自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ycmami 發表於 23-9-24 07:52
我仔剛搵到正職,人工唔算好高,佢主動話將人工1/5 比我做家用,其餘部分話希望鍾意點用就點用,我問佢有冇 ...

有心唔怕遲

教佢先做定期先
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

2018復活節勳章

我仔剛搵到正職,人工唔算好高,佢主動話將人工1/5 比我做家用,其餘部分話希望鍾意點用就點用,我問佢有冇 ...

我諗唔會等到剛出社會先鼓勵
係由細到大培養。。。

子爵府

回覆樓主:

我仔女初中已經教佢將錢分三份,儲蓄、自用、捐款/請父母食飯。 細個易順從父母,你仔咁大就真係睇性格。
如佢冇目標儲蓄,最簡單叫佢做定期/政府債券,至少留起部分錢,唔好彩有病入院都要用錢。

珍珠宮

等於一個人一直被節食,突然可以自己安排食物,鐘意點食到得,開頭當然希望大食特食,填補返之前缺失的感覺。 漸漸用慣左就會無咁大使,開始諗儲錢買d更貴嘅野。

啊仔肯講比你聽佢諗法,仲比1/5 人工做家用,更重要佢已成年,我唔會理佢點使,仲會鼓勵佢嘅決定

子爵府

你手頭鬆動嘅,就偷偷地將呢五分之一儲低做佢將來備用,當有朝一日有需要,你先俾佢知,佢先會明白到儲用錢嘅重要
依家只能好言相勸,唔聽都無計

男爵府

回覆樓主:

啱啱先有錢可以中意買乜就買乜,咁快就要限制好慘,成班朋友去食韓燒唔通要佢餐餐返屋企食,起碼玩一兩年先啦,有排都未結婚

水晶宮

2024年龍年勳章

初出來做嘢或者個心會紅,因為自己賺錢自己駛,爽YY。比如人工一萬佢比2千家用仲有8千,銀包有8千喎,幾正呀。因為佢冇咩目標嘛,所以就唔會諗儲錢。可以同佢講,頭兩個月佢可以唔儲,任洗。但第三個月點都要儲返D,扣除每日返工交通費飯錢自己零用錢,儲起1/3,凡事積小成多。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

侯爵府

2024年龍年勳章

幫佢開個定期
習慣出糧儲起一部分先
而唔係用淨先黎儲

珍珠宮

日常我同老公傾計都會講及儲錢退休,買樓嘅話題,可能佢聽得多,佢好主動話工作後要儲錢買樓,佢亦知要儲錢交稅

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我仔女好孤寒, 唔捨得洗錢, 有時話我畀啦, 唔使咁慳, 佢哋都唔肯

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

losttoa 發表於 23-9-24 09:14
叫佢比五分二你,你幫佢儲

X2
放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

losttoa 發表於 23-9-24 09:14
叫佢比五分二你,你幫佢儲

子爵府

Ssddff 發表於 23-9-24 09:02
佢主動比1/5已經好好
年輕人人工少,儲乜呀,開心過好每一日就真。
樓?你有冇買比佢?
有你呢d人唔怪得年輕人會甘

大宅

loveshp238 發表於 23-9-24 11:12
有你呢d人唔怪得年輕人會甘

有你尼d窮父母係前世唔修

侯爵府

回覆 ycmami 的帖子

本身你們有無儲蓄習慣, 儲蓄係有細到大睇屋企人習慣, 細路會有樣學樣

水晶宮

回覆樓主:

小朋友細個有無教儲蓄?本身喺小朋友面前洗錢嘅概念係點?當然有教唔代表佢會受!

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

mcheungm 發表於 23-9-24 08:25
而家至教,太遲了

茅錯。
但樓主都要同佢講,試下分析無儲蓄壞處,
之後鼓勵佢儲蓄。

伯爵府

提議佢拎5分1去儲蓄,就算佢想同朋友去旅行或者買新電話都有錢啦

如果佢唔想儲就你叫佢俾你儲,慢慢佢知儲錢既好處

珍珠宮

回覆樓主:

其實儲蓄同理財觀念,真係要從小培養,由概念做起!
尤其而家年青人,覺得點儲都唔會買到樓,又重視物質享受,更加唔會想儲錢,如果真係想同個仔講,不如試下用反方向,自己去睇D理財產品或書籍,然後扮唔明,等個仔去了解完再話你知,間接令佢去學習理財~

侯爵府

多謝各位jm 意見,今朝同阿仔傾咗好耐,最後共識維持人工1/5 作家用,另外2/5 作為儲蓄,其餘2/5 就係每個月嘅洗費,呢個洗費包括咗每日lunch & 交通、購物(主要買遊戲game)、朋友聚餐!希望佢可以持之以恆, 應洗得洗啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊