自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

littlefunpig 發表於 23-12-29 11:20
自己湊
老人家唔係工人
唔一定會聽你講
工人亦都未必聽僱主話
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

2024年龍年勳章

wanwan123456 發表於 23-12-29 11:16
想問問大家如發現老人家凑孫背住我一次過買左十包糖俾個孫食會點?老人家一直都有買唔同既糖俾小朋友食,因 ...

無架喇,一係自己湊。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

esmehouse 發表於 23-12-29 12:11
工人亦都未必聽僱主話

工人收錢係應該有責任要聽僱主話
當然聽唔聽係另一回事

瑪瑙宮

回覆 wanwan123456 的帖子

可以自己湊番自己湊, 唔係你要靠佢, 佢又唔會理你點講, 可以點呢? 無得解決.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老人家唔會講得聽,習慣亦好難會改,講得多又會傷感情,打麻將係娛樂,唔會阻止,佢亦有自己社交圈子,唔係奴隸喎,
睇唔過眼的話,自己湊

大宅

回覆樓主:

我會感恩老人家鍚我啲細路

子爵府

熱血勳章

wanwan123456 發表於 23-12-29 11:16
想問問大家如發現老人家凑孫背住我一次過買左十包糖俾個孫食會點?老人家一直都有買唔同既糖俾小朋友食,因 ...

介意就自己湊。。俾得人湊就預咗一定會有類似情況。若要人似我除非兩個我。。所以我大病入院時家人湊我都完全唔過問任何事。到我一出院就自己湊反。再慢慢邦小朋友改正行為。。

子爵府

回覆樓主:

一次買十包冇問題,有冇一次比十包佢食?
我媽次次買果汁,零食都好多好多咁買,之後收起。我自己會比小朋友食糖,所以我對零食冇嘢話好抗拒。
但打麻雀一定say no,小朋友幾大。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

zitamamama 發表於 23-12-29 12:36
一次買十包冇問題,有冇一次比十包佢食?
我媽次次買果汁,零食都好多好多咁買,之後收起。我自己會比小朋 ...

未夠18應該入唔到麻雀館啦
估計係去雀友家

子爵府

回覆 wanwan123456 的帖子

我諗你用得老人家去描述,應該佢係你6299? 有無得介意就好睇你係咪要靠佢,如果好介意,你又唔一定要佢湊,咁你咪另作安排囉,咁問題自然會解決,但如果你根本無選擇,白啲咁講,你根本無say,你只可以教自己小朋友唔食,大嗰個買唔買根本唔到你控制,或者你叫另一半去勸吓

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

自己湊返/請工人

珍珠宮

10個有9個係咁,所以一係自己湊,一係請工人湊
無第三個方法了,要聽,一早聽你講,唔聽,先要背住你行事,
話得多,會反面,如果係自己媽媽好少少,如果係99,話得多仲會破壞同老公既關係
如果只可以要老人家湊,只能教好自己小朋友,從小教佢咩係健康,咩唔健康,糖果可以食,但唔可以多,要有份量,幾多粒之內
平時老人買既,唔要既,又無咩益,回家就掉啦!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

一係自己湊,一係工人湊

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

老人家湊孫都好吃力, 你放過她吧!

水晶宮

回覆樓主:

我6299 一星期嚟睇一日孫
我叫佢地嚟嘅,想佢地有機會相處下。我唔使佢地湊,我有工人。
每次佢地都會買細玩具買糖買零食甚至比錢比我細路,我由佢地,但轉個頭我會趁細路唔覺掉晒d 糖

其實湊細路唔係淨係湊,仲有教。工人你都仲可以指示佢,老人家好難。叫老人家幫手湊孫時要諗埋呢點。。。

琥珀宮

冇架,教仔唔好食咁多囉,唔係可以點呢

男爵府

回覆樓主:

比糖無問題,中醫師叫我同我姪女食多啲糖同朱古力

現代營養學講嘅嘢得啖笑

公爵府

唔緊要接收咗之後送曬畀人食又或者當住佢面前揼落垃圾桶

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

要得老人家帶孙即自己未有能力自行帶。。咁你能岀少多聲?分分钟老人家不爽唔帶孙你仲煩。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

樓主圍爐失敗失踪了?

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊