自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

但失眠成因太多未必可以一次斷尾

複式洋房

我以過來人身份話你知,我係食中藥,針灸同正骨醫好失眠同周身痛問題,我本身份工壓力好大,經常都喺開會前幾晚失眠, 基本上一星期總有幾晚瞓吾到,同埋長期坐住起度用電腦,又會成日頸梗膊痛同腰酸骨痛,我有睇過西醫,不過西藥真係副作用超多,於是乎聽屋企人講轉睇中醫,開頭都驚要好耐先見效,但食藥針灸正骨一個禮拜就開始有果效,個人都舒服咗冇咁忟,仁美個醫師仲教我從生活細節入手改善失眠情況,而家我冇失眠之餘仲精神咗好多,連帶肩頸背痛都醫好埋

別墅

2023年兔年勳章

shley.a 發表於 23-11-19 21:04
我以過來人身份話你知,我係食中藥,針灸同正骨醫好失眠同周身痛問題,我本身份工壓力好大,經常都喺開會前幾晚 ...
長期受壓,唔識搵方法去舒壓就會好易屈出病來

別墅

2024勳章

shley.a 發表於 23-11-19 21:04
我以過來人身份話你知,我係食中藥,針灸同正骨醫好失眠同周身痛問題,我本身份工壓力好大,經常都喺開會前幾晚 ...
日常生活細節系可以點樣改善失眠?

複式洋房

zengmei 發表於 23-11-20 23:10
日常生活細節系可以點樣改善失眠?
有好多生活細節原來都會影響睡眠質素,我都係喺醫師度學翻嚟,好似瞓覺前最好吾好睇手機同用電腦,哩個真係吾係人人做得到,另外,每日做下運動釋放多巴胺等自己開心D,吾好賴床瞓到黃朝百晏,養成一個好嘅睡眠習慣,最緊要吾好驚咗失眠哩樣野,因為長期咁樣會造成睡眠壓力,更加瞓吾到覺,呢噂都係仁美醫師教,佢仲教我試下臨瞓前打坐10分鐘,類似靜觀咁,放鬆全身,感受毛髮,我真係瞓得好D

複式洋房

回覆 Amand-a 的帖子

我有一排虛火都會係咁,後尾搵中醫調理一下就冇事

複式洋房

西醫嘅話最多都係開消炎止痛藥,冇真正根治到個問題,建議都係搵中醫睇吓好啲,我之前搵開位x堂嘅中醫都唔錯

翡翠宮

回覆樓主:

中醫,我覺得針灸可以幫到手

複式洋房

cchungchung 發表於 23-11-23 22:38
西醫嘅話最多都係開消炎止痛藥,冇真正根治到個問題,建議都係搵中醫睇吓好啲,我之前搵開位x堂嘅中醫都唔 ...
睇中醫會好d, 如果jm有公司醫療咭, 可以去呢間claim埋

複式洋房

YYingzi 發表於 23-11-24 18:45
睇中醫會好d, 如果jm有公司醫療咭, 可以去呢間claim埋
用醫療咭睇中醫唔知好唔好

複式洋房

peony_so_hk 發表於 23-11-23 23:53
中醫,我覺得針灸可以幫到手

如果係以痛症嚟講,針灸作用就係將身體肌肉同筋膜放鬆,而正骨係矯正復位,我喺仁美做完第一次正骨已經即時舒緩咗好多,同埋係由專科中醫治理,有信心得多,醫師糾正我好多唔啱嘅姿勢,好似都市人都係好多壞習慣壞姿勢,自己成日要提醒自己要保持落去

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊