自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

elisecy 發表於 23-12-19 14:13
報左警係咪即時拉佢?定會好快放返出嚟?唔唔夠時間比我帶個囡走?我冇地方住
...

唔知你個女使唔使讀書,你要返工,如果個女讀書 可以放學直接帶佢走,最緊要人冇事先

伯爵府

報左警自然會有人幫你
作為媽媽 你更應該用盡自己能力去保護自己同個小朋友

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

香港政府一站通 離婚
https://www.gov.hk/tc/residents/housing/socialservices/family/Divorce.htm

香港大學 社區法網
https://familyclic.hk/zh/topics/daily-lives-legal-issues/domestic-violence-and-assistance/assistance/

香港婦女中心協會

https://womencentre.org.hk/divorcesupport/Zh-hant/Resource/Main/2/

香港社會福利處
https://www.swd.gov.hk/tc/index.html
attach0/tmp/php4ve5Nf

水晶宮

回覆樓主:

報警,要求警方提供安全的地方,別回家。唔怕的。話你老公會殺你,唔係家暴,係殺人。你上左YouTube,佢d朋友好快會知,帶埋細路去警署。別回家。可以搵你區的議員,婦聯,什致東張都幫到你,你冇親人但有1群好熱心的陌生人,你不孤單的。

侯爵府

2024年龍年勳章

盡快報警及離婚

珍珠宮

樓主唔好怕
先報警
社署會幫你
睇到我好心急,唔知可唔可以代報警
而家好似直播咁,真係擔心樓主
希望樓主keep住上來報平安

子爵府

spikenard 發表於 23-12-19 14:20
報警,要求警方提供安全的地方,別回家。唔怕的。話你老公會殺你,唔係家暴,係殺人。你上左YouTube,佢d朋 ...

睇片好驚,樓主真係吾好再容忍,報警!

大宅

elisecy 發表於 23-12-19 13:28
在職媽媽,結婚8年,有一小孩
婚姻對我嚟講係惡夢既開始
一直活得很委屈,面對先生對家暴,語言相傷及精神 ...

樓主帶走小朋友去報警啦,命仔緊要 明愛向晴軒喺可以即時入住㗎,裏面還有社工跟進

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

樓主,而家點樣? 即走不要逗留了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

spikenard 發表於 23-12-19 14:20
報警,要求警方提供安全的地方,別回家。唔怕的。話你老公會殺你,唔係家暴,係殺人。你上左YouTube,佢d朋 ...

帶埋條片比議員睇 叫佢地陪去報警 再比警察睇,覺得生命受威脅……要求保護佢地返屋企執野走

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

elisecy 發表於 23-12-19 14:08
佢唔肯離婚,講過會攬炒
我一提佢就癲,我唔敢同人講,一直諗緊辦法可以點做,佢唔知我有錄低證據,知道就 ...

你唔使怕佢,立即報警,之後會上門拉人兼會保護你,快啲…..如果唔係我好擔心你同小朋友嘅安全

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

你快啲delete 條片,記者唔好上報,比個男人發現條片你渣都無

婚就離硬啦

水晶宮

selinako^^ 發表於 23-12-19 14:33
帶埋條片比議員睇 叫佢地陪去報警 再比警察睇,覺得生命受威脅……要求保護佢地返屋企執野走
...

呢個時候的議員都好有用架,警察唔敢hea你

男爵府

回覆樓主:

要好好保護自己同小朋友搬開先,
可以試搵和諧之家或其他機構, 睇下有冇地方暫住, 但最緊要不動聲色, 準備好一切就走人, 之後報警

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你帶住小朋友,建議你先安排好住處,安頓好一切先走…同搞離婚…而且一定要報警。

你無家人,睇下有無朋友可以幫到下你,又或者真係揾d機構尋求協助…

錢銀或值錢嘅野,全部帶走。

子爵府

即刻走,為左小朋友同自己, 要愛自己

子爵府

elisecy 發表於 23-12-19 14:08
佢唔肯離婚,講過會攬炒
我一提佢就癲,我唔敢同人講,一直諗緊辦法可以點做,佢唔知我有錄低證據,知道就 ...

https://rainlily.org.hk/chi/service
試吓在安全地方打電話去這機構,睇吓可口可以幫到您

水晶宮

elisecy 發表於 23-12-19 13:28
在職媽媽,結婚8年,有一小孩
婚姻對我嚟講係惡夢既開始
一直活得很委屈,面對先生對家暴,語言相傷及精神 ...
真係CRAZY!

樓主你可以經濟獨立嗎?

呢條友好 DIN, 你要部署好先, 佢知道你工作地點, 又知道女女返學地點, 真係難走, 除非你一下子消失係佢眼下, 唔好比佢搵到

翡翠宮

spikenard 發表於 23-12-19 14:39
呢個時候的議員都好有用架,警察唔敢hea你

宜家議員作用大

係議員陪報警,唔係議員陪你返屋企執野

水晶宮

Amycheung2013 發表於 23-12-19 14:27
樓主帶走小朋友去報警啦,命仔緊要 明愛向晴軒喺可以即時入住㗎,裏面還有社工跟進
...

我都忘記向晴軒,樓主,向晴軒,向晴軒,向晴軒,去呢度,著厚d,唔好理細路反學問題,搞好呢part先

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊