家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

makm 發表於 24-2-4 12:05
講乜都嘥氣,如冇做嘢一到60去民政署宣誓後即取。

香港並無法定退休年齡,大部分香港人都喺做到六十歲退休,點解要等到六十五歲才可以提取MPF、六十五歲之前提取MPF就要逼人哋宣誓以後唔再做嘢?

公爵府

hkgra 發表於 24-1-31 10:13
諗緊棄唔棄北美基金, 轉中國基金, 中國基金好似跌到好殘

今年係美國大選年,加上科技股因AI效應,呢年美股應該係升市。

複式洋房

2024年龍年勳章

我都由美國基金走去 park fund

洋房

mmya 發表於 23-10-25 09:10
畀我依家趁低位調去高風險
我係師奶仔 唔識咁多經濟大環境
所以我會買返香港基金

(emoji)(emoji)

洋房

chatgpt 發表於 24-2-5 19:21
我都由美國基金走去 park fund

(emoji)(emoji) 我都係

伯爵府

OKC 發表於 24-2-5 03:32
今年係美國大選年,加上科技股因AI效應,呢年美股應該係升市。

不過見佢係咁升
都有D驚2000年科網股咁

洋房

pan 發表於 23-11-1 00:52
我喺舊年年尾全部轉晒去保守基金,暫時觀望下先。

(emoji)(emoji)

子爵府

子爵府

annie133 發表於 24-2-6 21:24
不過見佢係咁升
都有D驚2000年科網股咁

納指還未破歷史高位。

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UUqcxSiDctrpdg6CbaLkBrlZVu1fFJVEHfzOTh4J_uI/

https://www.google.com/finance/quote/.IXIC:INDEXNASDAQ?sa=X&ved=2ahUKEwizhqLrmZiEAxVIYfUHHeGGBzoQ3ecFegQIHRAf&window=MAX

https://www.google.com/finance/quote/.DJI:INDEXDJX?window=MAX&comparison=INDEXSP%3A.INX%2CINDEXNASDAQ%3A.IXIC

2000 年市盈率多少?
現時市盈率多少?

子爵府

pan 發表於 24-2-4 19:22
香港並無法定退休年齡,大部分香港人都喺做到六十歲退休,點解要等到六十五歲才可以提取MPF、六十五歲之 ...

60 歲需供 MPF,僱主也要供。
65 歲不需供 MPF,僱主也不需要供。

$20,000 請個 60 歲回來,僱主需供 $1,000 MPF,總成本是 $21,000;
$20,000 請個 65 歲回來,僱主不需供 MPF,總成本是 $20,000。
即是 60 歲的僱員賺 $21,000,65 歲的僱員賺 $20,000。

男爵府

mmya 發表於 23-10-25 09:10
畀我依家趁低位調去高風險
我係師奶仔 唔識咁多經濟大環境
所以我會買返香港基金

大部份高風險基金重倉中港股阿里巴巴, 騰訊, 美團, 美股則主力台積電, Apple, Microsoft 呢堆野已經炒高左幾年。 唔好比個名呃左, 以為基金會幫你買入未炒起既增長股, 佢地都係買大路野咋。 我剛研究過 MPF 真係無咩買得過, 買保本基金好啦, 搵隻主力 hold cash 既基金, 預期未來兩三年都會維持呢個息口, 保本之餘有微增長基本無問題。 hold 港股基金唔係唔得, 但唔建議多過5成比重。

子爵府

raylife 發表於 24-2-7 20:49
大部份高風險基金重倉中港股阿里巴巴, 騰訊, 美團, 美股則主力台積電, Apple, Microsoft 呢堆野已經炒高左幾年。 唔好比個名呃左, 以為基金會幫你買入未炒起既增長股, 佢地都係買大路野咋。 我剛研究過 MPF 真係無咩買得過, 買保本基金好啦, 搵隻主力 hold cash 既基金, 預期未來兩三年都會維持呢個息口, 保本之餘有微增長基本無問題。 hold 港股基金唔係唔得, 但唔建議多過5成比重。

「基金」係睇長線,有成班人進行研究(訪問上市公司管理層、睇公司年報等),唔係一時興起就買,一時興起就賣,唔會捕捉高位低位炒出炒入(好似巴菲特咁唔會捕捉高位低位炒出炒入),只有部份「對沖基金」先會炒出炒入㗎。

我哋接觸到嘅大部份都係「基金」,「對沖基金」好少會接觸到。

我最初未認識基金時,以為基金會捕捉高位低位炒出炒入,回報最大化,後來認識了基金後才知捕捉高位低位炒出炒入,回報最大化的基金不是沒有,只係呢啲基金並唔叫「基金」而係叫「對沖基金」。

子爵府

from 積金局對外事務部主管何富豪:

積金局主席劉麥嘉軒女士早前發表網誌,表示強積金計劃成員不應靠單一標準去評估基金是否物有所值,應按自己的個人情況,例如人生階段及風險承受能力,先揀選合乎自己情況的基金類別,再在同一類別中作評估及比較。劉麥嘉軒又指,俗稱「懶人基金」的「預設投資策略」(Default investment strategy,簡稱 DIS)具備物有所值的元素,採納分散投資的原則、設有自動隨齡降險的安排和收費上限。DIS 2017 4 月推出以來,旗下的核心累積基金平均累積淨回報達 43.4%,回報理想。請按此參閱有關網誌。

積金局全新製作一套兩輯投資教育宣傳短片《積金 Health Check》,講解強積金計劃成員面對市況波動及個人年紀轉變時,於同一計劃下轉換基金的考慮因素,以及如何處理強積金的累積結餘和月供部分的投資指示。短片以積金健康綜藝節目為主題,由舞台劇及得獎電影演員麥沛東飾演的積金博士,為有上述疑惑的事主「診症」,並以生動有趣的動畫講解轉換基金的實際操作,深入淺出地教導計劃成員調整強積金投資組合的正確概念。短片自 2024-01-10 開始在不同網上平台陸續推出,歡迎按連結觀看。

伯爵府

choyki 發表於 24-2-9 12:47
from 積金局對外事務部主管何富豪:

積金局主席劉麥嘉軒女士早前發表網誌,表示強積金計劃成員不應靠單一 ...

呢隻DIS幾好喎,恒生有冇

侯爵府

annie133 發表於 24-2-9 13:08

每個MPF scheme都有。

子爵府

ABC - Anywhere but China?
https://www.am730.com.hk/column/%E8%B2%A1%E7%B6%93/%E6%AD%B2%E6%99%9A%E6%98%93%E5%B8%A5/429567

子爵府

annie133 發表於 24-2-9 13:08

劉麥嘉軒講嘅唔係某隻,而係某類。
每個 MPF scheme 都有 DIS,DIS 有兩隻基金。
每個 MPF scheme 嘅 DIS 回報並不同,劉麥嘉軒講嘅係平均。

將來表現未必與過往表現相同
DIS 適合唔識揀嘅人。

子爵府

https://www.fsmone.com.hk/article/article-details/287582

FSM 早於 2022 年 11 月初發文提醒大家,鑑於中國市場內在和外在的結構性因素已經轉變,令投資者所面對的國家風險溢價(Country Risk Premium)大幅攀升,因此決定將中國和香港股票的星號評級下調至 2.0 星「不吸引」級別。然而,發文後不少投資者對 FSM 的投資觀點抱有懷疑。

假如發覺現時的投資組合是過度集中配置在中港股市的話,從資產配置的角度上看,是有需要作出適當的調動,重新建構一個更為「分散投資」的環球投資組合

「分散投資」就是指把資金分散於不同的投資領域,即「不會把所有雞蛋放在同一個籃子裏」。
(資金集中投資在一個認為潛力最高的市場,有機會可以賺取較分散投資更高的潛在回報。)

假如投資組合是高配於中國股票基金,即使已經蒙受了虧損,亦應該以此為鑑,視此為寶貴的一課,並果斷跟中國股票基金斷捨離,減持中國股票的比重,從而再部署提升投資組合的質量和抗跌能力,重新建構一個更分散的環球投資組合,以免再蒙受更大的投資損失。

內地政府積極推出大規模救市措施是一個難得的機會,讓投資者趁反彈浪減持中港股票的比重

在行業方面,現時 FSM 最為看好數碼科技半導體產業
在地區方面,現時 FSM 最為看好新亞洲小龍,即日本新加坡南韓,對台灣馬來西亞也持樂觀態度。

子爵府

http://www.takungpao.com.hk/231106/2024/0220/943771.html
過去一年,26 個強積金基金類別中,有 12 個類別錄得正回報
> 日本股票基金上升 21.9%
> 美國股票基金上升 19.7%
> 環球股票基金上升 14.4%
> DIS 核心累積基金上升 9.6%
> 內地股票基金下跌 30.1%
> 香港股票基金下跌 30.8%

基金公會不建議將相關資產類別在低位「清倉」
相信透過平均成本法分散投資,是協助強積金成員累積財富的好方法,但需要較長時間才能見到效果

基金公會退休金委員會聯席主席曹偉邦建議
可留意債券資產,又指近期已有投資者開始關注美債
股票資產類別方面,他預期
日股今年可維持比較正面表現
台灣韓國美國股市今年「也不會太差」
香港與內地股市「要小心少少」

不少成員較集中投資於香港市場,未必充分把握到近年全球市場的升勢,顯示出分散投資對風險管理及掌握投資機遇的重要性。

https://orientaldaily.on.cc/content/finance/odn-20240220-0220_00202_020/
統計強積金回報的數據分兩套,
一是採取「一次性投資」(Lump Sum Investing,LSI)策略,即一開始投入一筆錢;
二是採取「平均成本法」(Dollar-Cost Averaging,DCA)策略,其實就是每月供款。

按 LSI 計算,過去 12 個月
> 日本股票基金漲 21.9%
> 美國股票基金升 19.7%
> 環球股票基金升 14.4%
> DIS 核心累積基金上升 9.6%
> 中國股票基金跌 30.1%
> 香港股票基金跌 30.8%

以 DCA 計算,在大部分基金類別的 1 年及 3 年平均回報均跑贏 LSI。
以香港股票基金為例,無論 1 年或 3 年 DCA 的平均回報,都較 LSI 輸少「一大截」
> 1 年 DCA 平均跌 15.7%,較 1 年 LSI 少輸 15.1 個百分點
> 3 年 DCA 跌幅為 28.1%,較 3 年 LSI 跌 49.9%,少蝕 21.8 個百分點。

投資者經常試圖擇時入市(捕捉時機法),以做到低買高賣,但事實上,預測未來的市場走勢非常困難,最終得出反向結果。
在升市時,進行一筆過投資,有可能帶來更高的回報。
若不擅長進行資產配置,在選擇強積金投資產品時,可選混合型基金,而俗稱「懶人基金」的預設投資策略(DIS)也是一個好選擇,且近年回報不差。

就咁講「分散投資」,好多人應該唔會明,因為只係講咗一部分,唔係全部。
我聽咗好多年之後,聽埋「相關系數」及「比重還原法」,再加上經驗,先至明。
「分散投資」
要認識「相關系數」
要配合「比重還原法」
https://docs.google.com/document/d/13ZyGt03bgSOMxW4EkJiGJi04ucolc0h-d540VB0UOVo

別墅

OKC 發表於 23-10-21 00:21
全球股票不穩,美債息上升,風險情度屬中低,想轉去保證基金,有冇JM咁做?

仲有十年攞MPF

依家咩組合

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊