心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

OKC 發表於 23-10-26 05:04
我相信唔少女人,一路以來為父母,為自己家庭子女經濟同精神上付出好多,終日勞碌奔波,到頭來被人老奉,輕 ...

true, 我都係4到尾,一直為家庭付出所有野,最近發現c6 去叫雞,成個人散晒,感覺自己突然好老。。。

大宅

OKC 發表於 23-11-7 04:56
係!如果太在乎人哋點樣講自己睇自己,無哂自我,就變得委屈自己,我一把年紀,難道仲要為他人而活?
...

人有時講唔服自己,實在太累,開心未必幸福

大宅

OKC 發表於 23-11-7 04:56
係!如果太在乎人哋點樣講自己睇自己,無哂自我,就變得委屈自己,我一把年紀,難道仲要為他人而活?
...

做自己首先要有條件先可以……慢慢就會失去自己連自己是怎樣忙記了

子爵府

0030 發表於 23-10-26 09:29
女人 幾時都係靠自己最穩陣

可惜,絕大部份女人,都想一世依賴他人。只想成世不勞而獲。

伯爵府

yaubb2014 發表於 23-11-7 09:53
工作同凑仔搞到我焦慮,做人究竟為乜,好想合埋眼算

一樣
成日好大壓力好激動
日日忙到無左自己

伯爵府

OKC 發表於 23-11-7 23:59
我耐唔耐都問自己做人為左乜,95%人生都係give, 好似為人而活,但無人顧及我感受,如果唔係為咗個仔,我都 ...

我都有諗過呢個問題,覺得成世人都係咁做做做,為人哋諗,自己成世人都未開心過

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我都係俾人當慣老馮,所以呢2年開始識保護自己

結果換黎d人好似怕左我咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

要愛人, 先要愛自己... 一直我都以自己行先... 我自己唔安頓自己,又邊有能力去照顧其他人.. 我亦唔會太care人點睇自己... 我care我自己夠唔夠開心... 聽落係有D自私... 不過我覺得善待自己係好重要..

公爵府

flowerbabe 發表於 23-11-13 06:57
我都有諗過呢個問題,覺得成世人都係咁做做做,為人哋諗,自己成世人都未開心過

...

我好明白你心情,身邊好多人總想我付出,好似我成個人為佢哋世界而轉,我好似對呢啲人係二等人

公爵府

lojo11 發表於 23-11-15 06:38
要愛人, 先要愛自己... 一直我都以自己行先... 我自己唔安頓自己,又邊有能力去照顧其他人.. 我亦唔會太care ...

男爵府

對樓主嘅說話好有同感,但係真係能夠做到又有幾多個?我亦都係一個快50歲嘅媽媽,但到今日我仍然係被自己嘅媽媽不停情緒勒索,有時甚至憎恨自己點解連自己嘅家庭同兒子都唔能夠好好保護? 我嘅人生都已經過咗大半,點解我仍然唔可以過自己選擇嘅生活?但係我唔係獨女,我嘅兄長已經移居外地自由自在的生活,甚至一個月連電話都唔會跟媽媽聯絡,但媽媽居然話體諒兒子們在外地工作辛苦。

公爵府

mami42 發表於 23-11-24 18:42
對樓主嘅說話好有同感,但係真係能夠做到又有幾多個?我亦都係一個快50歲嘅媽媽,但到今日我仍然係被自己嘅 ...

你媽應該係重男輕女,我媽都係咁,覺得俾錢出力都係女嘅責任,仔有自己頭家照顧所以要體諒,咁難道我就唔駛照顧自己頭家為自己打算?仲有有些親戚更會說三道四,好似覺得我生出來為父母為他們而活,有人曾經駛到我盡,總之在佢哋而言,我唔deserve 自在嘅生活。

你無可能改變佢地想法,入五後一定要愛自己多些,尤其我哋女人,體力上情緒上,無可能照顧其他人一味為他人而活,而擺自己最後,如果自己有事時,真係冇人會可憐你幫番你。

男爵府

OKC 發表於 23-11-26 09:17
你媽應該係重男輕女,我媽都係咁,覺得俾錢出力都係女嘅責任,仔有自己頭家照顧所以要體諒,咁難道我就唔 ...

你講得好啱,對佢哋而言,我係唔Deserve有自在嘅生活。我母親仲要怪我照顧佢不力,接佢返嚟我屋企住,又話自己寄人籬下好慘,佢搬出去住,又話我唔理佢令佢孤零零一個。口口聲聲就係話做乜都為我好,我小朋友細個時候佢幫忙照顧,但係佢諗過當時要求過萬蚊一個月嘅照顧費,亦理會我究竟有冇能力付出,仲要俾錢請一個工人在她家輔助佢,但而家到頭來就成日唱我話我,忘恩負義唔感恩!
總之我與家人相處開心,佢就會眼紅,就會俾說話我聽,我快50歲啦,我覺得佢仍然當我15歲看待。

珍珠宮

mami42 發表於 23-11-26 18:31
你講得好啱,對佢哋而言,我係唔Deserve有自在嘅生活。我母親仲要怪我照顧佢不力,接佢返嚟我屋企住,又話 ...
有時有啲父母真係會咁,覺得自已係長輩,你無論幾多歲,都係要聽佢支笛,而唔係互相尊重
佢地就係了解到你心軟既性格,先可以食住你50年,假如你自私啲,狠心啲,佢咁做根本影響唔到你心情

公爵府

mami42 發表於 23-11-26 18:31
你講得好啱,對佢哋而言,我係唔Deserve有自在嘅生活。我母親仲要怪我照顧佢不力,接佢返嚟我屋企住,又話 ...

你信唔信有些父母係妒忌子女生活、成就俾佢地好?呢一類叫toxic parents. 呢類父母好鐘意用情緒勒索,控制狂,同語言虐待,永遠自己無錯就blame其他唔會還擊嘅人,例如乖巧子女,呢啲父母、長輩,蝦子女,晚輩,以為你生出來係serve 佢哋,你做極都唔夠好,只係批評,你一唔做,就話你衰、自私。

我係受害者,解決方法係要遠離佢地,父母斷唔到但最好少見,但其他一律絕交,否則你唔會開心。

公爵府

OKC 發表於 23-11-27 01:26
你信唔信有些父母係妒忌子女生活、成就俾佢地好?呢一類叫toxic parents. 呢類父母好鐘意用情緒勒索,控制 ...

仲有,呢類人另一特性係雙重標準,對你係咁,對其他人唔係,佢哋係要搵人bully ,那怕你係仔女、子姪…佢哋唔會改,其中一個愛自己要做就係遠離呢啲toxic 人。

男爵府

回覆 OKC 的帖子

我都係

男爵府

OKC 發表於 23-11-27 01:54
仲有,呢類人另一特性係雙重標準,對你係咁,對其他人唔係,佢哋係要搵人bully ,那怕你係仔女、子姪…佢 ...

完全正確,簡直係一模一樣,佢呢個Toxic嘅標準只係應用喺我一個人身上,佢對其他仔係唔會有呢種表現,我其實一直都覺得佢妒忌我有好嘅家庭生活,我從來冇對任何人講過,因為我覺得如果父母會妒忌仔女生活好,呢種諗法簡直係好荒謬,連我自己都唔係好相信,但而家聽完你講嘅話,我深信我一直嘅諗法係正確。
我媽媽亦都開始將佢呢種Toxic嘅行為延續到去我嘅下一代,更加令我好苦惱

男爵府

回覆樓主:

Jm,我俾你哋更慘,自從我結婚後,我媽一直不滿我,無論我對佢點好,永遠話我做得唔夠好,批評我,挑剔我,最近我大病,唔知幾時康復,我媽係有過來探我,仲話照顧我,點知幾日後,話我有病係負累佢,話點解人地咁好,覺得我有病拖累佢好慘,佢冇得吃喝玩樂,之後我即刻離開娘家,到我下一次返去食飯見下阿媽,又開始情緒轟炸我,話我不孝,揀個老公唔好,
我想合埋眼走左去。。唔想累任何人,希望個天俾我一瞓覺走了。

公爵府

siugocandy 發表於 23-11-28 15:38
Jm,我俾你哋更慘,自從我結婚後,我媽一直不滿我,無論我對佢點好,永遠話我做得唔夠好,批評我,挑剔我, ...

點解你覺得自己累人?你有病你都唔想。

你媽咁樣情緒虐待你,唯有疏遠佢你才可以有安樂日子過。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊