自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

opclk99 發表於 23-11-15 20:57
依家sen好普通,
仔上到中學時,
班主任話同班已经三件,

我小朋友暫時學習上完全無問題,所以我唔想同佢揀happy school,佢雖然adhd,但受壓。我在意佢行為舉止上,想社工有咩支援可以改善到。。。不過如果早知學校唔會點支援,我就唔同學校講。
永光讀得開心嗎?其實好近我

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔小一,開學前比咗信學校。
9月時學校約我同支援主任,班主任,社工一齊開會,了解小朋友係屋企同幼稚園表現,同埋小一班主任果個星期觀察到嘅嘢。
10月開始安排咗專注力小組,讀寫小組同埋中文抽離班比我仔,各小組每星期一次。早讀課&星期五放學上,另外中文抽離班係其中一堂中文堂,同幾個有同樣需要同學一齊上,老師會專為呢幾位小朋友再重溫果個星期教嘅嘢,但唔會影響本身課堂進度。
有冇成效未知,我都估唔到學校好快安排咗。

另外科任老師會定期開會再了解我仔係堂上表現,班主任亦安排我仔坐最後,幾位科任老師容許我仔如真係坐唔定,可以企係自己枱範圍。

男爵府

~瑤瑤~ 發表於 23-11-15 21:13
我仔小一,開學前比咗信學校。
9月時學校約我同支援主任,班主任,社工一齊開會,了解小朋友係屋企同幼稚園 ...

點解你學校咁好嘅,聽落好多支援。

我仔成績其實中上,,所以學校係無比功課調適或者抽離各樣。不過,正因為佢有adhd,所以成日上堂唔專心,會上堂時畫畫,搖櫈,睇圖書之類,但唔會搞其他同學,所以我早前都班主任講左可唔可以調去前面坐,等各科老師及實佢,不過因為佢太高大(全班第二高),所以班主任話唔可以坐前面,不過會同其他老師講多留意小兒。

我在意其實老學校有冇留啲資源比呢類小朋友,例如train下佢行為之類。。不過睇嚟應該無了

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

jellyfish1989 發表於 23-11-15 18:54
學校嘅支援應該進行中, 有冇老師投訴佢呀? 包容 接受都係一種支援, 上堂嘅課程都會修訂。 其他嘅嘢相信 ...

想問如果班主任知道小朋友ADHD, 會唔會話比其他老師知?

子爵府

sunnymama2 發表於 23-11-16 19:36
想問如果班主任知道小朋友ADHD, 會唔會話比其他老師知?

應該需要話畀其他老師知,否則嘅話其他老師就唔知道點做, 其他老師咪當佢曳罰佢咪仲大件事。

子爵府

lukelukeu 發表於 23-11-15 21:46
點解你學校咁好嘅,聽落好多支援。

我仔成績其實中上,,所以學校係無比功課調適或者抽離各樣。不過,正因 ...

小朋友有冇食藥?食藥效果好好多。

男爵府

jellyfish1989 發表於 23-11-17 07:28
小朋友有冇食藥?食藥效果好好多。

冇食藥呀!佢學業無影響,醫生都話可以唔使食

侯爵府

lukelukeu 發表於 23-11-15 17:41
話說九月開學時,我通知左學校我小朋友有AdHd,老師話會同學校嘅支援組跟進下,但到依家仲係咩都無?呢個時 ...

小朋友不是太嚴重需要考試俾多啲時間、安排佢入d咩sen幾人小組上,或課後輔導,其實俾咗支援你都唔會覺,例如老師係課堂表現上對小朋友包容d,操行方面寬鬆d,和同學仔爭執會偏向你小朋友,呢啲你唔會覺。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊