自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珍珠宮

kiki1230 發表於 23-9-17 09:28
你仔好番就好,我而家都好內疚點解我完全唔知道

從來都冇人察覺佢對眼有問題,佢冇戴眼鏡但睇到書,睇到 ...

我仔細個睇野係冇問題,睇書仲睇得好快。係上小一嗰年,參加學生保健嘅時候發現問題,之後即時做糾正訓練,訓練佢用弱視眼睛。好好彩,半年後弱視情況已糾正,醫生都問點解咁快,我話日日同佢做訓練,又去打乒乓波。聽到醫生講,安樂晒。

希望你囝囝都快速康復

大宅

每日笑一笑 發表於 23-9-17 09:46
回覆 kiki1230 的帖子

一隻眼清,另一隻幾多度呀?要即刻戴番眼鏡呀

弱視冇度數

大宅

MissMaMa 發表於 23-9-17 09:49
我仔細個睇野係冇問題,睇書仲睇得好快。係上小一嗰年,參加學生保健嘅時候發現問題,之後即時做糾正訓練 ...

謝謝,去理大check 咗先

珍珠宮

kiki1230 發表於 23-9-17 09:53
弱視冇度數

如果弱視隻眼冇度數,咁就未必同lazy eye 有關,因為我仔的弱視眼睛,有百幾度遠視

子爵府

回覆 kiki1230 的帖子

原來弱視係冇度數架?我個仔最近驗眼,同你小朋友好似,一隻冇近視,另一隻突然有300幾,視光師話佢繼續落去會變弱視,因為佢另外一隻眼唔肯用力睇嘢,而家只係靠一隻睇,但佢一路都都話睇嘢好清,我聽完真係嚇咗一跳,但佢冇建議我去睇醫生,只係叫我一定要佢帶返眼鏡!

男爵府

kiki1230 發表於 23-9-17 00:32

9歲才發現真係遲咗,希望仲有救。
我仔好細個已經發現有散光斜視,大約3歲開始戴眼鏡,也要遮眼。6歲前喺政府醫院做咗斜視矯正手術,醫生話幾好,而家keep咗年幾也冇乜反彈,期間繼續遮眼,差啲嗰隻有追返上嚟,而家仲差一行才去返正常,希望8歲前可以醫到。

珍珠宮

kiki1230 發表於 23-9-17 00:38
今日視光師都咁講

佢另一隻眼完全正常, 日常睇野冇問題,所以完全冇人發覺

唔一定,仲有得救,去搵醫生寫紙去眼科醫生院睇。

大宅

MissMaMa 發表於 23-9-17 09:56
如果弱視隻眼冇度數,咁就未必同lazy eye 有關,因為我仔的弱視眼睛,有百幾度遠視
...

我仔話驗果隻眼時,視光師擺幾種鏡片都冇用,一樣幪

我唔識,我都係問幾多度,佢話冇度數

大宅

kiki1230 發表於 23-9-17 09:13
我book咗理大再驗

眼科醫生有得驗嗎? 有冇醫生介紹?

我上网睇,希x眼科,好似較出名
可試下睇咗先,因已過黃金期,而家每一日對你個仔嚟講都係好緊要

大宅

csc1016 發表於 23-9-17 09:59
9歲才發現真係遲咗,希望仲有救。
我仔好細個已經發現有散光斜視,大約3歲開始戴眼鏡,也要遮眼。6歲前喺 ...

其實佢年尾10歲

水晶宮

畀面勳章

kiki1230 發表於 23-9-17 08:27
健康院就係冇話過佢有問題

我仔話好求其,比幅圖問佢睇唔睇到

吓,咁都可以唔發覺?幾時去過健康院?

我女細個去健康院,左眼check完到右眼,會遮住一邊眼check,雖然只是睇字(冇圖睇㗎喎!只係字,仲有睇顏色數字驗色盲色弱)唔會驗度數,但邊隻眼睇唔清,一睇字就知,我女細字睇唔清,已經話可能係近視,我就即刻帶佢出去驗眼

你小朋友一隻眼弱視咁犀利,咁都話無問題

大宅

kiki1230 發表於 23-9-17 00:05
由細到大都唔覺得佢視力有問題, 最近發覺佢有幾次個頭擰去一邊睇野, 以為佢打機多,一隻眼近視, 今日帶 ...

咁細小朋友眼睛有問題,又未必可以清楚表達,個人認為要盡快睇埋眼科醫生,係盡快要約,唔可以只睇理大視光師,佢地兩者係控制近視既方法都唔一樣。
我地幾個朋友都睇2010眼專科既王震宇,診所內都有其他醫生,你可以再上網搵下資料,希望幫到手。

水晶宮

畀面勳章

MissMaMa 發表於 23-9-17 09:49
我仔細個睇野係冇問題,睇書仲睇得好快。係上小一嗰年,參加學生保健嘅時候發現問題,之後即時做糾正訓練 ...

所以我覺得健康院、學童保健係有用!
我女近視都係健康院check才知

但樓主小朋友弱視嚴重健康院竟然check唔出

別墅

即刻帶大仔去睇眼科醫生啦,專做兒童眼科嗰種,
都接近10歲喇,而家根本係同時間競賽,
最好驗埋個細仔,弱視有一定程度係遺傳,如果不幸地都有弱視,趁年紀仲細,想挽救都易啲。

大宅

lovelybaby2015 發表於 23-9-17 10:52
所以我覺得健康院、學童保健係有用!
我女近視都係健康院check才知

我仔係啲麻煩人仕,佢好怕大人煩佢, 我懷疑佢驗眼果陣記得有咩字母, 佢明明睇唔清,佢只係記得講番出黎,然後扮冇事發生

我而家問佢,佢都話只係幪,唔影響日常生活,佢2隻眼一齊睇野乜都睇到,佢覺得冇野

佢唔想去牙科保健,健康檢查,佢直接丟咗張通告,大人永遠唔知

大宅

JoeyYung1234 發表於 23-9-17 10:53
最好驗埋個細仔,弱 ...

睇專科定去理大check 多次?

大宅

VRbaby 發表於 23-9-17 10:51
咁細小朋友眼睛有問題,又未必可以清楚表達,個人認為要盡快睇埋眼科醫生,係盡快要約,唔可以只睇理大視 ...

謝謝你

大宅

lovelybaby2015 發表於 23-9-17 10:49
吓,咁都可以唔發覺?幾時去過健康院?

我女細個去健康院,左眼check完到右眼,會遮住一邊眼check,雖然 ...

我仔次次過到關,我懷疑佢只係記得字母,佢唔想比人知佢睇唔清,因為唔想戴眼鏡

大宅

JoeyYung1234 發表於 23-9-17 10:53
最好驗埋個細仔,弱 ...

好,我都book咗帶妹妹一齊check

侯爵府

我老二都係喺健康院四歲驗到斜視加弱視,醫院同佢跟咗幾年,而家視力回復正常, 弱眼嘅 散光度數亦一直冇變

老三就係小一 去學童保健check到有近視

有啲嘢真係返唔到轉頭,九歲真係應該過咗黃金治療期

睇下有冇其他過來人幫到你

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊