自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

睛靈勳章

restahaus 發表於 23-12-22 23:12
想開大陸銀行帳戶. 為什麼唔好開一卡兩號?

一卡兩號冇問題,主係香港電話,副係內地電話,數據又可以上香港用開既網,香港國內收短訊都可以

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jollyma 發表於 23-12-23 07:36
一卡兩號冇問題,主係香港電話,副係內地電話,數據又可以上香港用開既網,香港國內收短訊都可以
...

另有個好處、中移動有2G國內數據流量、返國內玩唔使煩、而且可以收whatapps 、youtude ...
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

restahaus 發表於 23-12-22 23:10
用港版支付寶購買淘寶東西加 1%.

內地網購用雲閃付無手續費,京東、淘寶、拼多多、唯品會、美團、餓了麽、12306、攜程、去哪兒……等等乜都買到

當然北上想玩多啲,內地銀行戶口+手機號碼齊晒就最好。有啲apps需要銀行戶口實名;手機號要用嚟call車、叫外賣、商品特快配送……等等,唔應該諗縮數!

我會推介買從化卡廣州實名,百幾人仔一張,0月費,長遠慳到錢,又唔洗擔心唔記得充值無咗個號碼。

瑪瑙宮

大廚勳章

lyh80115 發表於 23-12-23 11:06
內地網購用雲閃付無手續費,京東、淘寶、拼多多、唯品會、美團、餓了麽、12306、攜程、去哪兒……等等乜都 ...

我就係用呢張從化卡。。。六七年前喺淘寶買,然後自己去中國移動實名。。。一直用到依家。。我重點都係要佢綁戶口。。裝大陸啲Apps。。基本上數據都唔會用佢。。

入咗兩舊水落去到而家都仲有成百蚊。。。

但係依家唔知仲有冇得買

珍珠宮

我一直都係用中銀大灣區戶口
之前一直都無大陸號碼
微信大眾美團全部都係用香港號碼注冊
都正常用到
不過後來發現打車無大陸號碼聯絡唔到司機唔方便
所以先去開個$8號碼

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

無內地電話號碼,打車搵唔到人點聯絡你?
大眾點評、美團外賣都係同樣道理

ps:用美團直播團購食嘢好抵
明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

大宅

大妹妹 發表於 23-12-22 10:07
我個大陸戶口在香港中國銀行開,大約三個星期收到咭,我無大陸手提,用香港手提no,大陸戶口綁在微訊,在大陸用 ...

依家開一星期就收到卡

大宅

tkinwong 發表於 23-12-22 15:56
12306冇內地電話都得。叫車就其實好難。

微博信滴滴可以用香港電話叫車

翡翠宮

seaheart88 發表於 23-12-23 11:09
我就係用呢張從化卡。。。六七年前喺淘寶買,然後自己去中國移動實名。。。一直用到依家。。我重點都係要 ...

有,今年4月幫同事買咗3張,佢哋去廣州實名,而家只限2間營業廳可以做。

係以下呢位賣家,有興趣加佢微信咨詢,微店拍或提供淘寶link拍。

【现货】从化0 永久0月租!懂货联系客户 https://k.youshop10.com/cxPU=yxK?share_relation=99313a4eea621416_1069677003_1&a=b&wfr=BuyercopyURL

瑪瑙宮

大廚勳章

lyh80115 發表於 23-12-23 14:16
有,今年4月幫同事買咗3張,佢哋去廣州實名,而家只限2間營業廳可以做。

係以下呢位賣家,有興趣加佢微信 ...

我之前都係喺廣州實名。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

seaheart88 發表於 23-12-23 14:18
我之前都係喺廣州實名。。。

我2張都係廣州實名好多年了,當年隨便一間溝通100都得,而家只限潤粤營業廳,近動物園站,以及另一間喺從化。

子爵府

restahaus 發表於 23-12-22 23:15
香港中國銀行開的大陸戶口每個月要多少錢在帳戶?
我剛剛收到大陸戶口資料時才轉人民幣100去大陸戶口,待真係上去玩先轉多幾千元人民幣.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊