自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

flowerw88 發表於 24-2-16 20:15
有另一set 政府藥?

我次次感冒去睇政府醫生,甚至確診covid-19去睇政府醫生, 都係獲發黃色藥丸仔及咳水.

係,我攞住食過唔得的藥,麻煩佢比另一堆我,總之唔同樣我就試吓,雞尾酒療法咁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

flowerw88 發表於 24-2-16 18:47
謝謝~

一直無發燒, 但病就斷吾到尾

特強呢???

公爵府

藥房配藥丸,堅得,配布洛芬、消炎酵素。!止咳藥、止鼻水

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

快去有註冊十字R藥房配藥成效快,肯定好过成藥嘅!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

小華子 發表於 24-2-16 20:42
藥房配藥丸,堅得,配布洛芬、消炎酵素。!止咳藥、止鼻水

早期未有新冠口服藥政府都係開這些藥

通常加埋Paracetamol 500mg, Difflam喉糖

不過布洛芬 200mg傷胃要加埋Famotidine 20mg胃藥一起飯後食

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

北京同仁堂銀翹解毒片

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我覺得都係搵醫生聽吓你個肺係清既會安心d

珍珠宮

kittylam 發表於 24-2-16 20:22
呢隻大陸葯好有效,我本來一直都係食開特強幸福傷風咳素,疫情期間知道呢隻葯,試過後已經冇食幸福,如果 ...

我都食呢隻,唔會食到好散,但有效,999

男爵府

Anka 發表於 24-2-16 19:03
食咗成盒幸福傷風素咁強力都收唔到鼻水
快啲睇醫生啦

我家姐一向感冒又係食幸福傷風素,最近拜年知佢感冒菌入腸,我問佢點解唔食佢食開嘅感冒藥,佢話幸福傷風素已經食到純哂(佢食嘅已經係特強),好似效力遞減咁,我諗同你情况類似。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我食幸福
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Forgetmenot999 發表於 24-2-16 21:43
我家姐一向感冒又係食幸福傷風素,最近拜年知佢感冒菌入腸,我問佢點解唔食佢食開嘅感冒藥,佢話幸福傷風素已 ...

唔係我係樓主

大宅

回覆樓主:

我仔之前中流感,因為紅日,所以去了法國醫院,開了一堆藥,包括特敏福,食晒啲藥一樣咳到c,再睇了私家,食曬藥都係咁,最後咳下咳下慢慢就停了,但過了一個月,仍然間中都會咳兩聲。

大宅

flowerw88 發表於 24-2-16 18:28
以前病, 吽下吽下都好返~
如果嚴重少少, 買成藥食, 都一定好.

可以試吓樂信 不過食咗勁眼訓

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

你有無用4盒1驗下,而家有啲甲流內燒,唔發出黎,好麻煩的
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

睛靈勳章

今次隻菌真係好勁,我個19歲仔,過往感冒,都係藥房配1~2劑藥,一個星期都會好返,今次3個星期都唔好,斷斷續續,好返少少又黎,咳到死死下,早幾日仲發埋燒,所以都跪左,尋日去左睇醫生,樓主唔好拖,快去睇醫生!

琥珀宮

flowerw88 發表於 24-2-16 18:28
以前病, 吽下吽下都好返~
如果嚴重少少, 買成藥食, 都一定好.

樂信感冒靈

大宅

以前有唔舒服會食樂信。
現在流感太嚴重了,有唔舒服我情願睇自己可靠嘅中醫,針對自己的身體快好之餘又冇再咁易再中過。

大宅

popochu 發表於 24-2-16 22:01
今次隻菌真係好勁,我個19歲仔,過往感冒,都係藥房配1~2劑藥,一個星期都會好返,今次3個星期都唔好,斷斷 ...

我去咗睇政府醫生了, 但係啲藥冇效. 唔想睇私家醫生, 因為真係好貴, 而且又怕啲藥都係冇效.

你哋去咗睇私家醫生? 私家醫生開咗特效藥? 食咗即刻好?

侯爵府

回覆樓主:

其實感冒飲盒仔茶係好work的,落條連埋根的蔥同兩片薑煲,唔好焗。

大宅

Gniw 發表於 24-2-16 21:54
我仔之前中流感,因為紅日,所以去了法國醫院,開了一堆藥,包括特敏福,食晒啲藥一樣咳到c,再睇了私家, ...

唉~

我最怕就係洗咗一堆錢都唔見好返

祝你仔仔早日康復

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊