自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

ganggang 發表於 24-2-17 17:55
因為屋企細路去左外地有間房吉,細房大約70呎,有親戚剛失業同被退租提出想租間房,共用廚廁同相處應該無問 ...

千祈唔好
真係攞嚟煩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

唔會租比佢

奶奶租過間房比個外國回港做野親戚,位置方便,間房都有100呎,收佢$3000 全包,晚飯佢想食都煮埋比佢,(之前借比佢住左幾個月無收錢,但轉做長工就收少少),佢兩母女周圍唱我奶奶貪錢

大宅

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

佢真係需要幫忙既,又有地方,我會卑佢住,吾收錢,但最多住半年,話到時細路返嚟,要留番間房俾細路訓,仲會話埋俾其他親戚知你無收佢錢,費事到佢搬去之後,話你絕情。
好老實講,如果佢真係有得揀,佢都未必想同人住,始終大家生活習慣唔同。但有需要就幫忙下,將就下。

男爵府

爸爸豬 發表於 24-2-17 18:07
我就不會租俾親戚,除非等錢洗

我也絕不
仲要同一間屋

公爵府

回覆樓主:

有幾親?住幾耐先?好親,咪收返成本囉。唔親,我就唔會為幾千租出去了,仲要一齊住,有錢交租都咪搞我。

我表姐屋企裝修3個月(關係好好的),咁啱我有間屋剛交吉,佢問我可唔可以租俾佢,我冇收佢錢。但講真,都煩煩地,有乜壞咗就叫我去整,大佬呀,我冇收你租㗎,小小事就自己搞啦…

侯爵府

因為屋企細路去左外地有間房吉,細房大約70呎,有親戚剛失業同被退租提出想租間房,共用廚廁同相處應該無問 ...

千祈唔好,易請難送。而且相見好同住難,好大機會反目成仇。

話說我奶奶,廿年前迫個二女租間房俾佢大仔住,只係交咗一個月租就冇再交,廿幾年過去,唔單止唔肯搬,仲帶埋佢女屈係間房十幾年,住到成個仇人咁,嘔血。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

易請難送

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果等錢洗就租... 如果唔係.. 我唔會出租.. 屋企多個外人點都會有唔方便.. 幾千蚊我寧願要自在嘅家

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

易請難送

伯爵府

你有請工人嗎?
如果冇,廚廁共用邊個負責做清潔先?

公爵府

咩 親戚關係

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

千祈咪呀

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

回覆樓主:

易請難送。。。。真係三思

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

不如你俾幾千元幫佢救急好過
由感恩變老fung 你就大獲
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢開聲?一早知你有吉房,小心易請難送! 平時人品點先?唔係個個值得幫!

已刪除用户

2024年龍年勳章

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

親戚有幾親,有幾熟,如果好熟象徵收佢一千幾百算,係想幫佢啫,如果4千我覺得都幾貴

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

青年宿舍|香港5大青年宿舍開放招租 最平唔使$3000 申請資格/程序/地址
https://www.weekendhk.com/1484582
其實出面啲青年宿舍都係3-4仟蚊,你收$4仟嫌少,可能人哋相反覺得你大貪,唱你一世,所以親戚之間錢銀瓜葛可免則免啦,幾親都係咁話,講錢就傷感情。
話你另一半唔鍾意,推咗佢算啦

侯爵府

hfl2000 發表於 24-2-17 21:34
青年宿舍|香港5大青年宿舍開放招租 最平唔使$3000 申請資格/程序/地址
https://www.weekendhk.com/1484582 ...

我有朋友帶埋老公移民美國、住家姐屋企,佢家姐收佢哋五百蚊美金一個月包食包住,我朋友仲同我呻話佢家姐經濟好都仲收佢錢.....

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

she007 發表於 24-2-17 21:32
親戚有幾親,有幾熟,如果好熟象徵收佢一千幾百算,係想幫佢啫,如果4千我覺得都幾貴
...

如果佢真係走投無路,迫住要幫佢既話,我開唔出$4仟呢個價囉,我寧願唔收錢俾佢暫住,但佢要負責清潔,嗌佢儘快搵到工&屋就好搬算了。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊