自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ChunChun924 發表於 23-11-17 10:24
呂祥光校風好似麻麻?

我個人感覺就好似一般,但冇實際詳細了解過呢一間學校!

侯爵府

ChunChun924 發表於 23-11-16 17:07
譚伯羽,馬可賓,呂祥光,屯官,南官,應該這幾間是首選中學?除了譚伯羽校風幾好之外,其餘就唔知。
...

馬可賓1b的,同埋都熱門,1c嘅可以諗田家炳,譚伯羽,南屯官,屯官,定想穩陣d,一開始就揀band 2
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ChunChun924 發表於 23-11-17 09:31
屯官好還是南官校風好,成績那間較好?

成績南官好啲,校風差唔多

男爵府

ChunChun924 發表於 23-11-17 10:24
呂祥光校風好似麻麻?

聽講係~~~

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-11-17 08:04
如果2A屯天算多英文班,我仔讀緊 黎緊我女都等呈二成績出埋再睇下揀邊間,但佢唔想同阿哥同校 :h ...

請問多英文班是什麼意思?
係指有中英班選擇?
但是好多人選擇讀英文班?

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

mln 發表於 23-11-17 14:17
係指有中英班選擇?

你可以留意下大部份1尾2頭既學校,由其2A係好少有全科英文班的,而b2,b3更加係無英文班,最多都係數學用英文,其他全部中文 。
通常b1學校先全部科目用英文書。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

mln 發表於 23-11-17 14:17
係指有中英班選擇?

屯天係中一入學試,去決定派入中文定英文班。學校有4班,其中1班係中文班。

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

ChunChun924 發表於 23-11-16 17:07
譚伯羽,馬可賓,呂祥光,屯官,南官,應該這幾間是首選中學?除了譚伯羽校風幾好之外,其餘就唔知。
...

譚伯羽,個個老師都好關心學生,係個個喎,只要你肯學,約老師放學教你,教到你識為止。另外我覺得有一樣最好既,係高中可以揀中文或英文讀,DSE成績單係唔會顯示你係中文定英文考,最緊要係出來成績好嘛。

珍珠宮

我見田家炳都算B1C, 呢間校風幾好喎,見啲學生行出嚟幾四正。

男爵府

Ononluk 發表於 23-11-17 15:45
我見田家炳都算B1C, 呢間校風幾好喎,見啲學生行出嚟幾四正。

都係,我差不多日日經過學校門口,有老師企喺門前睇住學生返學,學生們睇落都幾好,大多數都好斯文,似返學樣

珍珠宮

回覆樓主:

想問屯官同南屯官邊間好d?

珍珠宮

Ononluk 發表於 23-11-17 15:45

田家炳有朋友仔女自行in過,話英文要求好高。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

yuensiu 發表於 23-11-23 13:39
想問屯官同南屯官邊間好d?

1C應該田家炳好過2官。2官好耐以前都差唔多跌到得返BAND 2
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 23-11-23 13:44
1C應該田家炳好過2官。2官好耐以前都差唔多跌到得返BAND 2

因我女呈一,二,英文嘛嘛得7x,8x,所以如果自行選b1學校一定無份

但如果入屯官,屯天,老師話可能會收,又叫我搏大抽獎。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mcdullyiu 發表於 23-11-23 13:44

冇錯係呀,嚴格嚟講兩間官立表面上係Band 1實質上佢已經跌咗落去Band 2,只係夾硬話佢係Band 1而已

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-11-23 13:47
因我女呈一,二,英文嘛嘛得7x,8x,所以如果自行選b1學校一定無份

但如果入屯官,屯天,老師 ...

如果自行你想穩陣,可以試吓揀屯天。
但一定要諗清楚取錄你,而你又一心願意去讀先至揀。
如果英文大概B grade, 如果校內成績排名屬Band 1嘅話,屯天好大機會自行一定會入
最好你自行揀兩間,一間揀band 2頭,一間就揀1C
但係大前提,你揀兩間自行,如取錄你的話你一定要願意去讀,唔好浪費呢兩個機會

珍珠宮

happymama11 發表於 23-11-23 13:54
如果自行你想穩陣,可以試吓揀屯天。
但一定要諗清楚取錄你,而你又一心願意去讀先至揀。
如果英文大概B g ...

因為我大仔本身讀緊屯天,所以都知學校大約係點。我仔本身係b2大抽獎派入去,而女成績就好過阿哥,所以老公覺得阿女可以入間好d

因我女英文一向麻麻,我都唔想佢去到太谷既學校,本身又唔會自律溫書個隻。

我成日見我仔讀屯天好hea 壓力都有既但唔算好勁囉。

屯官就老公話起碼英中喎

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-11-23 13:58
因為我大仔本身讀緊屯天,所以都知學校大約係點。我仔本身係b2大抽獎派入去,而女成績就好過阿哥,所以老 ...

咁首先你了唔了解你女目前呈分成績排名係咪屬於Band one個Pool?
如果你想揀一間好少少,可以揀1B、一間1C,
其實屯門區1B、1C選擇真係唔太多,
一B可以揀馬可賓、田家炳,1C係只有兩間屯官或者譚伯羽,但係譚伯羽以中文為主

大宅

ChunChun924 發表於 23-11-17 09:31
屯官好還是南官校風好,成績那間較好?

感覺南官成績好D 活動多元化D

珍珠宮

happymama11 發表於 23-11-23 14:03
咁首先你了唔了解你女目前呈分成績排名係咪屬於Band one個Pool?
如果你想揀一間好少少,可以揀1B、一間1C ...

呈一時係b1,呈二要等12月頭家長日問老師,但佢其他科成績同呈一時差唔多,我諗都應該係b1個堆。

馬可賓太chur我應該唔會揀

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊