自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女都係咩都會同我商量,見到唔同現象都會同我傾吓偈,如果佢身體唔舒服發燒嗰啲我就一定會建議佢請假,佢話見過有同學發緊燒咳得好辛苦,都照返學,同學話阿媽迫佢哋病咗都要返學,怕佢哋喺屋企hea住唔溫書。
我覺得有時都要睇情況嘅。

大宅

CMMANDY 發表於 23-10-18 09:24
每人也有自己的想法和性格, 有人為成績更好, 吾上學搡卷, 係逃學定為自己未來規劃更好呢? 亦有好多人, 為左 ...

你的意見好中肯,我都好認同。
有時都的確好難定義對或錯,自律的學生請假可能成效更大,不過請假本身亦不是值得贊成的事,的確係有灰色地帶。

珍珠宮

happyLC2006 發表於 23-10-18 09:28
我女都係咩都會同我商量,見到唔同現象都會同我傾吓偈,如果佢身體唔舒服發燒嗰啲我就一定會建議佢請假,佢 ...
你呢個情況同你#1樓講嘅情況完全唔同啦, 根本唔可以相提並論

男爵府

回覆樓主:

唔會支持亦從無諗過

水晶宮

YuYuMother 發表於 23-10-18 08:25
唔明點解家長會支持,老師可能仲有好多嘢要講或者分享。覺得唔需要已明白咪課室做自己嘢,點解會請假自己去 ...

認同。

現在的家長及學生對於返學係講求功效性而不是態度或obligation. 佢地覺得效率低就唔返,唔會考慮其他事(例如跟老師及同學的互動時光等等)。
我個人就支持返學到最後一天,但仔女大,佢地有自由意志,家長冇得逼

公爵府

學生要返學,請假要家長信,如果封家長信寫明請假自修,而學校批,那就是灰色地帶。但寫病假或作原因,係欺騙,唔會係灰色地帶。

goldpiglet    發表於 23-10-18 10:32

珍珠宮

happyLC2006 發表於 23-10-18 08:06
學校中六嘅課程已經教得七七八八,好多時返學只係操卷或者自修,阿女話班上部份成績好的同學開始間中請假去 ...

無野嘅,成日缺席conduct咪底grade囉!如果佢叻到個conduct c/d grade大學都差住收佢,咁隨佢心意啦!

中六已經好大個,同佢析完利弊,就要佢自己選擇決定架啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

CMMANDY 發表於 23-10-18 09:24
每人也有自己的想法和性格, 有人為成績更好, 吾上學搡卷, 係逃學定為自己未來規劃更好呢? 亦有好多人, 為左 ...

岩呀,我唔會迫個仔操卷,要迫亦未必迫到,只可以要仔女明白所有決定既後結,始終佢地係獨立個體。 教價值觀要係小學時做,過後好難再有咩大改變。

珍珠宮

heilok 發表於 23-10-18 09:57
學生要返學,請假要家長信,如果封家長信寫明請假自修,而學校批,那就是灰色地帶。但寫病假或作原因,係欺 ...
講得好, 正如樓主突然又將個女唔舒服撈埋嚟講, 根本就係想混淆視聽, 縱容詐病請假溫書

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我仔有同學長期請假,老師都話過擔心佢出席率咁低唔知畢唔畢到業,最後唔知點,但知呢位同學差一粒星就做到狀元,所以我估中學出席率/攞唔攞到畢業證書,對佢將來升學/就業已經無咩影響

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔中六都有缺席, 我支持同唔支持都唔係重點, 佢咁大個人, 面對緊DSE壓力, 我無謂講咁多野...

男爵府

happyLC2006 發表於 23-10-18 08:06
學校中六嘅課程已經教得七七八八,好多時返學只係操卷或者自修,阿女話班上部份成績好的同學開始間中請假去 ...

聽聞叻個堆學生真係成日請假,識個家長,佢fd個囡讀傳統女名校,考級頭幾名,想做醫生,話學校老師廢,浪費時間,所以請假讀書,佢爸爸專科醫生。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-10-18 10:53

大宅

whyyou 發表於 23-10-18 10:17
講得好, 正如樓主突然又將個女唔舒服撈埋嚟講, 根本就係想混淆視聽, 縱容詐病請假溫書
...

唔係混淆視聽,你唔使咁激動,亦唔好帶風向。
頭先係講開忽然諗起有啲家長連小朋友病咗都迫佢哋返學嘅情況啫。
我冇話支持詐病請假,一開始已經講咗阿女都唔敢咁做。

男爵府

薯圈 發表於 23-10-18 10:09
無野嘅,成日缺席conduct咪底grade囉!如果佢叻到個conduct c/d grade大學都差住收佢,咁隨佢心意啦!

中 ...

識玩既就會自己計數. 同埋唔係揀入神科, 你夠高分就得, 根本唔會理你中學表現.

大宅

回覆樓主:

作為家長就唔讚成中六唔返學回家自修,就算教晒。
返學就代表浪費時間?唔返學就一定自修拎星?
學生有學生身份,返學除了學習,仲有好多野要做既,多一年半載如有機會再返母校,所有野,身份,感覺都會唔同晒,我會提議小朋友繼續返學,珍惜現有所有野。

大宅

fenghai238 發表於 23-10-18 10:47
作為家長就唔讚成中六唔返學回家自修,就算教晒。
返學就代表浪費時間?唔返學就一定自修拎星?
學生有學 ...

珍惜返學的時光,呢個point都啱嘅

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呀女剛考完dse,佢都有同我講話有同學請假,佢有時都想唔返,我唔俾。由細到大,除咗病了或有事不能返學,沒有請過假。我覺得呢個係責任問題。
試過有次佢瞓過頭,9點才起身,要求我幫佢請假,我拒絕了,最後佢用15分鐘出了門,飛的回校。幫佢請過一次就會有下次。
回校返學是守紀律,守規則,守德行,而家D學校,家長只顧成績,所以好多後生嘅都冇乜禮貌,不守規矩。

侯爵府

畀面勳章

adaho123456 發表於 23-10-18 11:23
呀女剛考完dse,佢都有同我講話有同學請假,佢有時都想唔返,我唔俾。由細到大,除咗病了或有事不能返學, ...

我認同妳所講,這個是責任,因為孩子大所以冇得迫?我就唔認同,每個人都有佢嘅責任,將來做事做人,一無成效就放棄?生咗個B養唔掂就唔要?sorry !有啲事情我無灰色地帶。( 離咗題 )

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

可以架咩?我地學校請假一定要醫生紙,咁成日去睇醫生?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我以前中學都有個同學,每次test前一日就請病假

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊