自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

Wistariatree 發表於 24-2-7 20:55
呢啲就係講者無心聽者有意嘅例子

有啲人好介意某啲字眼,一撻即著火,我唔係話佢哋啱,只可以講崩口人忌 ...

我蠢,睇完你呢番說話都唔知你係覺得我有問題定佢態度有問題……

伯爵府

0ooxoo0 發表於 24-2-7 20:53
分幾次找錢俾個小朋友,你俾8蚊,講40,小朋友唔明,“嚇”都絕對正常,幾秒後再找60時就咁講嘢……我唔覺 ...

算啦!明嘅!當俾小朋友見識社會不同階層的人。唔係睇小佢,不過做收銀讀咗幾多年書呀!
依家啲人收錢一句多謝都冇啦!

大宅

回覆樓主:

其實,我出post前都已經預料到大家會有咩評論!
因為我有諗過係唔係要用「係我衰,我唔應該叫個6歲女去買嘢,跟住俾收銀“串”到啞口無言」為題……咁樣成件事就順理成章好多?

公爵府

2024年龍年勳章

0ooxoo0 發表於 24-2-8 00:53
分幾次找錢俾個小朋友,你俾8蚊,講40,小朋友唔明,“嚇”都絕對正常,幾秒後再找60時就咁講嘢……我唔覺 ...

咁阿姐的而且確係根據你囡反應再講後面嘅說話,覺得串唔串就好主觀,啲阿姐說話可能直接啲,又覺得想教精你就長氣,其實無乜好勞氣,可以順便生活化地教阿囡多一個計數方法,無損失!

大宅

lalalumlum 發表於 24-2-7 21:04
算啦!明嘅!當俾小朋友見識社會不同階層的人。唔係睇小佢,不過做收銀讀咗幾多年書呀!
依家啲人收錢一句 ...

多謝你明白!
唔需要佢多謝,但都唔接受佢咁樣態度對待客人!
我亦明白,俾我女自己去買嘢就要承擔相應後果!咁佢冇做錯,只係“串”我女,所以我都只係呻下……

侯爵府

回覆 Wistariatree 的帖子

我都覺得係大家意會嘅問題。小朋友見只找40,以為阿姨找少,所以吓一聲。
阿姨聽到吓-聲,覺得小朋友諗佢要呃錢,所以就咁講嘢。
至於找錢方式,我都見過用呢種方法。地鐵充值100咁計,職員俾張票我時話收500,充100,然後一路數一路講200-300-400-500。7-11果啲都會咁。至於散紙,都會先將散紙放台面,再出上述方式講出嚟。

水晶宮

應該開口就講, 吓
我比100蚊紙
姨姨你要找返68比我

呢度得8蚊,係咪
(繼續攤大手板比佢睇)

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

0ooxoo0 發表於 24-2-7 19:48
亞女:“姨姨,一隻雞髀唔該”(同時遞張100俾呀姐)……
雞髀$32一隻,呀姐收錢後,找咗8蚊大餅落我女手, ...

其實向街市常常有這類情況
尤其老一輩都系用這個找算方法
就係心算唔叻
所以先用呢個方法找續$

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

下次教女女,耐心少少,可能對方未找完,如果之後個姐姐冇反應,冇意思再找先問對方。
Childhood is journey, not a race.

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

好多阿姐都係咁找數,其實幾好呀,佢又無找錯
想認識多啲屯門友

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-2-7 21:21
應該開口就講, 吓
我比100蚊紙
姨姨你要找返68比我

阿姐唔係找小左比佢,係佢$32先找8蚊,齊頭$40,佢跟住再$100-$40,找紙幣。
想認識多啲屯門友

男爵府

0ooxoo0 發表於 24-2-7 20:53

咁我覺得你要教埋個女:呢個世界有好多唔同背景成長既,佢地有唔同思考方法同說話方法,要學識尊重同接受,因為呢個世界唔係得你一類人,接受唔到唔同類型既人溝通方式,做人會好辛苦,出嚟做野都好難同人磨合,因為呢個世界唔係圍住你嚟轉。

伯爵府

其實一直以來好多服務業既人,態度都唔友善,郁d就先下手為強

男爵府

回覆樓主:

其實阿姐係做緊加數。
32+8=40
再20、20、20咁加上去。
咪叫還原$100。
咁樣找錢係冇咁易找錯。
以前做過馬會part time,trainer 係咁教法。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

32蚊,齊頭計就40就找8蚊,
100減40再找60蚊,
要計得快同準一定係咁計。

呀姐未必教你個女,只係呀姐先講8蚊,
呀女又“吓”,襯呢個基會解釋比個女知,
人人計數方法唔一樣。

大宅

北島 發表於 24-2-7 21:03
其實個女人會唔會係想呃你女嘅錢?又或者記性差以為你女只係畀咗40蚊?所以你女吓一聲就發晦氣

奇怪佢唔攞 ...

反而我從來都冇諗過佢係想呃我女錢,我只係覺得佢唔應該咁樣方式或者態度嚟對一個六歲小朋友……

大家講就口響!試問大家如果係你哋仔女去買啲嘢都無喇喇俾職員嘅不禮貌行為舉止令到小朋友受委屈,大家係唔係真係可以完全接受當冇事發生!即使係可以當係反面教材教小朋友都好,我都不忍小朋友無端受委屈……
當然,有人會說“咁都接受唔到,就唔好出街”之類嘅嘢……

水晶宮

我反而覺得店主有心想騙小朋友,似乎想找完8元就不想找落去。之後小朋友嚇完,佢奸計未能得逞,於是就死死氣找返六十元,然後說一大堆野去掩飾。

水晶宮

0ooxoo0 發表於 24-2-7 21:48
反而我從來都冇諗過佢係想呃我女錢,我只係覺得佢唔應該咁樣方式或者態度嚟對一個六歲小朋友……

大家講 ...

我覺得你沒錯,那店員的行為很怪。

大宅

yantung2010 發表於 24-2-7 21:21
回覆 Wistariatree 的帖子

我都覺得係大家意會嘅問題。小朋友見只找40,以為阿姨找少,所以吓一聲。

其實呀女當時反應唔係驚佢找少錢,而係,佢俾8蚊我女,同我女講“40”,我女唔明,所以“嚇”,然後幾秒後再俾60紙幣我女時先講嗰幾句嘢……

我個人認為,佢點心算,點計數都好,最後個數啱就得!但又的確覺得,佢嘅做法亦唔見得有幾“正常”!

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

真係好惡頂

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊