自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

love.g.wad 發表於 24-1-22 14:48
我條邨個fb就係成日都有呢d,學生証,個人八達通,身份證,銀行卡,有d衰到執左銀包會拎入面張証出黎出po, ...

真係好討厭,仲以為自己好好人,喺度自我陶醉

認同樓上講,呃like症

大宅

回覆樓主:

我有兩次拾到學生銀包,裡面有學生證件
我直接打去學校講拾到邊個學生既銀包,留電話比學校
之後家長主動聯絡我拎

伯爵府

lalachi 發表於 24-1-22 15:16
之後家長主動聯 ...

呢個真係最簡單直接,最快搵到當事人嘅方法!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

琥珀宮

Kuri 發表於 24-1-21 19:24
啱啱又見到,其實證件上有晒學校名,直接送返學校已經得。
就算真係想出post提事主,等佢心安,簡單文字描 ...

通知學校就可以

珍珠宮

唔諗就將人哋資料放曬網,人哋真係多得你唔少,重以為自己好好人

公爵府

2024年龍年勳章

如果我唔見嘢,係唔會各個討論區睇下有冇人執到囉

伯爵府

幫人執返,仲要顧及佢個樣?!
咁佢應該好好保護個人物品,唔係會比人話好心做壞事~

大宅

2024年龍年勳章

因為放上網可以俾人知道佢心地好....俾人讚...好心有好報.....等等......

公爵府

Kuri 發表於 24-1-22 15:13
真係好討厭,仲以為自己好好人,喺度自我陶醉

認同樓上講,呃like症

弊在真係有人會同佢講好人好事呢,好彩我既反向留言都有人讚

伯爵府

love.g.wad 發表於 24-1-22 16:48

有人提咗佢要遮樣,佢無理,佢亦留言話已交學校,但幅全相仲喺度,亦有人俾like,唔知佢要享受幾耐讚美先肯放過個小朋友呢
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

其實應該冇人會想自己啲證件畀人貼出嚟

伯爵府

love.g.wad 發表於 24-1-22 16:48

講開又講,之前有人執到回鄉證,劃咗證件號碼、出生日期等資料,但就出全樣同名,留言盡是恥笑同人身攻擊⋯⋯樓上有人話幫你執咗仲要顧你個樣?嘩,真係咩人嚟?咁嘅說話都講得出?

伯爵府

敬亭綠雪 發表於 24-1-22 20:56
其實應該冇人會想自己啲證件畀人貼出嚟

有晒姓名班別學號同相,壞人可以做好多嘢!

子爵府

2024年龍年勳章

成日見fb 街坊群組有人唔遮,直圖出
大家都會留言提醒,del post/修改返先post上嚟啦/直接通知版主

我絕對覺得係好心做壞事,‘’有心人‘’可以拎去借錢㗎,有哂樣,身份證號碼,仲要高清照片身份證

子爵府

2024年龍年勳章

Kuri 發表於 24-1-22 20:54
有人提咗佢要遮樣,佢無理,佢亦留言話已交學校,但幅全相仲喺度,亦有人俾like,唔知佢要享受幾耐讚美先 ...

可唔可以通知版主del post

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lalachi 發表於 24-1-22 15:16
之後家長主動聯 ...

好多年前我試過一次,都係打電話去學校,果位家長好感激我,仲話俾錢我,我話唔洗啦!

男爵府

Locherry1215 發表於 24-1-22 16:11
幫人執返,仲要顧及佢個樣?!
咁佢應該好好保護個人物品,唔係會比人話好心做壞事~
...

如果你係咁嘅人,真心希望跌左千祈唔好俾你執到,我寧願俾錢申請過

珍珠宮

Kuri 發表於 24-1-21 19:24
啱啱又見到,其實證件上有晒學校名,直接送返學校已經得。
就算真係想出post提事主,等佢心安,簡單文字描 ...

而家好多人冇腦,幾點邊度執到8達通,$200,拎左去邊度,係人都可以去認

伯爵府

iamiam 發表於 24-1-22 23:09
而家好多人冇腦,幾點邊度執到8達通,$200,拎左去邊度,係人都可以去認
...

我試過唔見八達通,仲要喺大陸唔見,入面仲有成幾百蚊消費券,我即刻經八達通app上網報失。依家好快停到,無俾人用過,好方便,我搵都費事!好彩唔係個人八達通,無相,但都唔想俾人成張放上網!

別墅

Kuri 發表於 24-1-22 23:14
我試過唔見八達通,仲要喺大陸唔見,入面仲有成幾百蚊消費券,我即刻經八達通app上網報失。依家好快停到, ...

咁都算係不幸中之大幸, 好彩cut得切
同埋用app可以報失又幾好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊