自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

LekGirl 發表於 24-1-21 22:11
之前公屋有派過嚟俾人試用,我外家用唔晒我就拎咗去用,質地好㗎!唔易穿!
...

係呀,上次試用個啲質料唔錯呀,夠厚實唔易穿,我幾鍾意

男爵府

kingfu2001 發表於 24-1-21 23:55
下,上面TVB 新聞放的環保署錄製片段在15秒位,睇到吉穿個袋哦

條片似響超市買完野拎返屋企
用D屋企日常垃圾(開罐罐頭,有汁又有骨飯餸)先拍片澄清吧

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

下,上面TVB 新聞放的環保署錄製片段在15秒位,睇到吉穿個袋哦

吓,有咁嘅事?

公爵府

BK Milk勳章

貓咪達人 發表於 24-1-22 06:42
係呀,上次試用個啲質料唔錯呀,夠厚實唔易穿,我幾鍾意

因為不可分解law,似係轉移視線令人唔好再傾可唔可以分解問題。

子爵府

KenChung_FB 發表於 24-1-22 06:29
正確,所以政府反駁係取巧。
攞圓邊物品測試係取巧。
攞尖角物品試下?穿窿就冇哂拉力,到最後係膠袋套膠 ...

內文有講點測試?你係負責測試嘅工作人員?無實物係手點取巧我唔知,要整穿任何硬物都可以穿,你無用過膠袋?

你要關注就先關注下你嘅澳洲先!

SINGAPORE, Feb 28 ,2022(Reuters)報導

EXCLUSIVE After much praised waste export ban, Australia under fire for shipping plastic trash as 'fuel'

https://www.reuters.com/business/environment/exclusive-after-much-praised-waste-export-ban-australia-under-fire-shipping-2022-02-28/
attach0/tmp/phpi33h5C

子爵府

KenChung_FB 發表於 24-1-22 06:29
正確,所以政府反駁係取巧。
攞圓邊物品測試係取巧。
攞尖角物品試下?穿窿就冇哂拉力,到最後係膠袋套膠 ...

日日係bk放負,移民都咁關心香港,其實為咩移民呢?應該一直係香港抗爭唱衰香港嘛!
attach0/tmp/phppTXFO0
attach1/tmp/phpqA8pT0
attach2/tmp/php5t8sY0

水晶宮

2024年龍年勳章

我留意你講第15秒,膠袋下方係有凸出,但唔係爛咗喎
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

回覆樓主:

支持,散播謠言唯恐天下不亂的人真係抵拉

珍珠宮

moto1357 發表於 24-1-21 22:20
利申:我試過係日本城買垃圾袋,裝廚餘(雞⻣、魚骨)真係好易爛

P. S. 煲魚湯的渣一定穿

會唔會買左次貨

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 24-1-21 22:11
我反對垃圾徵費係一回事,不過更痛恨做假嘅人!

#13 有用家話易爛

信邊個好

大宅

Rita 發表於 24-1-22 09:03
我留意你講第15秒,膠袋下方係有凸出,但唔係爛咗喎
網上已傳開,真的是俾黃色瓶的噴咀吉穿,呢d 噴咀算圓滑,垃圾更多尖銳的更易穿吧

https://isd.wecast.hk/vod/?id=16070

水晶宮

2024年龍年勳章

kingfu2001 發表於 24-1-22 10:08
網上已傳開,真的是俾黃色瓶的噴咀吉穿,呢d 噴咀算圓滑,垃圾更多尖銳的更易穿吧

https://isd.wecast.hk/ ...

呢條link我開唔到,兩個字「網傳」就係事實?以往見得太多,由黑暴、銅芯口罩,新冠疫苗、隔離營....
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

Rita 發表於 24-1-22 10:21
呢條link我開唔到,兩個字「網傳」就係事實?以往見得太多,由黑暴、銅芯口罩,新冠疫苗、隔離營....
...
一個膠袋咁多聯想.......
2024了

子爵府

回覆樓主:

世事無絕對,將來個袋如果真係咁易爛,到時又唔可以埋怨又唔可以篤穿,全部犯法。好彩我屋企得兩丁友,冇仔女,冇咁多垃圾唔係真係頭都大
(戴返個頭盔先:不過世事無絕對,可能個膠袋好靚好厚好結實)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

SASSY10 發表於 24-1-21 21:15
網上有片段流傳,聲稱垃圾徵費指定的垃圾袋非常容易破爛。政府嚴厲譴責是假消息,轉交警方跟進。

環保署錄 ...

樓主既最尾果句真係

伯爵府

回覆樓主:

姑勿論呢個政策好與壞先,但套路就十足逃犯修訂草案,啲坑渠生物又集結做緊同一樣嘢

子爵府

agnesbee 發表於 24-1-22 12:10
姑勿論呢個政策好與壞先,但套路就十足逃犯修訂草案,啲坑渠生物又集結做緊同一樣嘢
...

嗰啲人匿埋曬啦,轉哂做環保組織啦!有冇睇文匯報同大公報? 踢爆曬啦 !
當然網絡上有一班人,乘機出嚟抽水啦,預咗㗎啦! 但唔可以因為呢一小部為反而反嘅人,見到有政府部門做啲嘢唔合理,都唔出聲㗎!

伯爵府

MC媽 發表於 24-1-22 12:20
嗰啲人匿埋曬啦,轉哂做環保組織啦!有冇睇文匯報同大公報? 踢爆曬啦 !
當然網絡上有一班人,乘機出嚟抽 ...

唔係唔話得,講緊嘅係坑渠生物用同一手法,完全一模一樣,而事實我都覺得有關部門今次做得好差,宣傳推廣做得唔夠,懶懶行咁,抵炳

複式洋房

回覆樓主:

垃圾袋 肯定冇恆指個底咁容易穿

子爵府

agnesbee 發表於 24-1-22 12:25
唔係唔話得,講緊嘅係坑渠生物用同一手法,完全一模一樣,而事實我都覺得有關部門今次做得好差,宣傳推廣 ...

但有班人唔係好似你同我咁中肯, 對事唔係對人,有部門做得差,宣傳唔夠,配套唔夠,乜嘢都唔到位,仲要整個話同出面所有膠袋一樣都係唔環保嘅膠袋出嚟的逼市民用,跟住就叫做達到目的, 環保咗。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊