自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

老人家去到咁上下年紀,係要請工人照顧。好似我老爺,已經好老,但性格有缺陷。成日嫌工人蠢,請咗又逼走,唔知佢咩打算

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

比小小資料你,膝蓋手術唔止休養3星期,可能再要物理治療,同埋有機會要幫沖涼洗頭。同家人再商量一下點處理呢件事。

男爵府

回覆樓主:

FTM,好難推得甩。你99幾歲?如果大年紀真係3個星期都未必搞掂,最怕你服待得99太好佢唔捨得好返。

公爵府

回覆樓主:

中午買盒兩餸飯送過去,夜晚叫孝順仔c6過去照顧佢親愛的母親

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

如果同奶奶關係ok而屋企又有地方比佢瞓,接佢過來住住先方便d照顧,如果唔係你要走來走去就太忙了。一係襯小朋友返咗學,你過去奶奶度搞掂佢三餐先(即是整好晒,佢只係reheat就食得),然後先返屋企做自己屋企嘢,呢啲時刻,唯有只做必需的家務先。

早幾個月我奶奶中咗Covid, 我都係咁樣照顧,上午留幾個鐘,中午就返工/返屋企做家務

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

搵上門看護,你照顧食飯方面
但得你奶奶一個係屋企其實都唔係太好
祝你奶奶早日康復
龍鳳媽

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

TATEYAMA 發表於 24-1-10 17:35
中午買盒兩餸飯送過去,夜晚叫孝順仔c6過去照顧佢親愛的母親

係啦!夜晚就叫老公過去陪佢食飯

子爵府

回覆樓主:

三星期,比我會頂硬上,否則涉及仁義道德問題,心中留條刺。同時間請鐘點負責99家打掃。
當然,自己家庭仍然優先處理,照顧仔女當然排頭位,事先同C6講明呢3個月食外賣。

珍珠宮

搵有物理治療嘅老人院住一排,對康復仲有幫助,你可以煲湯去
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

MandyC234 發表於 24-1-10 16:06
上星期我奶奶喺街跌親,因為佢屋企冇電梯上落,剛做完膝關節手術三個星期都唔建議佢出街,老公想我幫手照顧 ...

煮嘢食方面可以煮啲比較清淡同係BK問下人.

男爵府

回覆樓主:

跌倒,她也不想的,最重要係妳其實想吾想照顧她啫

侯爵府

牛年勳章

其實睇吓你肯唔肯姐,你講嘅自己原本要處理嘅事,我覺得只得接送同照顧小朋友係必要維持,家務可以做少啲只做必要嘅,呢個情況要即時幫手,俾錢搵人都未必即時安排到,飯送未煮就諗定佢唔啱食,如果真係唔想幫,直接同老公傾啦,講真要幫一定幫到,係睇你願唔願意姐

別墅

回覆樓主:

幫佢叫外賣得唔得呀?我之前99做完手術,係之前坐月個間森媽到出去訂手術後調理餐,同坐月餐一樣每日送野食黎,食湯飲,所有要戒口既野食都唔會放落去

子爵府

其實都係三星期….你試過唔得,過左三星先再同老公反映啦一係….試都唔試又太不近人情,個個係你老公阿媽

子爵府

蜜蜂糖 發表於 24-1-10 16:44
bk所有人撐樓主都無用,樓主c6覺得樓主無良心,99受傷唔肯幫手,仲諸多藉口,嬲起上嚟,嘈交少事,記樓主一 ...

同意
最多係搵老公兄弟姊妹一齊分擔下

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

如果只係幾星期, 我會考慮接佢嚟住, 起碼唔駛兩邊走。至於戒唔戒口, 啱唔啱食, 我唔會諗,佢食乜唔食乜留返佢哋兩母子自己決定。

侯爵府

上星期我奶奶喺街跌親,因為佢屋企冇電梯上落,剛做完膝關節手術三個星期都唔建議佢出街,老公想我幫手照顧 ...

唔知你小朋友幾大,幼稚園可能掹水d,如小學就多啲時間。幾個星期啫又唔係長期,俾我會應承,試都唔試就搵藉口推,C 6唔怪自己個心都唔舒服。

大宅

會員 發表於 24-1-10 16:48
事在人為,睇你想唔想幫。 至於煲咩湯、煮咩餸,咪上網問吓人或上網搵吓有咩可以食有咩唔可以食囉。 三星 ...

題外話,好敬佩同奶奶一齊住嘅媽媽,其實真係唔容易 ,同老人家相處真心唔易,仲要唔係自己父母

大宅

或者同c6講下自己難處得唔得?我覺得c6如果有假都可以先請一星期一齊照顧下,再諗下下一步,之後或者接佢過黎住到好返,老人家如果知你忙對食方面都唔會太多要求。。加油

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

時間係睇自己點分配

所以問題重點只係想或不想

建議同c6商量下

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊