自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

lopoto 發表於 23-10-11 23:40
https://std.stheadline.com/realt ... B%E7%A7%91%E7%94%9F

本港醫護人手短缺,病人輪候診時間越來越長。 ...

支持本地多D医生

伯爵府

多咗咁多位
變咗唔駛好叻都入到
呢方面就唔係好事喇

子爵府

個問題是香港根本不是缺醫生,而是那些被培訓出來的醫生一過年限就自立門戶,或去私家醫院工作,不留在公立醫院效力。

不過,本地醫科多了學位,競爭學額就少了點壓力。

子爵府

回覆樓主:

科大計劃容許學生以第二學位的形式入學,即入讀者可持有非醫學系本科學位的條件報讀,為大學時沒有讀醫

即係俾本來唔夠分讀醫果班?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

QQ_panda 發表於 23-10-12 06:00
Cuhk?

Only hku got Dental
放下自在

侯爵府

QQ_panda 發表於 23-10-12 06:00
Cuhk?

菲臘牙科醫院係唯一訓練牙科醫生,隸屬香港大學牙醫學院。

伯爵府

回覆樓主:

男爵府

Lovelybbs 發表於 23-10-12 07:27
科大計劃容許學生以第二學位的形式入學,即入讀者可持有非醫學系本科學位的條件報讀,為大學時沒有讀醫

即 ...

係囉!
要重新成立一間醫學院花費肯定好多,佢目標每年200個,不如比返cu hku加返位開多啲好過,起碼質素有保證啲!

侯爵府

即 ...

美國加拿大都係除咗喺學士學位頭4年直入醫學院外,亦容許已拿取非本科生學士學位可申請入讀醫科,但視乎個人係咪真咁係想行醫,人哋4+1畢業,但非本科生就4+4+1畢業。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

男爵府

cattz288 發表於 23-10-12 07:40
Only hku got Dental

Oh, 睇左標題係醫學院

子爵府

2024年龍年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

好呀!支持!

水晶宮

回覆樓主:

唔限制喺公家做夠幾多年先可以走,唔改善公家醫院工作環境,多多醫生都唔會夠
無輪係加開醫學院咁大工程嘅事,定係引入其他國家地方嘅醫生,呢班醫生最終都係會去咗私家
唔係淨係賺錢嘅問題,而係做公家醫院真係會做到心灰意冷,幾多熱誠都會有被磨滅晒嘅一天

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

開埋牙醫更好。

其實甘計法每年都幾百個醫生補給,如果肯入公立就唔駛咁缺人啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

QQ_panda 發表於 23-10-12 08:31
Oh, 睇左標題係醫學院

係呀,講開medi架,不過有jm話應該加埋dental
放下自在

象牙宮

Nbs 發表於 23-10-12 08:45
唔限制喺公家做夠幾多年先可以走,唔改善公家醫院工作環境,多多醫生都唔會夠
無輪係加開醫學院咁大工程嘅 ...

多d人手,多d醫院,病人醫生都可以減下壓,等得耐,大家都煩躁
放下自在

子爵府

即 ...

港大都有“毅行醫路”, 收讀第二個學位或工作緊,但想讀第二個學位既人入讀MBBS。我認為幾好,個學生成熟啲,知道自己中意醫科先入讀。

象牙宮

Nbs 發表於 23-10-12 08:45
無輪係加開醫學院咁大工程嘅 ...

多d人手,多d醫院,病人醫生都可以減下壓,等得耐,大家都煩躁
放下自在

子爵府

回覆樓主:

支持,我幾喜歡科大

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊