自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

polliebb 發表於 23-10-12 09:38
同仔女多啲溝通,等佢地有咩都願意同你講,今次件事我都同仔講,無論有咩困難事,唔開心事都唔好收埋,我地 ...

見到講男生取向問題,無論真假,父母都要做後盾,大眾請唔好再施加壓力。

男爵府

回覆樓主:

(1) 作為父母,正向思維,少點發放負能量,少啲批評。
(2) 野外求生技巧 (個男生脫去身上濕的衣服鞋物,在今次的天氣環境避免低溫症),在危難中,好多時大家都怕尷尬,但有可能這種心態就足以令人喪命。找尋安全有水源的地方,沒食物還可以生存,沒水捱不了太多天。
(3) CCTV,能提供更多資料給警方和消防作研究。除了失蹤人士,香港人口老化,應該會多左迷路的老人家,這有助好多家庭找回家中長老。
(4) 做人忌妄想症上身,不斷猜疑人,無論對人對己都無益。
(5) 抗壓能力,人生唔止DSE,人生還有很多挑戰,此路不通,還有其他出路。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

見到有d post話佢動用大量政府資源去搵佢,所以應該同大衆解釋返呢8日嘅事係點發生同埋過程。我就覺得香港中產家庭每年交成5、6位數嘅稅,多數都用係新移民、假難民、公屋富戶等等d福利上面,唔通佢地又有出嚟講清楚咩?雖然冇人會想去感受深山過活,亦冇人會想自己仔女咁樣,但今次終於都叫做不分階級為人民服務,對中產階層做到件事吖!

大宅

同學們得悉曾憲哲獲救時,「全班都激動到彈起」..... 多麼動容的畫面

子爵府

回覆樓主:

不少同儕在Matthew失蹤期間在社交媒體轉發尋人啟示,有同學表示當知道尋回他,大家都十分開心:「成班都跳咗起身 」。與Matthew同級的梁同學稱「全部人都好開心」,「好開心可以搵返佢」。他認為,現時應給予事主及家人時間和空間處理,希望Matthew早日康復;另外亦有同學為憲哲打氣:「希望佢唔好咁大壓力,快啲返嚟學校一齊讀書」。

原文網址: 男拔生曾憲哲尋回|同學感開心為Matthew打氣:好開心可以搵返佢 | 香港01 https://www.hk01.com/article/950442?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

男爵府

我覺得電話好重要。
如果有咩事係野外暈咗蕩失咗,電話可以追蹤到。
:wave:

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

今次見到,原來Social Media都可以發揮到好大嘅功用。當警察都未開始大規模搜尋嘅時候,基本上我個Facebook已經洗版呢個男仔失蹤嘅消息,當然可能我嘅朋友群都熱心share出去希望幫到呢個男仔,廣泛轉載自然有輿論壓力,各方面幫手嘅朋友亦可能都係由呢個途徑知道嘅。

水晶宮

紅雙喜 發表於 23-10-12 09:02
like 依個Post,值得正面反思
人與人之間既言語溝通好重要

Like !正面價值觀
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

維仔媽媽 發表於 23-10-12 08:54
呢位男生野外求生技能了得,同埋夠冷靜,識得保護好自己。

好醒目

大宅

紅雙喜 發表於 23-10-12 09:02
like 依個Post,值得正面反思
人與人之間既言語溝通好重要

同意,見隔離post講有疑點,我收到訊息,事件可能有隱情,但父母無論如何都應該支持,只要大家字眼語氣溫和啲,萬事有商量。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

李家承 發表於 23-10-12 09:20
要反思DSE制度,我覺得對青年人太大壓力,長期壓力影響情緒,朋友個女就是因為讀書壓力太大之後發現有思覺 ...

如果DSE都壓力大甘唔通入三大系先到先得?就算先到先得都會有壓力。以前會考有108萬考生,而家3-4萬,競爭少左甘多都仲有壓力既,唔想有壓力可以躺平。

水晶宮

mizuho 發表於 23-10-12 09:32
公開考試係唯一可以最高效做能力篩選嘅方法,全世界任何國家都需要面對,所以問題唔喺DSE上。其實DSE並非 ...
我都唔覺關DSE事, 壓力未必係人地比, 可能係佢自己, 有D人對自己冇要求, DSE咪DSE囉! 幾多分唔在乎. 有D人30分都可以好唔開心唔滿意.

珍珠宮

2024年龍年勳章

MLFF 發表於 23-10-12 09:07
我自己得著係要學男生媽媽遇事不驚,盡力處理好件事。

媽媽及舊生會識得發動網絡力量。

其實每年好多失蹤個案,報完案就冇人理。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊