自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小朋友太細時,果d所謂家長朋友,自己作為家長要自行判斷同取捨啦,理念唔同,唔啱傾,就直接疏遠啦…家長無接觸,小朋友自然都無得接近玩

複式洋房

Jessy 發表於 23-10-15 03:55
咩壞事咁緊要?

例如一齊出街佢女見到地下有啲污糟野,佢自己唔執叫我個仔執,餐廳食嘢叫我仔玩啲牆灰..
仲有好多…
其實我唔介意佢個女同我仔一齊做曳事
但我介意佢女明知係唔岩但叫我仔做,然後再等我見到話自己個仔,而佢就無事。
(我仲要好後期先知,仲諗係自己仔曳)

複式洋房

cy101 發表於 23-10-15 06:08
疏遠佢!

同一校幼稚園好難疏,我仔又好鍾意同佢玩

男爵府

回覆樓主:

上到小學應該男仔會鐘意同男仔玩,女會同女玩,唔同小學,唔同性別,好快疏

大宅

KELLYPO 發表於 23-10-15 02:30
佢個女叫我仔做壞事,佢完全唔出聲教自己個女,到有一日我終於忍唔到出聲話佢女,對方呀媽罵我做咩唔一早 ...

你話人哋個女時語氣如何?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實都唔係咩"壞事", 咪教個仔去分咩可以做, 咩唔可以做... 我唔會走去話人地個女...

複式洋房

vincielau 發表於 23-10-15 07:11
我就算幾熟都唔會教人哋嘅仔囡,
理念唔同更加唔會出聲。

啱呀!我都係忍左成年先出聲,我教到個仔識拒絕佢,我望住我仔係咁同佢女講「喱啲事唔啱架,唔可以做」,但佢個女一直搵機會叫我仔做曳野,你都明啦⋯⋯小朋友自制能力有幾好先得架,總會有一次失手,真係頭痛

複式洋房

lojo11 發表於 23-10-15 09:28
其實都唔係咩"壞事", 咪教個仔去分咩可以做, 咩唔可以做... 我唔會走去話人地個女... ...

我忍左成年啦⋯⋯有一次係公園佢女打人,我仔即刻跟住打,跟著佢媽仲要罵人哋小朋友挑釁自己個女先,完全無話過自己個女唔啱..

複式洋房

香蕉煎餅 發表於 23-10-15 09:27
上到小學應該男仔會鐘意同男仔玩,女會同女玩,唔同小學,唔同性別,好快疏
...

希望啦!我同佢同一個校網,個個家長都想入間好小學,我淨係想入間無個個女既小學

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

KELLYPO 發表於 23-10-15 09:32
我忍左成年啦⋯⋯有一次係公園佢女打人,我仔即刻跟住打,跟著佢媽仲要罵人哋小朋友挑釁自己個女先,完全 ...

應該一早疏遠個兩母女啦!咩好難疏遠啫?就算親戚都可以疏遠,何況佢係noboby

複式洋房

19801980 發表於 23-10-15 09:27
你話人哋個女時語氣如何?

嚴肅咁講佢喱個行為唔啱,唔可以咁樣..
跟著佢女即刻跑去佢媽度抱抱
跟著同佢女講咁做傷害緊我個仔,個仔係我小寶貝,所以我嬲先會話佢
聽完真係嬲到震,我係因為佢行為做得唔啱先話佢,唔係因為對象係我仔,講到我錯咁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

不合則離,去認識更好的朋友

大宅

我小朋友幼稚園都係咁,有個女仔成日bully 其他小朋友,仲好醒咁喺大人面前扮無辜(我全程見住佢恰完我小朋友,我小朋友喊,佢走去爺爺度扮唔知發生咩事!)

我就日日催眠我小朋友,佢好曳、媽媽唔中意你同佢玩,但小朋友係屋企咪聽落,一見到個女仔又咩都唔記得(我已經為左避開佢地接觸,最遲上校車,唔比機會佢地傾計)

我忍到一升小,大家唔同學校先鬆一口氣! 不過,朋輩呢樣野,去到小學都會有機發生,望佢地開始大個,我教嘅野佢有入腦

大宅

KELLYPO 發表於 23-10-15 09:39
嚴肅咁講佢喱個行為唔啱,唔可以咁樣..
跟著佢女即刻跑去佢媽度抱抱
跟著同佢女講咁做傷害緊我個仔,個仔 ...

你唔好彩,遇到極品母女。
由呢刻開始即刻疏遠佢哋。
BTW,上到小學會遇到更多呢啲情況,貌似純真嘅小朋友,小三、小四嘅真面目開始浮現。

複式洋房

Kellytai 發表於 23-10-15 09:49
我小朋友幼稚園都係咁,有個女仔成日bully 其他小朋友,仲好醒咁喺大人面前扮無辜(我全程見住佢恰完我小朋 ...

Omg..以前成日覺得小朋友思想單純,
而家只有處心積慮,
我哋大人緊係睇得通透,
但小朋友呢(emoji)(emoji)‍♀️

珍珠宮

我會疏遠佢地同教好自己小朋友,其他人既仔女,我唔會教,唔會幫口話

子爵府

最緊要吾好比佢帶返屋企玩,其實只要吾好比佢知住邊,就吾會出事,出事都系知住邊,日日過來搵佢

別墅

要問多啲小朋友佢哋每日做緊啲乜嘢,了解返個情況,如果同對方家長反映左、但發現教育理念唔相同嘅話,就真係唔好再一齊玩啦

琥珀宮

KELLYPO 發表於 23-10-15 09:23
同一校幼稚園好難疏,我仔又好鍾意同佢玩

你唔再約佢媽一齊去街,有幾難?
小朋友咁細又唔會自己約

男爵府

宜家同一間幼稚園?咁除咗返學就唔好見佢啦,避開佢,就算比佢知道妳避開佢都無所謂啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊