自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

5歲女要用"說服"呢個態度對佢,怪唔得你6299咁講

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

llian 發表於 23-12-7 23:49
手機顯示我一日平均篤6個鐘電話,而家個女唔知係咪遺傳我,5歲就開始鍾意玩手機,點樣可以令佢唔再鍾意痴住 ...

你的確好乞人憎

男爵府

回覆樓主:

帶佢去圖書館,打千秋,玩飛行棋,波子棋

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

留意一下地鐵車廂、十個有九個都玩緊手機、手機在現實生活中、同空氣一樣、已經不能缺少~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

手機顯示我一日平均篤6個鐘電話,而家個女唔知係咪遺傳我,5歲就開始鍾意玩手機,點樣可以令佢唔再鍾意痴住 ...

五歲就易搞啦!陪佢玩玩具,陪佢睇書,陪佢畫畫。唔俾電話,佢冇就冇得玩啦!當然,你在佢面前都盡可能收起部手機。
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

雖然好多嘢都係基因遺傳,但應該無一條"鍾意玩手機" gene 。。。 你6299 無講錯喎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

真係!5歲已經咁,對眼,頸椎都大鑊
放下自在

大宅

你個女只有5歲,邊個俾電話佢?你女學邊個成日玩電話?如果係你,你6299冇講錯。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

大人篤6個鐘電話都誇張喎!你唔擔心小朋友的視力?

子爵府

樓主都限自己一日只可用一小時手機(只限check email, 朋友間通訊, 新聞)。個女就會戒。

大宅

回覆樓主:

問題出於大人,改變是大人。多陪伴及多安排活動比小朋友,不要小朋友自己一個人玩,因為手機內容比起玩具畫畫更吸引

男爵府

回覆樓主:

5歲都控制唔到佢,咁事實又真係唔識教喎,你堅持唔俾佢,佢點會有得玩? 你俾佢沉迷係害死佢

珍珠宮

小朋友5歲?點解俾手機佢?
收走再陪佢去街玩,過一星期已經改善
佢初頭扭計都要企硬,唔企硬,佢每次都扭到得為止

尋日見一個小一生,扭計同幼稚園小朋友或2,3歲差唔多,已經6,7歲咁既年紀,喊到唔收聲,唔太理想,家長寵慣咗

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

你陪佢玩玩具,就佢唔會篤手機。手機和媽媽陪玩,15歲會選擇玩手機,但5歲一定係選擇同媽媽玩。

男爵府

大力大力 發表於 23-12-8 06:19
留意一下地鐵車廂、十個有九個都玩緊手機、手機在現實生活中、同空氣一樣、已經不能缺少~
...

大人就係,細路就唔可以囉,我小朋友到今時今日搭車我都唔會俾電話佢打發時間,就算平日食飯等位等上餸都唔會,傾下計咪咁過,就算我篤電話,佢都唔會要求我有佢有,睇你點教,始終縱佢等於害佢

男爵府

jollyma 發表於 23-12-8 04:24
5歲女要用"說服"呢個態度對佢,怪唔得你6299咁講

同感,5歲都要睇佢頭? 揀咩衫著,睇咩書可以俾佢話事,有影響嘅野一律大人話事

琥珀宮

5歲就比佢玩手機?

大宅

Jessy 發表於 23-12-8 00:17
5歲咁快有手機?限時使用吧!其他時間鎖起部機
遲啲俾佢,上唔上癮不是你說了算。俾其他嘢佢玩先,或者會幫佢發展另一樣長期興趣都唔定。家長無幫佢發展所長,係家長責任。唔一樣㗎。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你都講「遺存」,米俾位6299話你唔識教。

帶阿女多點去乜館物館公園走走,移開注意力。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

回覆樓主:

我女9歲,仔6歲,平時完全無電話玩,係得星期六/日出街,晚飯先可以玩。
有d野,係家長自己訂立出黎。你唔比部手機佢,佢又點會玩到

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊