自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

zitamamama 發表於 23-10-27 07:38
如果要讀得好,中日韓都係架啦,日本中學生一樣晚晚去補習到10點架,外國要讀得叻我相信都一樣。
問題係教 ...

自然界萬物、都是弱肉強食、優勝劣敗、適者生存~

從小爭、入好的幼稚園、小學、中學、大學、出社會工作、爭取入好的公司、爭取好的伴侶、 爭取更好生活........自然萬物、包括人類、才會進步。

唔想孩子辛苦、有心理準備養佢一世~

尤其是男孩子、一定要好硬淨、學懂面對困難、剋服困難.....因為以後要保護家庭,養妻育兒~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

bbc2018 發表於 23-10-27 07:40
以前考完會考,2年後要考A-level 不是更加逼??

我個年代A level只係讀4科,好似冇而家咁辛苦

我係eng phy chem bio,基本上只温3科,英文唔會温。

大宅

回覆 babyfung61 的帖子

非也。正如李顯龍所講,「不是人人都適合讀大學。」沒有書緣的孩子爭住去一條不適合自己的路,不止辛苦,而且回報很低。

提升工科地位,多點出路認知和選擇,這才是正路。

已刪除用户

珍珠宮

babyfung61 發表於 23-10-27 07:45
你提出咗重點,EQ AQ 抗壓能力等方面呢啲好似比返家長自己跟咁,但其實唔係個個家長都係開解或心理輔導專 ...

樓主你自己啲EQ 同AQ 都尚待改善,如果唔係你都唔會出呢個post

珍珠宮

bhamcy 發表於 23-10-27 07:50
我個年代A level只係讀4科,好似冇而家咁辛苦 。

A-level程度深,時間短,唔夠2年,1科差唔多等於2科

依家DSE通識只係pass, fail. 其實有唔少學生用6年讀5科

其實睇接受自己成績程度吧!考D同考A,辛苦程度已經好大分別

最緊要客觀,成日覺得讀書、考試辛苦,負面-大堆,抗壓能力低,才是問題所在

伯爵府

+3金熱血

雨潤和適 發表於 23-10-27 03:36
狀元年年有
咁耐以黎能夠蜚聲國際既學者又出過幾多個

令我想起麥明詩同林作呢D典範。

水晶宮

沒有家長們追求名校, 以中學DSE/入大學(什至係入三大)比率作為揀學校的指標, 小學就追入BAND 1中校,學校又怎能單方面追求學生成績 (單看政府提供的資源 , 收B3生會有額外津貼添)

子爵府

大力大力 發表於 23-10-27 07:47
自然界萬物、都是弱肉強食、優勝劣敗、適者生存~

從小爭、入好的幼稚園、小學、中學、大學、出社會工作 ...

入唔到大學又唔會要養一世既,去做餐廳,收銀都有收入啦,但基層生活就一定囉。
我女小四都會問我讀不到大學咁點,佢父母,身邊既親戚,個個起碼大學生,佢覺得讀大學好正常。咁我咪同佢講,真係讀唔到,咪做下餐廳,做下收銀,都生活到架,再唔係你咁鍾意畫畫,咪去學專一點,教小朋友畫畫。
現實係,唔係個個大學生。

大宅

babyfung61 發表於 23-10-27 01:45
讀完6年中學就考DSE, 而家中四五仲多唔多補課追進度嘅情況出現?
學習乜唔係應該開心、主動、比時間吸收同 ...

幼稚園都追小學程度

子爵府

讀完6年中學就考DSE, 而家中四五仲多唔多補課追進度嘅情況出現?

話你知,其個個以為家長俾壓力,其實學校都好大責任。我女都係中六。

男爵府

Hk宜加易左好多入大學,又多自資學位。讀書講資質+努力,按自己能力入讀適合既學校,唔好下下賴個制度,你有權選擇輕鬆中六畢業,亦可以努力衝入神科,無人逼你架! 唔好又要hea又想叻! 大陸學生讀書仲辛苦

侯爵府

其實唔只中學,小學已經一開始考試分聽說讀寫四份卷,都係為DSE铺路。

以前我地细個邊會咁早有四卷。
我阿媽仲有幫我keep小學d卷,最近拿出來睇,以前小六中文卷等於現在小三左右。

以前小六份中文卷,填充幾題,配對,改寫句子都比較直接又少。閱讀理解仲要得兩篇,每篇得半版,答案好直接。
現在小三小四d卷都唔少嘢,寫慢d都做唔切

子爵府

bbc2018 發表於 23-10-27 07:54
A-level程度深,時間短,唔夠2年,1科差唔多等於2科

依家DSE通識只係pass, fail. 其實有唔少學生用6年讀5 ...

我囡剛過咗dse呢關了,真係輕鬆晒

嚟緊dse best 5唔計通識,會唔會多啲人keep返3科elective呢

子爵府

fong2005 發表於 23-10-27 07:53
我個年代無咁多興趣班添
家長要仔女十八般武藝樣樣識
忙過返工果個

以前無上網無智能電話, 多啲時間讀書,又專心啲

珍珠宮

Bobo1210 發表於 23-10-27 08:08
Hk宜加易左好多入大學,又多自資學位。讀書講資質+努力,按自己能力入讀適合既學校,唔好下下賴個制度,你 ...

依家唔同類型學校選擇又特別多,轉校亦比以前容易,學業方面需要幫助途徑亦多咗

心態最緊要!決定、選擇前多思考,錯配時亦要識轉彎, 最緊要正面態度面對

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

katrinamama 發表於 23-10-27 08:11
其實唔只中學,小學已經一開始考試分聽說讀寫四份卷,都係為DSE铺路。

以前我地细個邊會咁早有四卷。

遲婚就遲生b, 有sen機會又大左,結果loop死左,個個都辛苦
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bhamcy 發表於 23-10-27 08:15
以前無上網無智能電話, 多啲時間讀書,又專心啲 。

無錯,家陣個個機不離手
放下自在

已刪除用户

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

gilgilgilgil 發表於 23-10-27 07:41
對於冇讀書天份嘅、課程真係好急;跟唔上自然唔想學習、又大壓力....

呢句真係岩呀,完全講左我心聲

阿女真係讀極都唔明...有時唔係唔想讀,真係唔明...

同埋無主動學習,真係差好遠

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊