自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

opclk99 發表於 23-11-8 09:03
多數"官津"B1學校中四分科看中三級名次優先選。
1A官津多叻人,
你有信心到時排級前列嗎?

我都係咁諗

opclk99    發表於 23-11-8 09:26

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Moti 發表於 23-11-8 09:13
可能本身間學校卷太淺

我姨甥間小學有精英班,老師都話,精英班vs普通班,氣場已經唔一樣
精英班係差在額頭未縛條「必勝」帶,日夜都作戰狀態,雙眼有火
非精英班都會緊張,但唔係嗰種緊張

何況比較一線勁谷小學? 其實係職業跑手同一年訓練跑一次馬拉松嘅分別

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

學校老師都有私心, 要學校能上一線,就必須靠多d學生入1A, 佢哋唔會考慮學生壓力

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Sunshinegirl 發表於 23-11-8 08:38
阿女二線小學,成績一向唔錯既(級2-3),老師問我諗住報邊間,我答左間1C既,老師好似唔高興,話應該報1A, ...

宜家級2-3係因為二線小學,但當入B1A就人人都叻,有機會去到好後,所以要了解你個女性格,可唔可以遇強越強

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

可以先睇下有冇岩心水既1A學校,呢個成績唔揀真係浪費了呀。因為呢個條件就算大抽獎派得唔好,要叩返你原本想揀的1C學校都好容易。所以老師講得岩,我都唔建議你自行1C。

別墅

野原美冴 發表於 23-11-8 09:35
學校老師都有私心, 要學校能上一線,就必須靠多d學生入1A, 佢哋唔會考慮學生壓力 ...

同意

別墅

littlecar 發表於 23-11-8 09:42
宜家級2-3係因為二線小學,但當入B1A就人人都叻,有機會去到好後,所以要了解你個女性格,可唔可以遇強越 ...

冇錯呀,出到去又另一個世界

珍珠宮

自行通常都係考高嘅線嘅,因為萬一唔OK嘅話都可以攪珠吖嘛!但係首先要問下自己仔女嘅意願,之前有冇去過啲中學Open Day?有冇心水啊?

翡翠宮

Sunshinegirl 發表於 23-11-8 09:54
同意

一般黎講,一線小學既英文會勁好多,你女本身自律唔難追,但唔好開學先處理,暑假開始就幫佢追英文,咁就B1A都易上手

大宅

2024年龍年勳章

老師當然想做靚盤數...... 亦可能真係唔想浪費一個大好人才。
家長的取態絕對會影響子女的一生...
一念天堂,一念地獄

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果可以就入好D嘅中學.. 讀書氣氛可以好唔同... 我仔中學B1B, 有分精英同非精英班, 佢話已經好大分別...

侯爵府

去1C為咗可以繼續"名列前茅" 去到公開試咪又係同一個POOL考, JUPAS夠唔夠人爭學系? 入到大學咪又大把勁人, 出嚟做嘢又係要競爭, 避到幾時? 因為怕佢唔得所以唔俾佢試, 1A讀1B都仲理解, 1A去讀1C真係嘥咗個小朋友的能力。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 23-11-8 08:58
可以自行報一間1A/B, 同一間1C
入唔到1A/B就疊埋心水讀1C

阿妺有大智。

咁而家你外甥食唔適應?

嗰啲學校,學生之間會有好多競爭,要好睇小朋友嘅能力,有啲人可以讀得好輕鬆,好容易就入到精英班,但係有啲人就讀到三更半夜,甚至有精神壓力,要睇醫生,所以我覺得你阿妹做得好好

我曾經喺Band 1A同埋Band 1B 嘅家長

水晶宮

Sunshinegirl 發表於 23-11-8 08:38
阿女二線小學,成績一向唔錯既(級2-3),老師問我諗住報邊間,我答左間1C既,老師好似唔高興,話應該報1A, ...

如果佢有能力嘅,係可以再上高啲,可以睇嘅嘢係闊啲,呢個係真嘅。當然壓力都唔少,但係如果個小朋友能力好,其實入到去都可以輕輕鬆鬆。

翡翠宮

naicha 發表於 23-11-8 10:16
去1C為咗可以繼續"名列前茅" 去到公開試咪又係同一個POOL考, JUPAS夠唔夠人爭學系? 入到大學咪又大把勁人, ...

上到中一都仲係好細,如果自信心唔夠既入到1A真係會沈,所以真係好睇個別小朋友

翡翠宮

回覆樓主:

我覺得校風好緊要
可以先參觀咗中學
再同小朋友商量下鐘意邊間多啲

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

opclk99 發表於 23-11-8 09:12
因為小學其實易谷上前列,
真正上中學才見真章,
好多人升上去才跌瓜左係事實,
同意,好多小學、初中成績 Top 10% 嘅,去到高中會跌到唔知去邊

opclk99    發表於 23-11-8 16:39
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

自行就報高一線,大抽獎先報低少少

男爵府

回覆樓主:

老實講,你考級頭學校梗係想你揀Band one A,一來做做靚個盤,其實應該自己去睇吓不同學校嘅要求,功課量,校風去評估適唔適合自己子女。啲小學好現實,尤其是啲二線小學,佢梗係想多啲人派到Band one A,令人錯覺佢哋小學好勁,我仔小學就係咁,大抽獎公布那天,聲稱好幾個人考入曾x添,其實根本就係大抽獎派位,有很多可能都未必達到Band one A水平,佢教你填Band one A,之後你讀成點佢係唔負責任,佢只係睇個派位結果用嚟賣廣告。之後有家長講我知,有位派入曾記嘅學生英文水平徘徊喺合格邊緣。派位當天還不停感謝老師教佢填表,令佢能夠入到曾記,真係唔知是福定是禍。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wcandtt 發表於 23-11-8 10:17
你阿妺有大智。

咁而家你外甥食唔適應?

Ok啦,仲喺放手唔放手之間掙扎,不過返學係開心嘅
講真,派彩嗰日,面試「考試名次比自己低但抽入1A聯繫校」,個心有冇唔舒服,一定有
始終成班大合照,老師家長個個互相恭晒喜,自己就突然好似被忽略(其實好鬼慘嘅,疫情關係學校都未去過,同學個個只識聯繫勁校,都無人識得自己個仔嗰間,連個仔自己都唔認識)
心理質素要好強大

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊