自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

回覆樓主:

試過,直到醫生話長老無事,先鬆一口氣。我諗如果我情緒頂唔順,會求醫睇精神科食藥頂住先。因為以前陀b時,婦產科醫生都話如果汗爾蒙影響得情緒厲害,都可以食輕微藥過渡先。唔係話依賴藥物,但我唔想自己情緒崩潰,影響身邊嘅人,同無法處理重要事情 因為我係比較敏感既人,小小事都會好大壓力。

男爵府

wouldbe 發表於 23-11-4 22:13
我會上網睇下病症有咩需要留意既地方,再搵下朋友傾計問下,基本就係睇下有咩方法可以改善病情⋯⋯然後多d ...

我其實有飲水、深呼吸、聽舒緩心情音樂都控制唔到,同你甘講一樣控制唔到擔心

伯爵府

回覆 hauhauhau 的帖子

盡量休息多些做其他野,有時睇小說,分心,因為成日諗住都幫唔到他
相信親人都唔想自己家人太擔心

男爵府

麟媽媽 發表於 23-11-4 22:13
當年我老竇唔肯洗腎,如果唔洗就應該好快會唔得!佢好頑固,有得醫唔醫,我係嬲到食唔落!我個人比較積極 ...

甘最後你爸爸肯唔肯洗腎?

男爵府

kisskathy88 發表於 23-11-4 22:14
會,正經歷中,up 到不得了,如果有唔舒服一定要馬上睇醫生,壓力大好易出事,自己冧埋,邊個會咁有心機照 ...

原來我並不孤單,我就係想正面面對,所以上黎問下人,聽日星期日,約醫生都要下星期

男爵府

乖寶寶布布 發表於 23-11-4 22:14
試過,直到醫生話長老無事,先鬆一口氣。我諗如果我情緒頂唔順,會求醫睇精神科食藥頂住先。因為以前陀b時 ...

我同你情況好似
我以前其實唔係甘敏感,係由父母開始年長,開始多病我先變成甘

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我當年用的方法係跑步,跑完返屋企覺得心情冇咁沉重

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

hauhauhau 發表於 23-11-4 22:16
甘最後你爸爸肯唔肯洗腎?

肯!我有啲姊妹喺外國,全部返晒嚟,坐喺張圓枱度開會,我爸爸係一個自尊心極強的人,佢話寧願死都唔洗!六姊妹硬功又有,軟功又出,我妹激動到一路講一路喊!最終一人讓一步,我爸爸唔肯洗肚只接受洗血,我哋妥協最多比多啲錢,最後我爸爸係活多五年。

男爵府

Lavender22 發表於 23-11-4 22:15

盡量休息多些做其他野,有時睇小說,分心,因為成日諗住都幫唔到他

岩岩大約7點我係睇小說想分散注意力,睇左幾頁唔得
我再去沖涼洗頭,冷靜左一陣吹好頭又心up.甘我上床訓,訓極都訓唔到個心仲up左
之後坐起身好左d,再深呼吸、飲水,都麻麻地有效
最好笑其實我肚痾緊,都分散唔到注意力
先開鋪問下大家,有冇咩方法

男爵府

FJmom 發表於 23-11-4 22:20
我當年用的方法係跑步,跑完返屋企覺得心情冇咁沉重

甘我聽日試下

侯爵府

hauhauhau 發表於 23-11-4 22:08
其實我補充下,我唔係獨生仲有其他兄弟,但係得我會甘擔心,其他問兩句就唔理…
...

其實你話其他兄弟問兩句就唔理,我覺得未必既,佢地可能都會一樣瞓唔到,一樣擔心,不過唔會講出口,我自己有咩擔心就會擺晒係面度,又或者出post呻下,相反男人真係好唔會周圍講

男爵府

麟媽媽 發表於 23-11-4 22:21
肯!我有啲姊妹喺外國,全部返晒嚟,坐喺張圓枱度開會,我爸爸係一個自尊心極強的人,佢話寧願死都唔洗! ...

洗腎好辛苦架?點解唔肯洗?

男爵府

Minnacat 發表於 23-11-4 22:24
其實你話其他兄弟問兩句就唔理,我覺得未必既,佢地可能都會一樣瞓唔到,一樣擔心,不過唔會講出口,我自 ...

甘可能係,但其實一直得我陪睇醫生

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

hauhauhau 發表於 23-11-4 22:17
原來我並不孤單,我就係想正面面對,所以上黎問下人,聽日星期日,約醫生都要下星期
...

我好彩有兄姐,3人輪住照顧,我就係心跳突然快,腳水腫到自己唔肯相信,因為心要照顧父母,唔想有事,令到兄姐要做埋我份,最終睇醫生要直送入院,驗血照心,甲亢,呢個病其一係壓力,我已經係兄姐中最識自我放鬆

其實我覺得照顧父母並不辛苦難受,能夠親手照顧我覺得應該咁做 (我不太大經濟壓力,c6都好體貼令我可完全投入照顧父母,佢負責睇小朋友)

男爵府

hauhauhau 發表於 23-11-4 21:58
請問大家如果年長父母病左,大家會唔會擔心到個心up住up住甘?我想睇睇我係咪唔正常要去睇睇醫生?
...

我都會擔心同憂心,人之常情,早幾個月阿爸入醫院我都擔心佢。
年紀大會多病痛啦,我都有心理準備架,學識正面面對,有咩做到就做囉。
我都有2晚瞓得唔好,之後覺得上天自有安排,你都要照顧好自己身體,先照顧到佢哋。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

hauhauhau 發表於 23-11-4 22:23
哦甘我聽日試下
或做你鐘意,做開的運動,我果時返工,放工又趕去醫院探病,返到屋企成個人身心都好累,但個腦都叫自已出去跑步,跑完返屋企成個人會鬆好多。

伯爵府

平時有無覺得做什麼事會覺得輕鬆我有種水種植物,有養魚,間中整理換水時心情會輕鬆些
或者你鍾唔鍾意做運動,拉根?都可以試下
日間有時間出外行公園,行山都可令心情改善
要慢慢等心情改善,估計要時間的,大家加油

男爵府

kisskathy88 發表於 23-11-4 22:25
我好彩有兄姐,3人輪住照顧,我就係心跳突然快,腳水腫到自己唔肯相信,因為心要照顧父母,唔想有事,令到 ...

哇,你激發到甲抗?甲抗好似唔易好番架喎,你而家好番未?你情況比我而家稍為嚴重

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

hauhauhau 發表於 23-11-4 22:24
洗腎好辛苦架?點解唔肯洗?

如果洗肚,身上會有造口有兩條導管一出一入,連沖涼都要避免唔好整濕到個造口,而且我爸爸就唔可以再去Gym, 要喺屋企洗比較困身。如果洗血係去洗血中心,一星期兩次,身上唔使造口,咁就自由好多,不過價錢貴得多,我諗呢五年洗超過100萬。

珍珠宮

hauhauhau 發表於 23-11-4 21:58
請問大家如果年長父母病左,大家會唔會擔心到個心up住up住甘?我想睇睇我係咪唔正常要去睇睇醫生?
...

擔心到up住好正常
愛父母嘛

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊