自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

yuyueng 發表於 23-9-15 11:41
下!甘唯有繼續想辦法證明交左錢。

每年都係咁, 真係比佢地煩死呀

大宅

Astra00 發表於 23-9-15 11:39
我有啲擔心呢間野咁細間,會唔會做到十年?

唔好嚇我啦, 喺香港嘅保險公司無咁容易執粒掛
果時見佢賣咁多廣告, 又見佢中環果間門市咁大我先幫趁佢咋

大宅

yuyueng 發表於 23-9-15 11:28
比錢佢地都甘複雜,有咩事要Cliam錢真系唔使旨意。

而家知錯啦, 希望唔會有人中招啦

大宅

師妹 發表於 23-9-15 11:45
煩到你自己主動cut左張單,就正合佢地心意

我都覺得佢地係想咁, 但係一傳十, 十傳百, 佢唔怕做壞自己個名嘅咩?!

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

比錢你重要攪咁多,我唔會用

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

maggie.tang 發表於 23-9-15 11:28
無自動轉帳呢個選項囉
我同AXA買家居保險都十幾廿年都無咁麻煩, 入票又試過, 授權扣credit card ...

依家唯有等保監處回應你呢個case, 睇下有冇立案嘅可能。
否則,你一係繼續忍受佢個三種交款方式 , 或者妥協 ,同銀行每次交文件費取副本。
一係你就長痛不如短痛,壯士斷臂cut保險。
因為咁唔user friendly嘅保險公司。
正如其他會員咁講 , 連我都懷疑佢其實喺度變相迫你退保。
多口問一句,每次打電話嚟煩你時,講咁多樣嘢, 有冇言語間暗示,佢公司其他產品?

伯爵府

maggie.tang 發表於 23-9-15 10:54
3年前買左份108住院入息保, 果時佢地啱啱响香港成立, 服務態度幾好, 我買時响中環, 可以比信用卡, 過程非常 ...

cut
3年而已快快止蝕。每年煩一次真係no thank you。仲要係啲咁基本嘅嘢。真係唔需要幫襯佢哋

子爵府

2024年龍年勳章

3年前買左份108住院入息保, 果時佢地啱啱响香港成立, 服務態度幾好, 我買時响中環, 可以比信用卡, 過程非常 ...

其實我睇咗之後覺得就係俾錢佢哋洗都咁麻煩,到你將來要claim返佢啲錢勿有排搞

子爵府

2024年龍年勳章

你依個住院入息保係咪即係住院現金啊?

子爵府

我無買佢嘅保險,買左延期年金,可以自動轉帳喎!

大宅

observer 發表於 23-9-15 12:39
依家唯有等保監處回應你呢個case, 睇下有冇立案嘅可能。
否則,你一係繼續忍受佢個三種交款方式 , 或者 ...

咁又無sell野嘅
個保險顧問就成日轉, 一轉就打黎或者wts我, 不過次次都比我鬧

大宅

yan12345678 發表於 23-9-15 12:46
你依個住院入息保係咪即係住院現金啊?

係住院現金呀

大宅

QQ70 發表於 23-9-15 12:48
我無買佢嘅保險,買左延期年金,可以自動轉帳喎!

3年前第一次買嘅時候顧問話未有autopay, cs再打黎時我問下係咪而家有, 如果係嘅就整埋今年唔好再煩我啦

不過上面有jm講話比錢都咁麻煩, 真係touch wood claim錢嘅時候真係唔知點算, 續埋呢幾年以後咪攪

多謝你話我知有autopay

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

maggie.tang 發表於 23-9-15 13:05
咁又無sell野嘅
個保險顧問就成日轉, 一轉就打黎或者wts我, 不過次次都比我鬧
...

轉保險顧問呢樣就邊間保險公司都有, 爭在係咪好頻密啫~
鬧得啱
如果係我只會 用呢一招:
當你搞掂你公司,唔會我每次入錢俾保費都話我有問題, 打嚟煩我, 要我再搞啲無謂手續去證明我有畀錢!
我點仲夠膽喺你公司買其他保險產品呀?
你想跑業績?
就等你公司唔再咁煩,我就會考慮……
我包佢唔夠膽再煩你, 再打電話或者再出whatsapp,你就問? 係咪搞掂咗你公司既規矩啦。
係嘅就叫公司出張formal letter畀我以作證據。

子爵府

2024年龍年勳章

maggie.tang 發表於 23-9-15 13:06
係住院現金呀

我都有買住現金,但係用自動轉賬都唔使理呀,唔係立橋人壽,同埋claim錢都好快,我之前住咗10幾日醫院,一兩個禮拜就claim到6600蚊,買保險最緊要係需要嘅時候有保障,你嗰間連交錢都咁麻煩,到需要嘅時候已經入醫院啦仲煩到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

交補費都咁麻煩, cut 左佢啦
touch wood 將來有乜事 都唔知claim 唔claim 到, 到時真係白供

子爵府

2024年龍年勳章

maggie.tang 發表於 23-9-15 13:10
3年前第一次買嘅時候顧問話未有autopay, cs再打黎時我問下係咪而家有, 如果係嘅就整埋今年唔好再煩我啦

...

你唔好俾我估中,到要claim錢嘅時候實問你要攞醫療報告啊,係叫醫生寫嗰啲醫療報告喎,係要額外收費啊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢都痴線既, 將cheque 影比佢代表我交左補費?
係又唔錯呀.. 影完唔入囉

如果你有網上銀行, 有交易情況 影果個度比(cap) 淨係果個交易 比佢睇得唔得?
銀行戶口係你既, 公司係佢地既, 銀碼又正確既話, 唔會有假啦

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

唔好中計, 過咗數比 支票戶口 比果條 Statement 佢!
唔得, 再叫佢證明條數唔係你入先, 再同佢慢慢磨

子爵府

已收錢,點解仲要證明筆錢係你入?唔明添

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊