自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

文科讀得叻可以去讀law...

珍珠宮

回覆樓主:

人生係佢嘅,交返比佢自己揀啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

martens 發表於 24-2-22 09:02
黎緊中三選科講座
想佢讀文科
又擔心文科出路冇甘多

出路呢其實都係睇分數
揀拎到高分嘅科目,先有資格揀大學

翡翠宮

每個人有自己既命運,作為父母只有同佢分析,尊重佢既選擇

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

唔係家長想
最緊要仔女自己想 因為係佢地讀
最重要有興趣 出路我地唔會想太遠
呢一刻讀好書重要啲
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

尊重仔女嘅意願,始終讀嘅係佢地,唔係家長,我們只能從旁比意見…

我仔一心係phy chem bio…我有提議會唔會考慮修m2..佢一口拒絕,所以算。

珍珠宮

回覆樓主:

我見朋友個仔揀VA,ICT,music,朋友好擔心話好似冇科正經

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

讀強項

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔係你想,讀果個都唔係你。
佢有興趣但能力不足,可以因為興趣而努力去讀至少會堅持。佢冇興趣但成績標青,亦可能會因為唔鍾意中途放棄。
我女都係中三,興幸既係佢可以文理配搭咁讀,最緊要佢自己鍾意,我相信行行出狀元,讀唔到書亦唔代表佢失敗。
感激遇上你~

大宅

黎緊中三選科講座
想佢讀文科
又擔心文科出路冇甘多

我仔上年揀左體育科,都唔知有冇出路。但佢自己中意,冇得左右佢了。

侯爵府

2024年龍年勳章

除非佢理科成績好但想讀文科多啲,你就話可以同佢傾
如果佢自己覺得讀文科而成績係好啲,咁咪照佢意願囉
人人都想讀理科
唔通人人都讀得掂理科咩

侯爵府

2024年龍年勳章

魚仔餅 發表於 24-2-22 11:18
我見朋友個仔揀VA,ICT,music,朋友好擔心話好似冇科正經

淨係呢三科?學校又會俾咁樣配搭?全部係術科

男爵府

回覆樓主:

快中四了
子女有自由自己揀,
自己讀
不要用固有觀念區分文或理

象牙宮

angelfan07 發表於 24-2-22 09:29
鬼唔知理科出路好!?
除非子女讀乜科都惦,否則一定要㨂自己鍾意科目及又讀得惦嘅,如果唔係到時成績唔理 ...
今年朋友話佢同事個女16分都入到大學,
學位多唔洗太擔心。

珍珠宮

黎緊中三選科講座
想佢讀文科
又擔心文科出路冇甘多

一定要從心出發
讀文科唔代表出路窄
我自己係純文科到高中畢業,大學稀裡糊塗被踢去讀STEM,但越讀越喜歡,最後讀完master正式入行,之後越做越好玩,冇回頭路
個人建議,新世代小朋友唔好盲目去讀CS,在AGI世代,software engineers唔會再係天之驕子,今年已經太多CS學生冇internship和fresh grad offers,主要係公司headcount少了。但若然大學時期對技術產生興趣,可以去學個別技術能力,多元能力先係正道。

大宅

Jhar 發表於 24-2-22 11:21
讀強項

所有科都平平均均

男爵府

文科好 易考高分 啱女仔
純陽之道,神光萬里,追求神蹟,風雲雷電晴雨,隱居深山,十方宇宙,天磁地極,當值人間。

子爵府

黎緊中三選科講座
想佢讀文科
又擔心文科出路冇甘多

唔好只睇出路,要睇能力。以前有位同學,明明係文人,英文仲要好勁,偏偏揀理科,因為覺得讀理科叻啲,點知到考公開試,全部理科都瓜晒,連中六都冇得讀 (sorry我讀書年代是考會考及高考的,有分中五及中七畢業 ) 相信佢讀文科的話一定能升上大學。

男爵府

牛年勳章

ICT出路?

珍珠宮

將心比己,你當年都係想自己揀返自己鍾意嘅科目來讀…..俾佢自己揀有信心/興趣嘅讀,比讀嘅人自己揀,佢會有心機讀啲….真係冇得家長話事

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊