自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

lukelukeu 發表於 23-11-4 07:40
你哋點睇,考級一學生,每日返到學校比老師鬧。另外,會夾埋幾個同學仔,對另一個同學講,呢個係我哋玩先嘅 ...

應該係高能的過度活躍,冇咩睇法,病就係咁,頭痛的係老師同佢父母,嘴朝朝,硬頸,情緒化,唔專心,搞搞震。看,老師同家長都好費心應對。我會同自己小朋友由科學解釋呢類病對人體腦部,及行為有咩變化。

侯爵府

牛年勳章

無咩點睇,教好自己小朋友就夠

男爵府

考級一 又怎樣?學生行為不當,無論考第一,第尾都要一視同仁,出聲糾正。難道考級一有特權?

公爵府

lukelukeu 發表於 23-11-4 08:23
我係諗佢係咪有過度活躍之類嘅症,佢夾埋另外同學呢件事,其實每日學校都在發生,不過我覺得如果家中有小朋 ...

佢唔似過度活躍症,只係一個成績好嘅技安⋯⋯
教養做得好唔好又唔關成績事嘅⋯⋯

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我諗佢係咪有sen?通常資優都會另加一樣。呢d真係無得搞(有d家長又唔想小朋友睇精神科)但有d學校為保某d考得好既考生可以入到勁中學,的確照比操行A。我地就有個例子,佢扮病去旅行,放晒相上fb比同學家長發現通知老師,老師唔理無作任何處罰,重要佢拎左傑出學生,哈。。。相反,有另一同學就即時記曠課記小過。

公爵府

2024年龍年勳章

lukelukeu 發表於 23-11-4 11:40
你哋點睇,考級一學生,每日返到學校比老師鬧。另外,會夾埋幾個同學仔,對另一個同學講,呢個係我哋玩先嘅 ...

當反面教材教好自己小朋友就夠,老師每日都鬧咗,其他家長只可以教自己小朋友對級一避之則吉

水晶宮

loveclementine 發表於 23-11-4 09:37
當反面教材教好自己小朋友就夠,老師每日都鬧咗,其他家長只可以教自己小朋友對級一避之則吉
...

啱呀,反面教材

水晶宮

品行和成績無必然關係。只係佢成績好,多d同學傍住佢,老師亦可能對佢寬容d。

樓主講果件霸住遊戲玩,係好小事。玩開好玩,唔想讓下一個,係極常見。係自私d,但並非大奸大惡。

珍珠宮

成績好同品行不是掛鉤,全級第一都要守規矩….

珍珠宮

其實都唔關成績事,就算佢係全級第一,老師都已經日日都鬧,即係佢哋知,並唔係冇處理,如果遇到呢啲小朋友,我就會教自己嗰個對佢避之則吉,費事惹佢而有麻煩

珍珠宮

可能係資優仔,會同學校提出係咪可以提供合適嘅引導,話唔定可以幫忙其他小朋友學習

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

名校甚至係神校,加上有精英班,學生老師會上堂成日講精英班嘅學生要叻過普通班,久而久之,學生之間有競爭,叻嘅學生亦都會睇唔起成績差嘅學生。
就算精英班,都有人考第一,有人考第尾,咁好過批學生亦都會睇唔起差個批學生。小學已經有精英班,所以啲壓力真係何其大。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

wendyaupooh 發表於 23-11-4 09:29
我諗佢係咪有sen?通常資優都會另加一樣。呢d真係無得搞(有d家長又唔想小朋友睇精神科)但有d學校為保某d ...

呢個真係可以投訴學校架喎,處事不公

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

影響唔到我小朋友,唔會理佢。如果影響到,會教佢主動同老師講,等老師處理。

珍珠宮

減齡達人勳章

我諗佢係咪有sen?通常資優都會另加一樣。呢d真係無得搞(有d家長又唔想小朋友睇精神科)但有d學校為保某d ...

如果有請病假,有醫生紙交比學校,老師無得理,fb 的相又證明唔到幾時影㗎,我暑假去旅行今日病假才得閒post出來,唔得咩?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

lukelukeu 發表於 23-11-4 08:59
唔算霸凌吧!不過呢個小朋友應該霸道,響屋企家長應該少教或者食唔住佢。如果繼續係咁,將來就可能真係變 ...

咩成績都有呢 d 同學,

珍珠宮

一向都係咁
成績永遠行先
呢啲資優有事一定要愛同包容(PTA成員更甚)
我呢啲夾心人比人鬧吾識包容,罸寫反思
又唔膽出聲呈分試good 一聲吞咗佢

珍珠宮

2023年兔年勳章

lyl 發表於 23-11-4 09:16
考級一 又怎樣?學生行為不當,無論考第一,第尾都要一視同仁,出聲糾正。難道考級一有特權? ...

同感。

珍珠宮

如果係自己小朋友就教好佢,如果係佢蝦你小朋友,就教自己小朋友點保護自己
如果不屬兩者,就無咩睇法

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

絕對品德行先

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊