自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

其實,每件事都有正反兩面,消費者心態又各有不同,冇必要為一間超市非要爭過成敗!而當中,好多人嘅心態係大陸同香港,並不是山姆同百佳嘅問題,目的亦顯然可見……

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

selinako^^ 發表於 24-1-12 08:22
覺得佢係家樂福,屋企冇咁多地方擺咁多野
係, 樣樣都大大件, 不過要計數同埋有冇人SHARE

如果唔係買返去又係擺擺到過期

公爵府

2024勳章

Charlotte_mom 發表於 24-1-12 09:26
「閂唔到雪櫃門」都係商戶問題?

正如香港有咩問題都係特首嘅問題

珍珠宮

我喺淘寶買過山姆野食大大盒,但其實拆開係6小盒

唔明點解要整到禁大件為吸引人以為抵買?

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

一早講過係跟風潮流野
山姆唔適合港人購物模式
遲早潮退!

珍珠宮

clt1234 發表於 24-1-12 10:40
其實去過山姆就知入面既野吾平,網上推既野好多吾好食,我買左少少熱賣野,真系伏到喊,超難食
...
例如?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

airhei 發表於 24-1-12 07:56
有時候真係唔好貪平

https://www.stheadline.com/society/3307372/

估唔到,咁差既

男爵府

mandy952 發表於 24-1-12 08:16
入會費直頭貴啦,一年買26次都為10元次,而且香港人根本買唔到咁多次,除非做代購
N年前去過印力嗰間可以 ...
D人新X坑三日香

大宅

BKFinder 發表於 24-1-12 11:03
例如?

蟹皇麵,漢堡包,仲有隻芝士卷呢d都吾好味,樣樣大大份,蟹皇麵仲要勁貴,$139先3份,呢幾樣價錢都吾平

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我上個月去過印力果間,Cap張會員圖可以入去,會員費2百幾蚊真系唔明點解甘多人比,入到去其實最終我無野岩,大包裝用唔曬,細包裝其實一般價亦唔系特別平,
當然之後無打算會再去。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

香港人真係最鐘意跟風, 人去佢又去, m巾咁貼心既野都係上邊買, 大家其實係未忘記黑心棉? 有個中伏group, 見人分享d野出黎, 我真心覺得佢地要交智商稅

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

yuyueng 發表於 24-1-12 11:44
我上個月去過印力果間,Cap張會員圖可以入去,會員費2百幾蚊真系唔明點解甘多人比,入到去其實最終我無野岩 ...

都係一個朝流,唔適合香港人的生活習慣。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 angiehouse 的帖子

我唔明呢隻野有幾吸引? 點解有人會買

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

AngelVenus 發表於 24-1-12 10:14
其實我都唔明有咩禁好跟風, 以前香港夠有嘉樂福啦-.- 又唔見禁痴線, 最後未執埋 ...

年代唔同
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

象牙宮

回覆樓主:

我相信係個事件,香港超市都會買到質素差既野

象牙宮

mandy952 發表於 24-1-12 08:16
入會費直頭貴啦,一年買26次都為10元次,而且香港人根本買唔到咁多次,除非做代購
N年前去過印力嗰間可以 ...

貴唔貴好個人,如果有車,或有朋友親戚夾份買,真係平好多!我識中港車司機,d阿太個個星期book車,唔係同親戚買就同朋友買野,不知幾好搵呀…仲介紹左唔少客仔添!
其實山姆貨品唔係全部平,又唔係全部好大量,2個家庭買已經好快用完食完!1盒麵得6至8包,有仔女既2星期都ko晒

象牙宮

AngelVenus 發表於 24-1-12 10:14
其實我都唔明有咩禁好跟風, 以前香港夠有嘉樂福啦-.- 又唔見禁痴線, 最後未執埋 ...

以前香港捨得花錢,講方便,而家d人精打細算好多,2個家庭夾份買,平香港超市3分之1,你會點揀

侯爵府

angiehouse 發表於 24-1-12 10:29
我見到有個公仔叫奶龍,又肉酸又醜又大隻,香港人又成千蚊

我買左

象牙宮

la_source 發表於 24-1-12 10:48
係, 樣樣都大大件, 不過要計數同埋有冇人SHARE

如果唔係買返去又係擺擺到過期

睇你買咩…我都唔係成日有人share,但唔會買超大量果d!洗潔精1份3樽,3個月都用完啦…麵食又係得6至8包,一家3口2星期都食晒囉,飲品最平,成箱啤酒唔使$80港幣,仲要大罐500ml裝,香港邊度有?

la_source    發表於 24-1-15 09:07

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊