自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

坦白講有情緒病唔建議生,產前、後都有機會出現抑鬱,後果可以好嚴重,仲有教養小朋友唔係易事,淨係青春期已可以玩殘你,所以養兒防老唔好諗了,儲多個錢預早安排退休生活好過

別墅

回覆 SforSylvie 的帖子

佢哋講嚟講去就係話想我老咗有人照顧我,但係我覺得唔係好strong reason,完全說服唔到

男爵府

2018復活節勳章

你情況唔建議你生,本身你身體唔好,需要充足睡眠,而且未生前都咁唔鐘意小朋友,生咗後你無得瞓,身子有機會越嚟越差,唔排除你會將怨氣發喺小朋友身上。只為自己老咗有人照顧而生BB,非常不明智。
我自己好鐘意小朋友,但也只敢生一個,因為真係付出好多心機、愛心、金錢、精力去培養。
如你真係好想生,調理好嗰身子先啦

SforSylvie    發表於 23-10-24 18:13

伯爵府

回覆樓主:

情緒病有四分一機會遺傳俾你下一代,唔講其他,如果佢同你一樣要受失眠之苦,你忍心咩?

別墅

回覆 pinkyyip 的帖子

係啊, 我男朋友都係咁講, 因為佢有個阿姨產後抑鬱自己自殺咗攬埋個bb一齊自殺, 所以佢同我講如果心理承受唔到都唔建議生

別墅

回覆 肥肥寶 的帖子

我父母都有

琥珀宮

cutebaby0701 發表於 23-10-24 17:50
大家好,我同男朋友拍拖一年,有傾過結婚,佢話對生仔冇所謂,尊重我意願。
我自己就非常唔想生,識佢第一 ...

見好多冇生嘅生活不知幾多姿多采,你現階段唔太適合生,但反而你要問清楚另一半係未真係冇所謂,有可能過多十幾年佢去搵另一個女人同佢生,現實亦唔少呢啲例子,通常男人一半半嘅話都係想生,除非佢比你更唔想生

大宅

####0701 發表於 23-10-24 18:09

佢哋講嚟講去就係話想我老咗有人照顧我,但係我覺得唔係好strong reason,完全說 ...
係,「老咗有人照顧」其實咪等於「養兒防老」囉
我都理解唔到呢個觀念⋯⋯ 好封建
如果到時真係教唔好,又大負擔又搞到自己唔開心

男爵府

cutebaby0701 發表於 23-10-24 18:11
回覆 pinkyyip 的帖子

係啊, 我男朋友都係咁講, 因為佢有個阿姨產後抑鬱自己自殺咗攬埋個bb一齊自殺, ...

係呀,有情緒病係符合終止懷孕的條件之一就知

男爵府

cutebaby0701 發表於 23-10-24 18:09

佢哋講嚟講去就係話想我老咗有人照顧我,但係我覺得唔係好strong reason,完全說 ...

有仔女都唔代表佢哋會照顧你。 隨時騙晒你啲養老金

別墅

回覆 summerlife 的帖子

我都覺, 我覺得照顧一個人要好大能力, 我自己好鍾意狗,但係依家都唔敢養狗,有時去做下狗義工一日已經覺得好辛苦,何況係一個人
身體係一個問題,真係唔得

子爵府

回覆樓主:

唔生
我唔會為老咗有人照顧自己而生個小朋友。先唔講個小朋友係黎“討債”定“報恩”,如果等佢一個照顧年老的我一定辛苦,咁對佢好咩?好似其他JM話齋,可以早啲安排自己安老生活,唔係等人照顧。

利申:我同你一樣,怕嘈,會戴耳塞瞓。我只想老年時自己同另一半安詳地老去,而啲仔都各自有自己嘅美好人生,唔駛靠我地

瑪瑙宮

回覆 cutebaby0701 的帖子

唔適合

大宅

一切以身體健康為重呀

別墅

回覆 mandy952 的帖子

我都有諗過呢樣嘢,但係真係預防唔到, 到時真係發生都冇辦法, 佢而家話冇所謂,之後嘅嘢冇人知道
我成日同佢講生仔話題,問過佢好多次話唔生,起碼有十次,佢好似都ok,但未來冇人知

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主本身唔鍾意小朋友,更加唔會放心機同時間去照顧佢,再講生仔係為咗養兒防老,唔想付出咁你千奇唔好生,唔好害下一代。

生容乜易,要養佢教佢先係最攞命,你仲要期望佢身體健康,如果仔女有病條路更難,生仔女長大後都唔一定會響你身邊,要好多心機同時間,錢更加唔駛講啦,養兒防老倒不如自己儲多啲錢好過啦 !

公爵府

cutebaby0701 發表於 23-10-24 17:50
大家好,我同男朋友拍拖一年,有傾過結婚,佢話對生仔冇所謂,尊重我意願。
我自己就非常唔想生,識佢第一 ...

純粹聽你以上嘅描述,你唔適合生小朋友。
如果為嘅係老咗要人照顧,不如儲多啲錢請人嚟照顧你,或者去deluxe嘅老人院。
如果你唔係真心愛過小朋友,只係為咗養兒防老,唔好害下一代⋯⋯

別墅

係呀其實我都冇諗過會搵到個男人拍拖有機會結婚,本身我諗住一個人到老, 所以從來冇諗過生仔, 而且我覺得生仔好多時都未必有好結果,除非好有錢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

唔生

珍珠宮

回覆樓主:

唔好生,你唔只一個原因唔適合照顧小朋,而家生仔要有百分百肯定第日個仔女唔會照顧自己嘅準備。
情緒正常嘅媽媽都有時湊仔湊到崩潰,何況本身情緒唔穩定!
小朋友唔係生落嚟自己會大個,有時花盡心力都未必得!
樓主覺得自己唔適合是對的!

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊