自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我地會只係大人之間約,唔帶小朋友。大家易d夾。通常係返工日既夜晚約,快快食一餐dinner,或星期五晚約就唔洗太急。

男爵府

結婚生埋仔,就會同左未有小朋友既朋友少見左好多/已冇聯絡,現家所謂朋友都係因小朋友先識,但都好私下聯絡, 我又冇咩所謂,因為由細到大都唔睇朋友好重要..同麻麻地聚會..鐘意自己靜靜地係屋企聽下歌…一個人去附近行山/上排釣魚..真係好朋友我都係半年先食一次早餐

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-2-24 15:48
我係追星嘅朋友,連個星自己都係結婚多年無所出,我明白乜叫物以類聚,以前大家都無,我又成日自己一個都 ...

做人父母係咁架啦,我之前都有一啲同學聯絡食飯,但漸漸地個仔考試我直程同人講唔好搵我住,真係生疏咗……但我冇後悔,我望返轉頭,都覺得自己做返自己角色應有嘅責任……我同個仔溫書溫得好開心,係人生最美好嘅回憶….

一係你唔好要小朋友,咪會自由自在啲囉,又係另外一種快活…

子爵府

天貓 發表於 24-2-24 17:41
做人父母係咁架啦,我之前都有一啲同學聯絡食飯,但漸漸地個仔考試我直程同人講唔好搵我住,真係生疏咗… ...

但佢地洗唔洗咁,果幾個無生嘅朋友,初時我大仔出世,佢地直頭話我變左,之後有次我搵個星,佢都仲認得我,但佢都好直接不約而同話我同以前唔同左

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

人大左,大家有各自的生活,我無乜所謂,啱傾咪傾,見到咪見,我對朋友…已經睇到好開…順其自然吧

侯爵府

事在人為,唔信有心約,香港地會約唔到

大宅

冇仔女都疏
個個勁難約

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-2-24 18:18
但佢地洗唔洗咁,果幾個無生嘅朋友,初時我大仔出世,佢地直頭話我變左,之後有次我搵個星,佢都仲認得我 ...

算啦,佢哋都唔洗同細路溫書,點鬼知一星期兩默書,兩測驗嘅滋味,又要趕上課外活動,佢哋無細路又真係好難想像,就算佢哋做過學生,都同而家唔同晒啦……而家啲小朋友要十項全能,文武雙全,好唔得閒

人哋講乜咪有鬼得佢囉,你都控制唔到

大宅

始終重心去左家庭度,係難d

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

wtcys 發表於 24-2-24 16:36
睇雙方是否願意行出一步,我最好朋友一年見幾次,已經三十年了。好多時心態上都有影響,我有啲朋友係晚上要 ...

完全明白,好在我D朋友生完都有約食飯,假期會預埋小朋友,有D朋友冇結婚又會約,基本上關係都好keep到。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Aa`koKo 發表於 24-2-24 19:01
始終重心去左家庭度,係難d

生左小朋友,少左出一定又正常的。

珍珠宮

回覆樓主:

讀小學其實媽媽應該仲得閒喎
佢地返全日
可以約朋友食lunch

子爵府

namnamnamlolo 發表於 24-2-24 19:48
讀小學其實媽媽應該仲得閒喎
佢地返全日
可以約朋友食lunch

ftm就係。

子爵府

milkteabb 發表於 24-2-24 16:51
我地會只係大人之間約,唔帶小朋友。大家易d夾。通常係返工日既夜晚約,快快食一餐dinner,或星期五晚約就 ...

一到四要返去睇功課唔得,星期五ftm話星期五最忙要湊小朋友唔得,星期六日大家小朋友又各自有活動,夜晚又要早瞓又唔得。6個朋友約來約去都齊唔到人。

子爵府

天貓 發表於 24-2-24 18:59
算啦,佢哋都唔洗同細路溫書,點鬼知一星期兩默書,兩測驗嘅滋味,又要趕上課外活動,佢哋無細路又真係好 ...

佢地仲衰,問我係咪結左婚終於都唔洗返工,我話緊係唔係,而家比以前仲返得多左添,我就只做到最基本接送返學放學,就係困身到只係接放學都限制左約朋友

子爵府

Fishqqma 發表於 24-2-24 19:46
完全明白,好在我D朋友生完都有約食飯,假期會預埋小朋友,有D朋友冇結婚又會約,基本上關係都好keep到。
...

唔只係時間上,連話題都轉換左

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-2-24 20:09
佢地仲衰,問我係咪結左婚終於都唔洗返工,我話緊係唔係,而家比以前仲返得多左添,我就只做到最基本接送 ...

搵保姆車囉⋯⋯應該會多返啲時間可以出去同朋友間中聚吓⋯或者佢哋上左中學就會free返好多….

子爵府

天貓 發表於 24-2-24 20:27
搵保姆車囉⋯⋯應該會多返啲時間可以出去同朋友間中聚吓⋯或者佢哋上左中學就會free返好多….
...

屋企無其他人湊到,所以如果要接放學幾乎無可能約到人,上中學當然輕鬆d,講呢d,我隔離post岩岩提過,最細果個先2歲,仲要成10年先升中,學99個口吻,隔離講過,睇場演唱會,我99叫我等d仔升哂中學先睇,我呢句說話嬲左佢半年

珍珠宮

回覆樓主:

等小朋友上中學,或者大學la,到時大家又有時間見返面ga la~

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我媽嗰年代就係咁,到仔女大晒自己就無晒朋友,我覺得對仔女都係某情度嘅壓力,我唔想係咁,所以我仔就算bb時,我都有keep住自己出去同朋友見面

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊