自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

縱個仔還可以接受
只要個老豆有能力縱佢一世
但灌輸錯誤價值觀唔可以接受
將來個仔變咗壞人危害家人同社會
你講既縱、無自理能力、價值觀
有無具體例子?

珍珠宮

小mama 發表於 23-11-20 23:20
我都期待緊我仔變得生性
我同你老公一樣縱仔,乜都幫佢理,同佢溫書,但我冇後悔咁縱佢,因為我唔同佢溫書 ...

點會無端端變得生性,你老公鬧得你啱嘅

侯爵府

Nice903 發表於 23-11-20 23:06
好灰心,好傷心,好失望!

兩夫妻為左管教小朋友經常意見分歧,小朋友已經中學,正直反叛期,從少老公縱慣 ...

老公賴妳教到個仔學業成績差, 操行差? 仔女是否優秀都講緣份, 係一條虫嘅話就叫妳老公養佢一世, 唔駛嘈.

伯爵府

小mama 發表於 23-11-20 23:20
我都期待緊我仔變得生性
我同你老公一樣縱仔,乜都幫佢理,同佢溫書,但我冇後悔咁縱佢,因為我唔同佢溫書 ...

溫書唔算縱,好正常

珍珠宮

通常一般家庭都係一個嚴一個寵,你老公要做慈父,你唯有做嚴母,
你在家中有無咩話事權?有就好辦,無就麻煩啲,如果大都唔聽,細嗰個有人照住,又點會聽你支笛?
有時同老公溝通下,呢啲分歧問題,大部分家庭都會發生

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-11-21 06:14
點會無端端變得生性,你老公鬧得你啱嘅

佢慢慢有改善,我唔係就咁幫佢做
我係邊幫邊鬧佢 鬧到佢覺得我煩 自然下次做多少少

大宅

小朋友需要你既愛 , 待予孩子大些 , 自然會獨立

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

呻吓,傾吓,發洩吓個人會舒服啲
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

一個家庭既倫理關係
夫妻關係第一
子女關係第二
父母關係第三
兩夫婦成日嘈交,想個小朋友生性都難
你可能會話兩個人嘈交都係因為個仔
但其實呢個係惡性循環
或者你試吓唔好出聲 。阿仔都已經中學生 。佢嘅自理能力點樣將來都係佢自己承擔返晒,佢哋嘅人生佢哋自己負責任,唔好樣樣嘢都唔抵得,咁樣嘈幾多次交都改變唔到成件事,

學習下容許他人做他人,容許自己做自己,總之響任何情況之下都接納佢地
呢個世界所有事情都冇對錯,只係大家嘅觀點唔同,你咁樣諗你嘅心境同人生會過得舒服好多

仔女讀唔讀到書都要講天份,唔係真係努力一百倍就一定讀得好,真係唔好太介懷
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

算啦,都中學,無得教架喇,比佢知你係愛佢支持佢就得!

侯爵府

嘈兩嘈,老公醒覺,乜都唔理,專心打機,又開創新天地。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

由細到大起碼有12年,你除左反對你老公既教育方式,甘你自己有無對孩子教育做過咩實際行動?自小有無親子伴讀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

管教小朋友自理能力/價值觀呢啲從小就要做,去到中學基本上已成型好難再教,由其父母管教意見分歧,個仔已經中學更加唔會聽你講,既然係咁樓主無謂嘈放手吧 !

大宅

回覆樓主:

真係唔明生嚟做咩,兩公婆反而仲好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

如小朋友行為上有問題, 學校無洗家長咩?!

佢要寵, 叫老公去見LAW!!

有時, 都需要動用第三方去糾正一下

公爵府

最好方法就係依家開始唔好插手個仔啲問題,等爸爸自己攪,當有問題發生時要佢自己去處理,佢就明白自己縱容小朋友太嚴重,根本攪唔掂,我細女細個時候都有啲難教,爸爸愛女心切成日做架兩,我直接將教女責任交俾佢,好快佢就知道問題所在,平時我出聲教育個女係正確,依家大家都同一陣線,細路係好醒目的,見到父母意見分歧就會去埋堆強勢個一邊,唸住有人撐自己,唔好為教育細路而離婚,唔值得咁做,除非兩公婆本身有問題,仔女養大左有各自生活同打算,真真正正陪伴自己既係伴侶

公爵府

2023年兔年勳章

JM, 你不孤單!
放下,做回自己會開心啲!
我對老公講過不止一次:「你要縱囡就一定要長命過佢,唯命是從!」
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

兩夫妻為左管教小朋友經常意見分歧,小朋友已經中學,正直反叛期,從少老公縱慣 ...

明白你. 我仔唔生性, 我老公只會同我呻佢有幾擔心, 但佢自己又唔敢正面同仔去傾. 只望我攪掂佢. 我攪得掂我唔介意, 個仔大家都有份, 可惜我攪唔掂. 真係好困擾.

樓主嘅好難再走下去, 係咪即係想分開? 分開嘅目的係你自己管教孩子? 定係只係唔想同老公一齊?

如果為咗管教孩子, 咁佢地轉咗喺單親家庭生活係咪會比而家好? 如果唔係, 咁你同老公分開有咩幫助?

如果為咗唔同老公因管教問題吵架而離婚, 咁無論教得好同唔好, 孩子都會長大, 佢地獨立後甚至有自己生活搬走埋, 你一個人生活, 得唔得? 少時夫妻老來伴, 到唔使管教仔女時, 就無得嘈, 但就連揾個人講下嘢都無, 你想嘈都無得嘈喇!

當然, 有人好享受單身. 但想信選擇結婚嘅人應該會傾向生活上有個伴吧!
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

水晶宮

教仔有分歧,好多家庭都有,你不孤單。你仔已經係中學生,你做嚴母之餘,一定要顧及親子關係。否則佢會憎你。

你一生人,最大的投資係家庭。你同老公行唔落去,仔又唔親你的話,咁你真係好傷。讀書係緊要,但唔係唯一。自理亦可以慢慢學,近日唔係講有個以前16歲要人餵飯的富二代,而家長大後都好好地。加油。

水晶宮

點縱法?

做錯事唔出聲? 咩都照顧週到? 唔溫書由得佢?

咁你反對後, 有冇點教孩子?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊