自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

唔試過又唔知係咪想做,想做的做得耐又會嫌悶

sin369    發表於 23-9-20 22:29
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

呢d 只係口號嘅嘢, 當其時係迫你去定一個目標, 未必係真係自己想做嘅事情。

翡翠宮

maymay220hk 發表於 23-9-20 08:12
多啟發自己興趣
增強巨大好奇心
強大好奇心驅使你

好同意你所講

我回想......

幾年前偶然的機會下,認識左一位研究緊整月餅的家長,好奇心令我覺得好驚訝,月餅都可以自己整到

因為從來無諗過月餅可以自己整,佢比d佢係網上搵到的食譜比我睇,我睇完覺得好似比我想像中無咁難

於是佢帶我去烘焙店買月餅模,我因為個時完全唔識烘焙,0概念,所以就買埋現成的月餅餡同月餅皮預拌粉

就係咁,戰戰兢兢的情況下,自己親手做的第1盤月餅出世喇!!

個陣見到自己整的月餅真係好似發緊夢一樣,開心到難以形容

翡翠宮

小manman 發表於 23-9-20 12:43
好同意你所講

我回想......

就係個時開始,我就愛上左烘焙一直到依架,好多好多的製成品都係我的好奇心驅使我不斷嘗試同改進

我對烘焙簡直係熱愛,同埋真係令我搵到好大的滿足感

p.s.唔好意思,其實我唔知自己講的野有無離題

大宅

2024勳章

mandy952 發表於 23-9-20 07:46
後生就係隨波逐流
而家學校有咩人生規劃課程都幾好
我到而家都算係隨波逐流…… 都係打份工,冇咩特別野想做

子爵府

回覆樓主:

計劃趕唔上世事變化嘅速度,所以即使有左目標,最後都係要隨機應變,要妥協、要接受、甚或要隨波逐流。
另一方面,當你一個目標完成左,你又要去諗新嘅目標,沒完沒了。我覺得而家隨心自在最緊要,唔需要隨波逐流迎合他人,學前面jm所講,向內會揾倒方向

RAA    發表於 23-9-20 15:47

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小manman 發表於 23-9-20 12:43
好同意你所講

我回想......

真系好開心 你明白我講緊咩

有睇你整蛋糕+甜味 好勁,好想食,成日睇到我流口水,我都試過學整蛋糕,但冇天份 次序,步驟,細緻, 可能我個人太粗魯

我們經歷好相似
吾好比生活困難
磨滅內心個份好奇心
保存自己獨有菱角

以前我0運動,體弱血虚,手腳冰冷,身體不適又找吾出原因,直至接觸運動, 帶我去到另一個領域,由亂咁跑步,以為自己識跑步,到吾熟水性,游幾十個塘,身體柔軟度欠佳+活動幅度不斷減少,就系好奇心,令我理解多咗自己身體,驅使我學習不同範疇事情,物理治療人體結構,中醫理論...

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mandy952 發表於 23-9-20 10:04
其實呢類課堂只係比細路諗下自己有咩想做,唔好太大期望

有啲中學會同已畢業既做緊不同行業既大師兄師姐聯絡,帶啲師弟妹去體驗唔同行業既

侯爵府

pomanlife 發表於 23-9-20 19:53
有啲中學會同已畢業既做緊不同行業既大師兄師姐聯絡,帶啲師弟妹去體驗唔同行業既
...
我都做過呢啲大師姐!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

ycmami 發表於 23-9-20 22:24
我都做過呢啲大師姐!

你應該好叻

珍珠宮

pomanlife 發表於 23-9-20 19:53
...

除了呢哋,學校亦會推薦成績top嘅同學加入HKU Academy for the Talented。阿囡可以參加免費課程講座或一些要俾錢嘅course, 了解多些自己有興趣嘅學科

侯爵府

2024年龍年勳章

首先學會吾好盲目跟從所謂嘅權威!

珍珠宮

後生就係隨波逐流

生涯規劃課程可以另到學生早啲知道自己嘅興趣、能力和志向作出選科及升學以至將來就業決定。有目標就唔會選錯科。有目標就會去爭取,其間老師,師姐分享,參加下相關義工,job shadowing, 大學某些講座,從中可以獲得所需嘅知識及技能,提升能力,亦可隨心改變志向,作出適合自己嘅升學安排。

子爵府

升中一時已經知自己對邊方面有興趣
之後就向住嗰方面努力
最後都做到自己想做嘅嘢

侯爵府

後生就係隨波逐流

吓?更多人係老咗先知自己想點喎...

彩鑽殿

bbc2018 發表於 23-9-20 23:35
除了呢哋,學校亦會推薦成績top嘅同學加入HKU Academy for the Talented。阿囡可以參加免費課程講座或一些 ...

唔知你哋以前有冇試過,中五有得去體驗下啲職業場所,如有既去醫院餵下飯嗰啲,有啲可以去圖書館,仲有其他⋯⋯⋯⋯記得嗰時冇人工,但每日都有小小車馬費比返既

珍珠宮

pomanlife 發表於 23-9-21 08:12
唔知你哋以前有冇試過,中五有得去體驗下啲職業場所,如有既去醫院餵下飯嗰啲,有啲可以去圖書館,仲有其 ...

無呀!我以前間傳統名校以上乜都無,只有舊生返學校分享。可能你後生過我

我見依家學校好多活動.阿囡學校高班做義工,係要小組開會,自己搞活動。我幫佢報名嘅義工更貼佢將來志向,好多體驗.

中一學校已經有在校師姐單對單到高中,阿囡亦有師妹要睇住,高中又有畢業師姐貼心安排

對比以前自己乜都無,大部分靠自己。依家教育真係好大改善。校長有遠見,老師、師姐付出唔少時間,愛心,令到學生多了解自己興趣,性格和能力,及早做出調節和安排。

機會是留給有準備嘅人,期間學到,增進到嘅人生規劃經驗,真係會終生受用

大宅

bbc2018 發表於 23-9-21 08:45
無呀!我以前間傳統名校以上乜都無,只有舊生返學校分享。可能你後生過我

我見依家學校好多活動 ...

都係,我讀傳統名校,好多有成就舊生會番黎做分享, 係咪洗咗我腦,我一路都覺得人生要好似佢地咁有成就先叫正常

所以我一定唔會做ftm

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

kiki1230 發表於 23-9-21 09:45
都係,我讀傳統名校,好多有成就舊生會番黎做分享, 係咪洗咗我腦,我一路都覺得人生要好似佢地咁有成就先 ...

自己人生自己負責,讀書時努力讀書,工作時上進拼搏,入咗有興趣而又適合自己嘅行業,我一早可以財務自由,依家還可以學以致用,安心做FTM,自己家庭、阿囡、長老都受益。C6事業有更好發展。

自己選擇遲生,每個階段,雖然唔易但好enjoy, 因為跟隨自己決定

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊