自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cbeyond 發表於 24-1-17 11:54
跟台灣?聽見有鈴聲就拿拿淋將垃圾掉入垃圾車
香港人千萬唔好鬧爆就得
話晒佢地時間, 要留意車到 ...

同香港雪糕車嘅音樂一樣,我十幾年前去台灣聽過,有人問導遊係咪有雪糕賣,先解釋係回收車嘅音樂,提示住客落街掉垃圾

子爵府

birdbird 發表於 24-1-17 10:18
我反而覺得定時定候拎袋垃圾落街等車收好唔方便亦唔見得特別文明。
文明社會係市民自律做好自己,按自己時 ...

簡直係時代嘅倒退,幾十年前d人天未黑就食飯,夜晚大把時間咩,而家幾多香港人長時間搵食,半夜先放工,邊有咁多時間一早等垃圾車黎收垃圾

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bks2014 發表於 24-1-17 10:27
香港大屋苑有垃圾房,但單支樓沒有垃圾房呀!

單枝樓就算無垃圾房,一般都有人中央倒垃圾(例如後樓梯收)
我諗要好少伙數嘅單枝,或村屋,至會要自己拎出街丟

大宅

香港人千萬唔好鬧爆就得

大宅

LokYauYau 發表於 24-1-17 11:57
同意!
人没社會責任感,没有公德心,只為一己私利,政府擺個幾多垃圾筒在他們面前,幾定時收垃圾也好,佢 ...
講得好

水晶宮

我之前睇台灣劇見到

1. 有對好窮的姐妹,為左慳錢,會每日將d垃圾分細細袋,跟住扮出街散步,好鬼鼠咁將包細垃圾掉去街邊垃圾桶

2. 我可能不會愛你…垃圾車在指定日子經過收垃圾,林依晨好狼狽咁出街追垃圾車然後撞到最唔想見的舊情人

男爵府

pbpk03845784 發表於 24-1-17 09:17
即係公道啲講,香港唔係特別唔同…..

香港同台灣唔同地方在於香港丟垃圾係丟係門口或同層垃圾房。

台灣主要係住戶自己拎袋垃圾去垃圾車當面收。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

pbpk03845784 發表於 24-1-17 09:17
即係公道啲講,香港唔係特別唔同…..

好唔同

環保局長白智榮表示,清潔隊稽查人員隨機破袋,經檢查垃圾袋內含有3個以上「資源回收物」即違規,可罰錢

呢啲嘢香港邊會做
總有離別的時候

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

香港人千萬唔好鬧爆就得

即刻諗起呢 呢條片

https://youtu.be/ajX91u6ga-E?si=sFVoyePpQ_DaZexl
總有離別的時候

侯爵府

bks2014 發表於 24-1-17 02:11
你巔倒黑白了
台灣由垃圾車用固定時間表巡迴收垃圾,垃圾車的鈴聲同香港雪糕車鈴聲一樣。市民聲見垃圾車鈴 ...

呢套套入香港實比人鬧爆,邊個咁得閒聽垃圾車聲跑落街?仲有,啲聲應該比人投訴嘈

香港人一直都好幸福,垃圾隨時可處理唔洗放屋企發臭

侯爵府

Chowying 發表於 24-1-17 05:30
即刻諗起呢 呢條片

https://youtu.be/ajX91u6ga-E?si=sFVoyePpQ_DaZexl

男爵府

sasa615 發表於 24-1-17 13:19
香港同台灣唔同地方在於香港丟垃圾係丟係門口或同層垃圾房。

台灣主要係住戶自己拎袋垃圾去垃圾車當面收 ...

香港一橦大廈咁多人,跟本行唔通,到時落樓又塞(emoji),係街邊等垃圾車黎慘過排演唱會飛

子爵府

開不了口 發表於 24-1-17 13:47
香港一橦大廈咁多人,跟本行唔通,到時落樓又塞(emoji),係街邊等垃圾車黎慘過排演唱會飛
...

演唱會飛唔係經常買 我果個隔左11年先開,加上我睇果個d飛根本唔洗搶唔洗排,即日都買到
但垃圾日日都要掉,頭先先有係咁圍攻我話我只係無心做,自私精

男爵府

Chowying 發表於 24-1-17 13:30
即刻諗起呢 呢條片

呢個好笑

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

Chowying 發表於 24-1-17 13:30
即刻諗起呢 呢條片

哈哈~ 好笑

子爵府

bks2014 發表於 24-1-17 10:11
你巔倒黑白了
台灣由垃圾車用固定時間表巡迴收垃圾,垃圾車的鈴聲同香港雪糕車鈴聲一樣。市民聲見垃圾車鈴 ...

香港人口密集,每座高樓大厦咁多戶,如果好似台灣咁每戶落樓倒垃圾,就真係好大件事,唔好講笑若有這安排,想到個情境都好好笑及好可怕!

侯爵府

birdbird 發表於 24-1-17 10:18
我反而覺得定時定候拎袋垃圾落街等車收好唔方便亦唔見得特別文明。
文明社會係市民自律做好自己,按自己時 ...

我冇話想香港學台灣那套方法。我係回應3樓,佢話香港唔係特別唔同。佢錯了。

伯爵府

牛年勳章

其實係咪Miss 左重點,台灣要等垃圾車嗰啲係「3無大廈」唔係屋苑。
HK 大部份係屋苑有管理

翡翠宮

nisha 發表於 24-1-17 14:26
其實係咪Miss 左重點,台灣要等垃圾車嗰啲係「3無大廈」唔係屋苑。

雖然我知道,但係我好想問下違規情況, 有管理公司嘅屋苑 台灣嗰邊點處理

水晶宮

nisha 發表於 24-1-17 14:26

如果要香港d「3無大厦」居民學台灣人定時定候落街等垃圾車,一定被市民鬧。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊