自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

廷廷媽 發表於 24-2-5 11:40
美斯我冇興趣, 如果全紅嬋妹妹黎表演, 我有興趣D, 唔關政治事, 係純粹自己鍾意睇邊方面既運動.... ...

三觀正!

我想看陳艾森

水晶宮

Doriki 發表於 24-2-5 10:51
西方人,當然不會跟你一條心,甚至很多人骨子裡反華,處處找機會噁心你。

問題是,市民大眾、主辦方、甚至 ...

你都幾有趣。

琥珀宮

西方人,當然不會跟你一條心,甚至很多人骨子裡反華,處處找機會噁心你。

香港比英國佬統治左過百年,回歸只係26年,崇洋嘅基因入骨入肉,冇可能一下子冇晒,就算台灣到而家一樣咁崇日就知,等多幾十年啦,等多兩代人可能會好啲嘅

大宅

國足個班大肚腩肥佬跑唔跑得郁啊?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

tsewong 發表於 24-2-5 10:59
關乜崇唔崇洋同反華事,成件事係球會+主辦方+美斯唔尊重合約精神兼呃錢喎

退一步講,美斯係世界球王, ...

見到佢個名都知咩事啦,仲咁認真回佢

水晶宮

tsewong 發表於 24-2-5 11:41
呢樣中國同香港要檢討下點解唔識將體育商業化囉

全世界唔同國家都有自己喜愛嘅運動。美國成功將NBA變成世 ...

唔好話係大陸就算係香港,你做家長會唔會支持小朋友細細個就學踢足球,想佢大個成為足球員?每個地方投資體育項目比重都唔同,大陸都唔多興學踢足球,搵到人才機會就細好多

侯爵府

Doriki 發表於 24-2-5 11:28
因為香港政府也一直捧著、認同著西方覺得熱門的項目,也沒有教育民眾去了解和觀賞中國強的項目。

很簡單 ...

仲有香港一向標榜多元化,例如近年舉行好多馬拉松項目

呢啲通常係非洲運動員嘅強項,中國人天生唔可能勁過佢地,咁唔通又係三觀問題,香港人祟非?

大家要放眼世界,今次邀請球王來係好事,但執行上出問題,就要檢討下政府係咪俾人搵笨,合約係咪有漏洞

水晶宮

回覆樓主:

要公道d,邊關事,係講技術。中國出到個美斯,班後生仔愛國情緒一定高漲。

男爵府

回覆樓主:

美斯我無興趣 如果請到熱刺黎就好,我鍾意孫興敏 ,其實鍾意一個球星或明星,都係欣賞人地有好技術。
唔需要下下政治化,國民教育上身。尤其國足,仲差過泰國/日本/韓國,連中國內地人每次都叫佢地解散,有次仲輸埋比港隊樓主有冇睇過足球? 我就除左世界盃,非盃、亞冠盃、歐冠歐霸歐協、南美盃,同所有聯賽都睇

珍珠宮

開心吸收勳章

tsewong 發表於 24-2-5 11:17
邊有得咁計,以觀眾人數,受歡迎程度兼商業價值計,足球係所有運動裡面來計最高價值嘅,連NBA籃球都比唔上 ...

well said.

中國哪個運動員是全世界都識又有價值?

伯爵府

關乜崇唔崇洋同反華事,成件事係球會+主辦方+美斯唔尊重合約精神兼呃錢喎

well said

象牙宮

回覆樓主:

咁好多運動頂級運動員大部份都係外國人,唔關崇洋事!呢次係個別球員扮大牌扭計,無佢符!早幾年都有中國桌球球手黎香港,都好多fans架,可惜人地黎到即驗到中新冠,無徵狀感染,咪一樣無得落場表演賽!賽事臨時換人

珍珠宮

成日眼中只有國足,國產,甘就系井底之蛙啦

男爵府

咪玩啦,成件事的核心係想吸返啲高消費過夜遊客,大陸豪客要睇跳水洗咩落黎香港

侯爵府

根本就係唔尊重合約精神,睇唔起香港就根本唔應該合作搞活動,香港政府除左贊助之外,各大廣告商亦付出左大量人力物力資源等去宣傳,依加並唔係單單香港政府被騙,而係各大廣告商+球迷集體被騙,如果咁都唔行動,以後真係唔使旨意再有人黎睇!

子爵府

國足?你認真的嗎連吾睇波的人都知佢癈

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

睇樓主之前啲留言同哩個post, 覺得你係愛國但有啲唔理性。哩單野根本同崇洋冇關,你係大陸随機咁一百個人做訪問,我相信八成人係講唔出國足有邊啲出名球員,唔好話名,樣都認唔到。你要拎國足同有美斯既邁阿密比,等同將不入流既其他國家跳水隊拎去同中國跳水比 。
中國跳水隊或當年既中國女排如果訪港黎表演,一樣都會好多人爭住睇。

伯爵府

crazypaper 發表於 24-2-5 11:15
如果請中國體操隊應該無人反對,但論足球,你自己睇成績都知咩事
下次可邀請中國國家體操隊或跳水,應該都 ...

不過稔深一層,美國英國又真係冇乜請中國排球/乒乓球/羽毛球/跳水等,講緊英雄式炒黃牛咁嘅盛事,可能有我地唔知。
但呢單野真係好離譜,可以公然違反合約,唔排除港府太「天真」,比人法律lar玩合約,呢様美國人最叻。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

crazypaper 發表於 24-2-5 11:15
如果請中國體操隊應該無人反對,但論足球,你自己睇成績都知咩事
下次可邀請中國國家體操隊或跳水,應該都 ...

正呀,仲有女排,乒乓球隊

男爵府

Doriki 發表於 24-2-5 11:04
中國在奧運會的金牌世界數一數二的多,為甚麼偏偏要選外國強的體育項目來辦活動?這個是心態問題

人家就 ...

你個世界有冇咁細淨係可以睇國家隊嘅嘢啊
連睇球王都可以俾你歧視話心態有問題 有冇咁極端啊 你淨係望住國家隊個list黎吸收資訊架? 睇其他嘢係有問題?你當呢度北韓啊?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊