自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

soliang 發表於 23-12-1 10:21
下星期去睇私家言語治療,

首次評估要$2000 /1小時

小朋友2歲唔識講野時都係睇言語治療,原來睇完言語治療都冇用,去協康會做評估,發展遲緩同ASD,跟住都係上言語治療,不過都冇用,原來唔識講野上言語治療唔係教講野,要識講野,要識聽指令後講野,要識模仿有學習動機就可以識講野,最頭個6堂言語治療係白上既。

侯爵府

2024年龍年勳章

家長借啲育兒書睇,學下點樣同小朋友互動,教佢講野表達,抽多啲時間同佢屋企練,我覺得效果好好

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我大仔當年兩歲幾仲係只講幾個字或bb話,無乜完整句子,但佢唔係完全唔講,所以我真係無乜擔心,之後三歲幾四歲去完一次旅行,就突然講唔停

侯爵府

治療的唔係太清楚, 尋求專業協助是好事。

樓主好擔心, 所以入嚟俾正面例子
阿哥當年2歲幾未識講嘢, 識講嘢後仍然係唔清唔楚的BB話, 到4歲先識講句子, 小學已經跳級, 讀書一直好叻

大宅

虎到金來勳章

係咪係屋企冇人同佢講下野? 屋企人要多D講野, 最好有D活動同朋友仔一齊玩

子爵府

呢啲情況梗係去健康院,私人治療你預最少十萬蚊,所以唔需要考慮,一定係健康院睇政府

話畀你聽排政府嘅專業治療,同你街嗰啲治療係一樣咁高質素,我囡囡就係呢種情況排咗到校服務,睇住佢突飛猛進,一年班已經評估完全冇問題,之前我都睇過私家,價錢超貴但效果唔理想,所以最後cut咗,估唔到政府仲有水準

子爵府

兩歲多未講算遲 ,可以經健康院或者私家兒科醫生拎轉介信排CAC做評估(通常等好耐,一年至年半),可自資再去協康做評估,有信係手就再經社工排社署輪候既位,等位嘅時候都可以申請學津(有收入限制)去私人度做治療,批到就可以免費上堂。 你可以上網睇下資料

子爵府

days.bb 發表於 23-12-1 14:34
兩歲多未講算遲 ,可以經健康院或者私家兒科醫生拎轉介信排CAC做評估(通常等好耐,一年至年半),可自資再去 ...

我好好彩兩歲囡囡唔識講嘢,去健康院六個月內就安排見兒科醫生,跟住確診自閉症,馬上就得到政府治療,期間衰心急出去私人機構訓練,一千蚊45分鐘,效果只係一般,跟住喺返學之前已經排到政府嘅安排,跟住就到校服務,基本上政府係一條龍免費服務,而且做得非常出色

大宅

最緊要排埋政府服務/做評估。
健康院那邊有冇follow?

子爵府

baby668 發表於 23-12-1 14:36
我好好彩兩歲囡囡唔識講嘢,去健康院六個月內就安排見兒科醫生,跟住確診自閉症,馬上就得到政府治療,期間衰 ...

係 出面 好貴 同唔值

子爵府

Sumyeema1 發表於 23-12-1 10:45
我女2歲仲唔肯開口, 2歲3個月一開口就是句子, 每日問個不停

我99叫佢“音波Yee" :joyou ...

我女兩歲時連媽媽都唔識講,過多兩三個月就講好多嘢

大宅

回覆樓主:

我姪仔+女都過哂兩歲先開始肯講野,識講就滔滔不絕...到依家 咩醫生都冇睇..

子爵府

days.bb 發表於 23-12-1 14:43
係 出面 好貴 同唔值

小朋友有事,父母一定會不惜工本,但我會衡量我洗嘅錢值唔值得,如果可以令佢突飛猛進,我多多錢都肯,問題係畀咗舊錢佢做訓練,個improvement唔算特別大,同我喺政府安排嘅訓練效果一樣,咁我使乜要畀一千蚊45分鐘

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

早d返bb 班仲好

子爵府

回覆 soliang 的帖子

我仔幼稚園時也有做言語治療,私人的不只貴,治療師完全沒有耐性和愛心,去了幾堂就冇再去。協康排得耐又不平,除了協康,還有其他機構如聖雅閣提供言語治療服務。

那時候剛巧我辭了工,得老公一份量,申請了庭恩(只限低收入家庭,要提供入息證明) www.benjiscentre.org.hk,好快有消息,整個機構的人都有愛心,治療師跟得好好,阿仔進步好快,又可以借玩具回家練習。同時因阿仔口肌弱,也有去社區言語中心(可能已不存在了)訓練口肌,幾個人一齊上,用不同方法如吹泡泡、咬東西、飲飲食食,費用算平,也可以借工具回家練習。

阿仔在
庭恩上了約兩年,他問題不大很快追回進度。不過不只是靠那一小時的治療,回家我好勤力跟他練習。

珍珠宮

回覆樓主:

我囝當年2歲都係識好少好少單字
幼稚園都爭d無offer
入咗幼稚園先正常返

公爵府

2024年龍年勳章

我小朋友2歲返N班3個鐘唔講嘢,去見言語治療師1個半鐘都唔講,佢淨係會對我講簡單單字,睇咗幾次私家言語治療我都放棄,但係到差唔多3歲佢就不停口,表達能力幾好

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我仔兩歲嗰陣都淨係識講姐姐同車車兩個詞語, 我冇你咁擔心,大個口水多過茶

男爵府

我個女2歲都未識講嘢,但一開始咗就不得了,可以一路講唔停口。

每個小朋友發展速度唔一樣,尤其是男仔,講嘢會慢少少,如果健康院檢查唔係太落後,樓主不用太擔心。

大宅

減齡達人勳章

首先評估,可去ngo或私人,另约健康院。有報告就做住訓練先(在家也多練習),仲有早d返學(N班)好有幫助。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊