自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

已刪除用户

水晶宮

2018復活節勳章

Vijoyce 發表於 23-11-17 08:17
希望係啦,我依家靠實力,靠真誠,靠努力去留係呢間公司。之前有飲開咖啡既同事,工作唔得都比佢炒。唯有 ...

放鬆啲,唔好太大壓力。你如果做到以實力公司都唔想冇咗你,你就叻過so show王啦

路遙知馬力。加油

伯爵府

Vijoyce 發表於 23-11-17 08:17
希望係啦,我依家靠實力,靠真誠,靠努力去留係呢間公司。之前有飲開咖啡既同事,工作唔得都比佢炒。唯有 ...

你搵到自己的位置,同事知道你做得嘢最後都OK的,咁又不用難受,不過有時你可以放開少少,唔吹水都聽吓人哋講乜笑吓,自己會輕鬆啲,融入感大返工都會開心啲。

男爵府

堆唔易搵,唔係想埋就埋到

有得選擇,最好搵個肯比你加入既工作環境

唔係遲早走
咖啡既話我會拒絕,因為我個胃唔受到會頂胃

荼就OK

侯爵府

你連飲咖啡飲杯茶都唔肯,真係怪得邊個?又唔係叫你飲酒,阿頭鍾意飲吓嘢吹水都似平易近人,其實跟着呢啲阿頭都好,雖然你做到嘢但佢會覺得你唔俾面佢

男爵府

annie133 發表於 23-11-17 08:11
你嘅用詞已經反映心態全部都係負面,「應酬」「氹老細」,呢啲係small talk, 吹下水係放鬆的一種,點樣傾 ...

盡做啦
字面係負面既,之前我仲有個阿頭,比呢個咖啡阿頭炒左,當日係conference room宣布完,我地番堆位做野,咖啡阿頭就拉埋幾個心腹圍係大廳吹水,細聲講大聲笑,完全莫視被炒既人,真… (唔識形容)

公爵府

虎到金來勳章

坦白講,除非你做到好高級又有高層照, 否則埋堆文化真係有需要. 打個比如, 你好努力工作,做好自己 但無人欣賞, 相比個D高層喜歡嘅, 係咁易做少少嘢, 高習已讚到天上有. 所以呢有伯樂真係超重要.

伯爵府

Shellyxlk 發表於 23-11-17 08:21
你連飲咖啡飲杯茶都唔肯,真係怪得邊個?又唔係叫你飲酒,阿頭鍾意飲吓嘢吹水都似平易近人,其實跟着呢啲阿 ...

我自己都有下屬,有時遇到啲客搞笑嘢,都會同佢哋吹兩句笑吓,純粹口痕輕鬆吓,冇諗過原來咁係下屬招呼緊我,大家當朋友吹吓水,工作時工作,樓主是否想得太複雜了。

男爵府

losttoa 發表於 23-11-17 08:19
放鬆啲,唔好太大壓力。你如果做到以實力公司都唔想冇咗你,你就叻過so show王啦

路遙知馬力。加油 :fort ...

多謝你

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

十一哥 發表於 23-11-17 08:23
坦白講,除非你做到好高級又有高層照, 否則埋堆文化真係有需要. 打個比如, 你好努力工作,做好自己 但無人欣 ...

呢樣真。

我都叫叫和阿頭吹到水的人,我有時都會睇準時機(係揾機會,希望樓主明)同佢吹我做好多野,因為有d野你唔講,佢地未必知道你做左“好多細微但又唔易俾人察覺的野”

要喺職場生存,soft skill 和hard skill 同樣重要

男爵府

annie133 發表於 23-11-17 08:20
你搵到自己的位置,同事知道你做得嘢最後都OK的,咁又不用難受,不過有時你可以放開少少,唔吹水都聽吓人 ...

都有做門面野,我個位要support sales and marketing, supply chain, 日日都有好多同事搵我傾野,同事覺得我靠得住,阿頭都知我做到野,對上仲有個CEO,CEO傳統老細,鍾意做野既人,但我阿頭好有影響力,佢要炒人CEO都禁唔住。我諗唔得罪阿頭都仲可以生存到既

男爵府

Become 發表於 23-11-17 08:21
堆唔易搵,唔係想埋就埋到

有得選擇,最好搵個肯比你加入既工作環境

哈哈 其實我都有同阿頭講我唔飲得咖啡,會胃痛肚all,不過係有同事唔飲得都寧願揸住唔飲,埋到位倒左佢。
我真係會諗倒左佢咁徙?哈哈,我太低b

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

Vijoyce 發表於 23-11-17 07:48
我個人工作就工作,阿頭成日搵同事吹水,拉大隊請飲咖啡,我唔熟性因我本身唔飲咖啡,又唔鍾意吹水,阿頭叫 ...

唔飲咖啡,可以飲熱朱古力,飲水都可以,唔會處事做人就除非你能力非凡,否則際遇唔好只可以話自己能力不足

男爵府

Shellyxlk 發表於 23-11-17 08:21
你連飲咖啡飲杯茶都唔肯,真係怪得邊個?又唔係叫你飲酒,阿頭鍾意飲吓嘢吹水都似平易近人,其實跟着呢啲阿 ...

怪自己唔識撈,初初我純粹因為我唔飲得面婉拒,事後都醒覺佢會覺得我唔比面。

但呢個阿頭絕對唔跟得過,眼見同事有事,阿頭會閃

伯爵府

Vijoyce 發表於 23-11-17 08:28
都有做門面野,我個位要support sales and marketing, supply chain, 日日都有好多同事搵我傾野,同事覺得 ...

商業社會,軟實力都好重要,否則幾叻都被「拖累」
我小朋友在學校被老師「無理鬧」(佢覺得),我都教佢「每個老師都有佢特性,呢個老師唔鐘意人做呢樣野,你就要搵方法配合,否則你呢一年都不會有好日子過,你成績幾好到時你都唔會開心,你自己決定想點」
結果佢而家話俾我聽老師很喜歡佢,其實自己條路都順啲,這就是社會縮影。
或者咁諗,呢啲嘢係為自己做,唔係為老細做,當然自己都有原則,但個思維要調教一下。

男爵府

竇漪房 發表於 23-11-17 08:33
唔飲咖啡,可以飲熱朱古力,飲水都可以,唔會處事做人就除非你能力非凡,否則際遇唔好只可以話自己能力不 ...

無啦,公司果部咖啡機,阿頭du 八達通請,其實唔想受佢恩惠都係一個考量。

伯爵府

Vijoyce 發表於 23-11-17 08:00
多謝你

的確埋堆既人唔做野都可以同阿頭嘻嘻哈哈,我做既野比較專業,阿頭唔識所以有時都比佢則疑,變相 ...

咁睇你認為自己叻過上司,上司冇料,人哋都會感受到

伯爵府

Vijoyce 發表於 23-11-17 08:35
怪自己唔識撈,初初我純粹因為我唔飲得面婉拒,事後都醒覺佢會覺得我唔比面。

但呢個阿頭絕對唔跟得過, ...

題外話,其實咖啡真係好好飲,我以前都唔飲,而家好欣賞,直程係我嘅comfort drink.
你可以試吓decaf/加oat milk/soy milk等,總有一款啱

男爵府

annie133 發表於 23-11-17 08:37
商業社會,軟實力都好重要,否則幾叻都被「拖累」
我小朋友在學校被老師「無理鬧」(佢覺得),我都教佢「 ...

好在我個女唔似我 佢好識做人,又鍾意交朋友,老師同學都鍾意佢

伯爵府

Vijoyce 發表於 23-11-17 08:38
無啦,公司果部咖啡機,阿頭du 八達通請,其實唔想受佢恩惠都係一個考量。
...

你從骨子裏不喜歡這個上司,你認為人哋感受不到嗎?如果繼續想在這公司做,不如放開胸懷,嘗試去欣賞吓這個上司的長處吧,或者易地而處,如果你係佢嘅位置,你會唔會一樣咁做炒某個人?佢領導下公司是否進步?多啲角度諗嘢會比較好啲。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊