自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

YY1101 發表於 23-12-9 07:13
我已上去配左拎埋
吾係平
但都平香港吾止一半

边間?

侯爵府

老人家家 發表於 23-12-9 11:15
中威太多香港人啦 所以 唔使講啦 唔搵你哋香港人 搵邊個 佢係平過香港 但比起國內嚟講太貴啦 後嚟睇Youbut ...

边間?

男爵府

gilgilgilgil 發表於 23-12-9 11:20
边間?

睇Youtubo介紹
中文叫 "寶島"
attach0/tmp/phpRZDPC2
attach1/tmp/phpJxqYGy
attach2/tmp/php5ewkL4

男爵府

我上月在東門中威眼鏡城4樓,配國產漸進,全視線1.67片軚金屬架,無講價人仔600元,如果蔡司鏡片13XX-14XX,因為未試過漸進,配副平D睇下適唔適應到,要適應個多星期,暫時OK

侯爵府

2024年龍年勳章

baby668 發表於 23-12-8 22:11
幾錢?

感覺中威廣場好掠水,七歲小朋友問配兒童眼鏡,夠膽開我一千蚊人民幣,感覺好多間都超級唔老實

我都喺中威一間叫時尚配
講到牙血出埋都只減到尾數幾蚊雞
唔覺得開天殺價

搵返啲價錢表大家參考下
我配蔡司鏡a class就3.5折
attach0/tmp/php9BRpRJ
attach1/tmp/php3nCGTX
attach2/tmp/phppsXIWb

侯爵府

2024年龍年勳章

KEROROBB 發表於 23-12-8 23:51
我老公去橫崗眼鏡城配. 聽日取鏡. 拎左再報告.
蔡司鏡打3折. 入面好多間,框其實間間差唔多. 去前做吓功課 ...

看看橫崗比東門中威平 中威我問咗幾間蔡司鏡都只打到3.5折

珍珠宮

醒目開學勳章

如果成千度近視,要配超薄鏡片,仲有散光。應該選擇乜嘢鏡片好?喺香港配要4000幾$5000。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

深圳中威廣場3-6樓都係眼鏡城, 如果服務及價錢唔好, 都唔敢開係度, 竞争大.
我上星期先去過, 先行一圏, 睇下边間舖多香港人, 因為香港人係一個介紹一個的.
我行完一圏, 見三樓有間"寶視堂", 佢有個工場在隔几間舖, 所以標榜10分鐘可取, 而且老板仔會廣東話, 溝通無問題, 專業電腦驗眼.
所以我配咗個近視+變色鏡, 人仔380元, 10分鐘取貨, 帶咗几日, 好清楚無頭暈感覺.

P.S. 我2022年在香港配咗個近視鏡HK$680, 都無大陸果副咁舒服.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

kaman06 發表於 23-12-8 23:09
我講下我自己經歷,配過樓下平價3XX,每個月都掉螺絲,次次去整,免費都煩,跟住去淘寶配架200包郵,香港 ...

咁樣純粹係眼鏡款式嘅質量問題,我想講嘅重點就係間間都唔老實,我問咗好多間,有一間話160蚊,跟住驗眼,驗完眼畀錢同我講話多謝老細360蚊原來160蚊係眼鏡框200蚊玻璃

大陸人做生意係好唔老實,你一係就講到明160蚊,只係鏡框,佢係唔同你講,等你驗曬眼畀錢嗰陣,佢先至同你打死狗講價

子爵府

中性人 發表於 23-12-9 02:53
見該位jm曾講過人仔600多元漸進包埋防紫外光;籃光.約1星期取.

漸進式600蚊梗係貴啦,我現場見到啲大叔400蚊都話貴,最尾大叔同見店員激烈討價還價,埋單400蚊兩小時後取眼鏡

個人真係好唔鍾意,買眼鏡好似要鬧曬交咁,大叔大大聲同啲店員討價還價,講得幾激烈

子爵府

老人家家 發表於 23-12-9 11:15
中威太多香港人啦 所以 唔使講啦 唔搵你哋香港人 搵邊個 佢係平過香港 但比起國內嚟講太貴啦 後嚟睇Youbut ...

請問有冇詳細地址,有youtuber老吹,話羅湖商業城,保證88蚊可以成功配到眼鏡,唔知真定係假

子爵府

kerotan 發表於 23-12-9 12:25
我都喺中威一間叫時尚配
講到牙血出埋都只減到尾數幾蚊雞
唔覺得開天殺價

咁即係實質上埋單幾錢先

侯爵府

2024年龍年勳章

baby668 發表於 23-12-9 13:37
咁即係實質上埋單幾錢先

鏡片價錢已經係明晚實價
頂多佢會喺個架度減你十蚊八蚊

埋单幾錢就因應你要鏡片嘅厚薄程度
鏡片厚薄係因應你個人度數
國產或蔡司
漸進or not

個框就 100至300之內

可以用你自己度數 跟我上面價錢表計 再早幾個post都有 另一間價錢都係差唔多

男爵府

睇YouTube 在商業城有間叫明月,鋪內有工場,好快有得攞鏡。 蔡司3.5折。老人家鏡仲好平,我下次如果想配鏡除左上美團都會去呢間睇下。

珍珠宮

BK Milk勳章

mrsjacky 發表於 23-12-9 01:54
請問呢間要講價嗎?我唔鍾意講價,買得多唔計尾數果啲無所謂,但開天剎價預你還,買到平定貴係睇你面皮同口 ...

我冇講價,我都好討厭d舖頭開大價錢,預人還價,同層其他眼鏡舖就係咁,呢間講個價錢我覺得合理(比起其他舖),所以佢一講價錢我哋就OK,即刻驗眼

仲有一樣嘢,我覺得佢哋老實,店員幫我老公睇副眼鏡,睇完話配淺咗老花,但呢副漸進眼鏡係上個月喺珠海配,店員知道就話呢副眼鏡新配冇耐,起碼帶年幾兩年先再轉過新眼鏡,老花配少50度,都可以用距離遷就,佢唔會叫我老公配過副新眼鏡,我覺得佢幾老實

男爵府

之前呢度聽聞,旺角信和中心頂樓,有一間都同深圳差唔多價,而且網上評格都好好,我都考慮香港配,只想明碼實價唔想講價。

同埋漸進都有分好多種,例如鏡片分上下兩部份、或鏡片分上中下三部份。三部份就係上面睇遠景、中間睇電腦、及下面睇手機或書本。加上鏡片牌子、厚薄、鏡片大細、塗層、及是否防藍光等等不同,價格上落係好大,唔係之前某些留言所描述,所有漸進都係一樣價 !

侯爵府

2024年龍年勳章

smart_lam 發表於 23-12-9 14:36
之前呢度聽聞,旺角信和中心頂樓,有一間都同深圳差唔多價,而且網上評格都好好,我都考慮香港配,只想明碼 ...

出開旺角都會去睇下
如果又平又正
留港消費好呀
眼鏡有時歪咗鬆咗 都想教返正

希望多啲jm可以分享下在香港樓上舖 配眼鏡嘅經驗

男爵府

kerotan 發表於 23-12-9 15:11
出開旺角都會去睇下
如果又平又正
留港消費好呀

我線上問過果間眼鏡店,漸進老花加遠視普通鏡冇防藍光,凈鏡片 HK$580元,我覺得好抵喎 ! 因我一向都係本地配最平漸進,出奇地好快習慣及好舒服。但現開果間換哂人及視光師,最近一次驗眼好求其快速,當時已經覺得會驗得唔準,點知一星期後拎眼鏡,通常新眼鏡第一次戴睇手機,會覺得個屏幕好清晰,但我上次反而覺得同舊鏡差唔多,只係好少少而已 ! 同埋上次第一次配防藍光,感覺多咗一層過濾塗層,睇嘢仲暗咗唔滿意,所以想再搵另一間平價配,但聽過做眼鏡朋友講過,內地驗眼電腦牌子國產多,度數唔太準確。因為光學例如相機鏡頭,日本及德國鏡片光學係領先,國內光學技術始終未及水準。
我暫時仲未得閒去配,因覺得返去配眼睛,時間車錢都去咗百零蚊,不如留港配實價,以後如果去配左再報告。

CCD Optical 睇清點眼鏡

侯爵府

2024年龍年勳章

smart_lam 發表於 23-12-9 15:18
我線上問過果間眼鏡店,漸進老花加遠視普通鏡冇防藍光,凈鏡片 HK$580元,我覺得好抵喎 ! 因我一向都係本 ...

帶了幾十年眼鏡,我也分享下吧~
電腦驗眼只是初步最終要靠有經驗嘅視光師較準度數, 光心距,焦點.. 。

貴價漸進鏡片可因應客人的使用習慣 tailor made 遠中近距離不同比例。
有些人用漸進鏡係適應得好,亦有些人係無法適應。

我最近在東門配了也是很好,只不過 如果香港有平替, 一定方便很多。我度數深又散光, 一定要第二次去深圳才取。 加上平日想調教下眼鏡臂或鼻托唔通又去 一次深圳咩!

子爵府

kerotan 發表於 23-12-9 13:44
鏡片價錢已經係明晚實價
頂多佢會喺個架度減你十蚊八蚊

如果你用香港個邏輯就肯定會蝕底,at the end我深圳嘅同事帶我再去中威廣場配眼鏡,本地人價錢即刻變返175蚊一副,係所有嘢全包,同一副眼鏡一模一樣嘅做法,香港人360蚊,深圳人175蚊

不得不讚就係佢哋驗眼做得好詳細,但係香港人去到就斬到你一頸血,深圳人去,先會畀返正常合理價錢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊