自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

我唔會比。其實大家可以約過第二日去,要約一定約到,係想平日去可以少d人,唔洗排隊。

伯爵府

baby7 發表於 23-11-27 20:05
因為嗰日齊腳,幾個同學都可以去
我都有叫佢約另一日,但又有人唔得。
嗰啲朋友係同學嚟嘅,大家第日都係 ...

佢都約好晒人,一心諗住有得去。
你唔比,佢谷住度氣,個肉體喺屋企,但個心都唔係度,棧仲考得唔好。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

數學 都係靠自己, 其實唔溫都問題不大, 但我反而覺得奇怪係中 一自己同同學去迪士尼, 如果冇大人就唔係幾好囉。

子爵府

其實個女覺得無問題, 可以比佢去一次, 但如果因為去左, 成績唔好, 就同佢講, 無下次。
UT 都唔係咩大件事, 何況已經中一, 衰左佢就會知,
佢地而家大個女啦, 自己要負責番個結果。

男爵府

好媽媽勳章

baby7 發表於 23-11-27 19:25
阿女中一,平時都乖主動溫習,成績算不錯,係maths麻麻地,中學以來嘅quiz多數剛合格。
話說UT都考哂大部分 ...

其實小學時都應該要定立測考週前應該係要留在家溫書、心態和家規問題。

去廸士尼預咗玩全日、實會玩到好攰、就算瞓咗一晚覺都吾能夠擔保第二日會好精神去測驗或考試。況且、惹到病或病咗仲衰,病咗去測考一定狀態唔好。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

PW530 發表於 23-11-27 19:53
唔會!唔係科目嘅問題,而係態度嘅問題,明天要考就要專心啲,就算唔駛溫都係屋企休息下。
...

Agree,
一日未考哂都唔好鬆懈,
要玩嘅考完俾佢玩到癲又點話

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

其實都就快聖誕長假,再約都應該唔難啫,又唔係唔比佢去,同學之間可以磋商一個大家都方便的日子

水晶宮

我同你情況相反。我女同學生日約一班friends去迪迪尼慶祝,佢話跟住果日有測驗,唔想去。我話如果提前計劃下,溫習好,去玩無問題。

男爵府

我唔會俾
考試一日未考哂,一日都唔可以放鬆。
況且只係中一,就咁快出街,玩到心散晒
重要係有幾個同學都提意去玩,呢幾個同學本身成績係點?點解未考完就傾去玩?
呢個觀念我唔會助長,居然UT 期間浪費時間傾出街,根本冇心機溫書。
唔係考咩科問題,係個態度問題。

公爵府

2023年兔年勳章

睇返囡自律、時間安排、應變措施、檢討成效如何才能決定是否俾佢外出玩樂!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

翡翠宮

回覆樓主:

先小人後君子
如果阿女一向自覺溫書
今次會比
但講明如果今次maths考得唔好
以後就唔會有得咁樣去玩

侯爵府

2024年龍年勳章

我估應該有朋友係銀卡,只能平日去,聖誕果排又去唔到,所以見測驗週有日唔使考試就想搵呢日去。

個女仲肯問你,你咪開心見誠同佢傾,睇下佢有幾大意慾想去。

複式洋房

回覆樓主:

我係小六呈分試前兩日去迪士尼, 因為抽中免費, 第二撞正細仔生日。 橫掂係屋企嗌極都唔温書架啦, 又勞氣傷神,把心一橫玩埋佢。 最後成績係3次呈分中最好一次(emoji)☺️

男爵府

回覆樓主:

就算預備好,前一日玩到攰晒,第2日又點打起手2分精神做數?

男爵府

baby7 發表於 23-11-27 19:25
阿女中一,平時都乖主動溫習,成績算不錯,係maths麻麻地,中學以來嘅quiz多數剛合格。
話說UT都考哂大部分 ...

如果係我未必畀佢去,d細路去迪士尼都預由朝玩到晚玩足一日,玩到又攰又分心,點解唔可以等考完試嘅星期六日去,畀得錢去玩點解唔揀冇負擔嘅時候去呢?呢啲係學習態度問題,想放鬆同朋友落街食個飯打下波一樣可以

伯爵府

yauchuchu 發表於 23-11-27 21:53
我估應該有朋友係銀卡,只能平日去,聖誕果排又去唔到,所以見測驗週有日唔使考試就想搵呢日去。

個女仲肯 ...

係,其中有兩個朋友有金/銀卡
其個UT由10月尾開始,一直斷斷續續咁測,到嚟緊12月中終於考完最後一科,呢兩個月當然有出去玩過啦,但測前一日去玩我真係唔想,但佢又有自己諗法囉⋯⋯但佢冇死要話去,但我知佢心裏面唔認同我諗法。

男爵府

青春期,唔畀真係難嘅,佢講到出口,唔畀都唔會專心讀,會反效果。確實約法三章好,問佢自己可以攞幾多分返黎,同埋冇下次。
無聊閒在家

子爵府

回覆樓主:

2難,你唔比佢去,佢一定嬲,係屋企又未必肯溫書。加上佢約晒人,如果宜家話唔去,好無面。
不如叫佢早d溫,個日去disney唔好去咁夜,早少少返囉…講明如果成績差左,下次無得係測考前出街。

子爵府

PW530 發表於 23-11-27 19:53
唔會!唔係科目嘅問題,而係態度嘅問題,明天要考就要專心啲,就算唔駛溫都係屋企休息下。
...

同意,比我都唔會比佢去。
考試前唔會比佢去玩到心散晒。

子爵府

如果成績出嚟ok咪照去~

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊