自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

foggyao 發表於 23-11-26 16:36
唔明啲人,有錢買車、有錢生仔,就係唔捨得買car seat 好彩B B大命

好多理由㗎, 又話阿b 喊唔肯坐, 又話抱得好實, 僥幸心理覺得意外唔會到自己

子爵府

高達紅色 發表於 23-11-26 16:24
請得兩個外傭,冇錢買嬰兒car seat, 用大半年就用唔到

其實唔駛買,大把有得free番嚟,之前個初生car seat都係人哋俾,用完再free左俾人

男爵府

一係無car seat, 有啲裝咗又唔buckle up,呢啲意外一單都嫌多

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

toffeechoco 發表於 23-11-26 17:24
好多理由㗎, 又話阿b 喊唔肯坐, 又話抱得好實, 僥幸心理覺得意外唔會到自己
...
有事嘅時候唔好喊呀,祝佢哋好運

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

從來唔明,點解會唔用car seat
買得架車,真係要慳car seat錢咩

我仔女一出世,就已經擺car seat…真係坐到好大個…唔好成日話小朋友唔中意坐,根本係安全問題,自己揸車幾小心都好,但始終唔難保其他司機可以抄過嚟。

珍珠宮

減齡達人勳章

foggyao 發表於 23-11-26 16:36
唔明啲人,有錢買車、有錢生仔,就係唔捨得買car seat 好彩B B大命

有d阿媽淨係識自己舒服、安全, 私家醫院生仔10萬8萬、陪月2、3萬都捨得, 然後BB 嘢就慳錢

侯爵府

啲人直程冇常識,我個仔八歲都仲用緊car seat, 前兩日先見過有個阿爸接個女放學,三、四歲小朋友自己坐喺車頭冇安全帶,亦都見過家長抱住個兩歲小朋友喺大髀一齊揸車

侯爵府

竟然冇lock 門,如果小朋友大啲,行車過程中走去開門就大件事。

伯爵府

回覆樓主:

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

Angelice-BeBe 發表於 23-11-26 17:31
從來唔明,點解會唔用car seat
買得架車,真係要慳car seat錢咩

有時d 人 未必因為慳, 係話個小朋友唔肯坐, 我都識人係咁, 即使因群眾壓力買左carseat, 但都輕易就由得細路唔坐, 有d 仲抱住坐車頭, 真係嚇驚我個心, 根本就唔應該俾細路有"唔坐"呢個option

侯爵府

牛年勳章

其實一直唔明點解香港無立例,我小朋友8歲我依然要用car seat,試過有人想坐我車但想坐得舒服啲,家人提議拆car seat但我小朋友要一齊坐車,關乎安全我點都唔妥協。好多人覺得大小小嘅小朋友自己坐到唔需要用,但只要有基本車輛同行車安全知識都知,其實無事由自可,有事car seat真係可保命。car seat只係幾千蚊,難道子女生命都唔值?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

toffeechoco 發表於 23-11-26 17:40
有時d 人 未必因為慳, 係話個小朋友唔肯坐, 我都識人係咁, 即使因群眾壓力買左carseat, 但都輕易就由得細 ...

我朋友就係咁,可以任得兩個小朋友喺七人車,前後排行來行去…佢有錢架,就係話小朋友唔中意坐囉,根本就唔係中唔中意問題,係安全啊

水晶宮

糯米米糍 發表於 23-11-26 17:45
其實一直唔明點解香港無立例,我小朋友8歲我依然要用car seat,試過有人想坐我車但想坐得舒服啲,家人提議 ...

我同你一樣,我仔女由new born已開始坐,真係坐到好大個,仲係小學時仲一直坐緊

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實應該立法
外國係140cm以下都要坐car seat
唔止小朋友
老人家如果縮水高度唔夠140都要坐car seat

侯爵府

2024年龍年勳章

toffeechoco 發表於 23-11-26 17:40
有時d 人 未必因為慳, 係話個小朋友唔肯坐, 我都識人係咁, 即使因群眾壓力買左carseat, 但都輕易就由得細 ...

安全問題無得唔鍾意
無呢個option

珍珠宮

cy101 發表於 23-11-26 16:59
好多年前都有一單,媽媽抱住,無飛出車外,但最後都係走咗!

BB只會做咗媽媽嘅air bag

Love and Kindness are never wasted.

公爵府

2024年龍年勳章

真係唔明點解唔用car seat?!
我小朋友出世返屋企就開始用,用到屁股塞唔入booster先唔再用,點解呢啲錢都要慳?!

公爵府

2024年龍年勳章

Angelice-BeBe 發表於 23-11-26 21:50
我朋友就係咁,可以任得兩個小朋友喺七人車,前後排行來行去…佢有錢架,就係話小朋友唔中意坐囉,根本就 ...

我都見識過呢類,話對小朋友要自由寬鬆啲嘛!
真係生仔要考牌,唔識教小朋友安全觀念,有事唔好後悔!

男爵府

esmehouse 發表於 23-11-26 16:31
其實香港有唔少嘅父母都係抱住小朋友仲要係坐車頭,冇裝 carseat 喺架車度 ...

有時老公揸車我周圍望, 眼見唔少小朋友坐後座佢地面貼玻璃窗睇街, 唔戴安全帶

水晶宮

唔係無錢,係無安全意識
以前我99 成日話抱住,喺hk 又係,喺日本旅行又係,但其實carseat 就喺隔離我有買有租,但佢就係鍾意抱住bb. 結果。。。我當然唔比啦,話之bb 喊到拆天,話之佢係長輩,我出聲話的

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊