自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

鄭結婚時馬明都出國做兄弟啦!,而家調轉就浪費時間?

大宅

回覆樓主:

成日搵小朋友做藉口

子爵府

點解一定要去咁遠既婚禮啊?人地真係有三個小朋友要湊,而且仲好細,平時兩夫妻各要做嘢,可能就想趁仔女放假family day下有幾難理解?如果佢地未生又唔出席既先鬧啦

子爵府

唔想去咪唔去,又唔係主角,唔明有咩好嘈

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

是但啦, 要去成家去又得, 唔去又得
講乜都得

子爵府

如果馬明當時係做鄭兄弟, 鄭唔出席, 真係講唔過去呀。
講真呀! 人地結婚都係一晚、 佢地一家可以當去過短trip 3 日2 夜,佢地又有4 大長老+ 工人睇住, 其實真係唔係藉口。 真係好朋友既話, 係一定會唸盡辦法出席。 兩公婆出席唔到, 其中一個出席都可以啦。 或者再趕D ,2 日1 夜,係真係睇點遷就。

侯爵府

人品差,合情合理

子爵府

banki00 發表於 23-12-6 16:27
冇工人都有公公婆婆可以幫一幫手啩,呢件事之後對佢兩公婆好反感

我不嬲都唔鐘意呢pair

子爵府

banki00 發表於 23-12-6 16:27
冇工人都有公公婆婆可以幫一幫手啩,呢件事之後對佢兩公婆好反感

根本就係陳控制慾強,唔俾鄭近咁多“豬朋狗友”

子爵府

singdream 發表於 23-12-6 19:46
點解一定要去咁遠既婚禮啊?人地真係有三個小朋友要湊,而且仲好細,平時兩夫妻各要做嘢,可能就想趁仔女放 ...

因為鄭同陳結婚個時都係海外,馬明都去幫手做兄弟

而家人地結婚淨係去飲就話浪費時間…..點先…有無咁核突呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

都唔明有咩咁大件事, 好多時見到d post 話xx 請飲, 唔去要做人情嗎? 係hk 擺都唔去啦, 何況海外, 唔想應酬咪唔去囉。 況且友情無維繫, 轉淡有幾奇? 唔同理念, 唔同生活圈, 淡係正常, 一定要友誼永固?

伯爵府

應該真係不和喇。
唔去正常會話真係行唔開,但人唔到禮到,做返份大禮,馬明會明白嘅,人哋已經冇嘢好講。
依家講到浪費時間,應該係冇聯絡,所以人哋應該冇請,佢哋禮都本來唔諗住做。

係民情洶湧,惟有話會請返食飯。係咪真係食就唔知喇。不過到時又俾人話點解唔post,惟有硬著頭皮尷尷尬尬咁食啦。

公爵府

係真正朋友就會體諒對方,只有心胸窄既人先會計較,如果至親唔去就會唔開心,朋友就冇問題,講聲就ok

翡翠宮

畀面勳章

鄭嘉穎結婚黃嘉樂都有做兄弟,人地係香港結婚,佢地咪一樣冇出現。

唔明點解馬明結婚,佢地唔出席就講到好大件事,黃嘉樂結婚佢地冇去,當時都冇乜人提,好似理所當然咁。
日日是好日

珍珠宮

回覆樓主:

應該有工人姐姐?父母又喺香港幫眼,想去嘅走2日都得

所以浪費時間係最終答案

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

如果一般港媽上bk問家中有三個幼童,老公仍然堅持出席同事婚禮,一定被鬧爆,但鄭嘉穎可能就係唔得觀眾心

伯爵府

其實海外婚禮如果後生大家都未結婚就啱,但一把年紀,好多朋友都有家庭真係幾麻煩,如果而家有人請我海外我一定唔會去,後生未有小朋友時就覺得好新奇自己買機票都去。

大宅

係鄭生答得衰,唔明點解要全部人幫佢(emoji)。佢串記者傳媒肯定會發大唱衰佢,自己攞嚟。

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要照顧小朋友去唔到海外婚禮可以理解,相信係朋友都會明白,只不過鄭生用到「浪費時間」嚟講朋友聚會,先會俾人發大嚟講,就算感情變淡,都唔駛話同朋友聚會係浪費時間。

子爵府

a-j 發表於 23-12-6 16:05
答得好索強, 有工人姐姐, 有父母幫手照顧小朋友, 都話無時間, 其實即日來回或者單拖出席都可以啦 ...

人地胡杏兒同老公, 都時常兩公婆去幾日旅行, 佢地三個仔同陳三個差唔多年紀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊