自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

鼓勵人生b都應該係要鼓勵中產生,班中產擺好多資源係仔女到,第日呢班人先係交税新力軍。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

但似鼓勵無錢嘅人不斷生多啲囉,無能力養,之後拎綜援,沒完沒了啲錢邊度黎?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實政府攞哩啲錢去發展更多暫託育兒服務,令父母放心返工仲好啦,俾2萬,只係短期,長遠配套先會令人無後顧之憂去生育,而且,可以減少對外傭嘅倚賴,減低對外傭嘅需求,唔駛搞到而家外傭咁氣焰,開設暫託育兒服務,更可以增設職位,製造就業,只係政府唔想孭哩個責任罷了。

子爵府

ilovebb2019 發表於 23-10-25 17:10
你只睇二萬就少。但佢好似鼓勵基層生咁,得罪講果班人自己都管唔好自己人生,點教下一代?香港究竟需要咩質素 ...

其實除派錢,仲有其他,不一定基層wor!
租樓供樓扣稅,再者公屋戶又點,我哋果代,好多都係公屋戶出身,不代表子女沒出息,沒有對社會作出貢獻

珍珠宮

yannis1122 發表於 23-10-25 17:24
我覺得加長產前及產後假仲好!外國好多地方產假都多過香港好多

同意,長產假,優質託兒,一些長期針對養育小孩的補貼才是對症下藥!
剛剛見有新聞話兩萬連陪月都請唔起,睇見就嘔血。。。

瑪瑙宮

將來更多工種消失.

好多行業公司萎縮, 有網購淘寶, trading 代理零售冧埋. 而家的年青人讀完書都唔知有乜好做, 將來更加唔知做乜. 香港又無農工, 商都萎縮, 要咁多人口做乜?

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

要為多兩萬,又或公屋排快而生個仔,這批夫婦應該財商都好一般,而政府無形中係用這招叫佢哋落搭,唉!

男爵府

2vv2vvvv 發表於 23-10-25 17:24
鼓勵人生b都應該係要鼓勵中產生,班中產擺好多資源係仔女到,第日呢班人先係交税新力軍。
...

中產考慮生仔,唔會因為政策鼓勵而生。
相對比較難推動。

珍珠宮

ilovebb2019 發表於 23-10-25 17:10
你只睇二萬就少。但佢好似鼓勵基層生咁,得罪講果班人自己都管唔好自己人生,點教下一代?香港究竟需要咩質素 ...

你覺得基層真係為咗$20000 生個仔出嚟。
Okay ,就算當係基層夫婦,佢地肯生肯養有咩問題?

子爵府

2018復活節勳章

Ononluk 發表於 23-10-25 17:03
作用不大,但其實都係花好少錢。同一舊錢計,好過派消費卷

同一舊錢不如增加育嬰園 托管照顧服務仲有效。想生嘅唔畀錢都會生
唔想生嘅,離唔開照顧問題
唔係個個生完等政府養小朋友架嘛

公爵府

窮人狂生仔咪造成更多窮人囉,樓主連呢個道理都唔明,社會仲會多左班中產要養嘅窮人,唔覺對社會有咩用

2015PY    發表於 23-10-25 18:46

侯爵府

回覆樓主:

政府會唔會資助埋IVF,其實有好多女士想生,但因某些原因生唔出囉!

珍珠宮

ASJ2008 發表於 23-10-25 17:26
租樓供樓扣稅,再者公屋戶又點,我哋果代,好多都係公屋戶出身, ...

咪係,住公屋低收入都可以教好小朋友。
根本好多中產家長花太多錢同時間去培養小朋友,搞到只可以讀資助學校,去社區中心興趣班嘅人唔應該生仔咁。

子爵府

2018復活節勳章

Ononluk 發表於 23-10-25 17:35
...

真係自己養當然無問題。
但如果係一個福利齊全嘅環境下仲不斷爭取更多福利,樣樣都要同中產睇齊,就真係唔應該

2015PY    發表於 23-10-25 18:46

珍珠宮

shobi 發表於 23-10-25 17:40
政府會唔會資助埋IVF,其實有好多女士想生,但因某些原因生唔出囉!

呢個我另外一個post 都提過,不過或者要多啲時間去實行啩。

男爵府

所以中產唔肯生得多, 又唔應該鼓勵基層生, 由得香港出生率一直跌好唔好?
大把中產父母係基層, 憑咩覺得基層父母教唔出有質素既下一代?

再退一萬步講, 如果得中產生, 佢地全部教出優秀下一代,
到時基層工作邊個做?

20170101    發表於 23-10-26 13:49

水晶宮

ASJ2008 發表於 23-10-25 17:26
租樓供樓扣稅,再者公屋戶又點,我哋果代,好多都係公屋戶出身, ...

可惜現今公屋戶唔係當年公屋戶,個腦淨係諗點攞多 d 福利,培育到交稅嘅下一代,比例細咗。
而家人口流動咁大,到呢 d bb 有能力,留唔留喺香港都唔知 …

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我有交稅的。

人哋生仔關我咩事, 點解要我津貼佢哋生仔?

而且因為有錢而生的人, 都係窮人, 佢哋第日又係要政府包屋包學費甚至申領綜援,等政府生養死葬

珍珠宮

nownowma 發表於 23-10-25 17:42
真係自己養當然無問題。
但如果係一個福利齊全嘅環境下仲不斷爭取更多福利,樣樣都要同中產睇齊,就真係唔 ...

成日出嚟爭取呢樣嗰樣嗰啲係個別人仕啫,我啲朋友得二三萬人工嗰啲養小朋友都係睇餸食飯,讀全資津貼學校,返學校平價興趣班,免費功課輔導,學樂器咪學下吹笛,運動咪游水打波囉。唔通新聞媒體又會訪問呢班無素求嘅基層家長咩!

水晶宮

Ononluk 發表於 23-10-25 17:35
...

佢地肯生,肯養呢?而家經常有人走出嚟話津貼唔夠嘅,係咩人?

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊