自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

liverpool2023 發表於 24-2-27 08:26
咪係囉!
我哋每年交6位數薪俸稅
買樓來收租又交幾十萬

開陸路過境税好D(北上),支持本地消費

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

brother4 發表於 24-2-27 07:50
不,買樓冇錢

我都唔買

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

brother4 發表於 24-2-27 08:32
開陸路過境税好D(北上),支持本地消費

就算唔北上都可以拼多多京東淘室山姆

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-2-27 08:26
咪係囉!
我哋每年交6位數薪俸稅
買樓來收租又交幾十萬

咪係,我地啲買層幾百萬樓要比印花稅雜費都幾十萬,年年交地稅差餉唔少,交成個幾月人工薪俸稅,唔係得呢啲稅收,政府錢從何來?而家樓價已跌2至3成,地產冇運行,政府賣地流標,政府庫房已乾塘,再落去整死呢班人,政府收入何來?靠賣魚蛋?靠自由行?

水晶宮

pomanlife 發表於 24-2-27 08:34
就算唔北上都可以拼多多京東淘室山姆

D同事去外國旅行平均2個月一次,去日本,韓國,泰國,自己平遊未出發

水晶宮

回覆樓主:

減辣有錢人買多D樓,自行承擔風險就可,唔俾本地買,佢地上面買幾層樓,冇分別

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

brother4 發表於 24-2-27 08:28
做人一定有期望,不想做咸魚

關乜事,對政府無期望同做人無期望係兩回事, 旨意政府等乞食

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-27 08:12
都未算跌好多啫,而且樓應該係比人住唔係比人炒,好少少嘅下下都近千萬,一般市民打工仔點可能揾成千萬去 ...

其實冇人叫你一定要買全新成千萬嘅樓,而家市區都大把400幾萬唔錯嘅樓,細啲嘅300幾萬都有,大西北更唔使講,400幾萬不知幾靚,有心買一定買到,甘當然唔係話搵萬幾蚊一個月都夾硬要走去買樓啦,呢啲可諗資助房屋。
從來唔會咩階層嘅人都負擔到買樓,否則唔需要分公私營房屋
但私營房屋太多監管唔係好事,大陸都開始放寛啦,香港人仲唔醒水,驚再遲啲神仙都救唔番,好似股市場甘,整冧易,想救就難了。
到時真係好似啲23線城市,比心機搞廟街賣魚蛋/放煙花/輕氣球經濟了

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-27 08:46
關乜事,對政府無期望同做人無期望係兩回事, 旨意政府等乞食

...

家和國冇分别,等於自己和政府一樣,每年希望派錢

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

希望減稅,因為香港班中產家庭咁努力工作,但冇任何福利,點會有心機再留喺香港拼搏。

伯爵府

2024年龍年勳章

派錢,之後又係其他野加返唔該唔好派

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

brother4 發表於 24-2-27 08:52
家和國冇分别,等於自己和政府一樣,每年希望派錢

無期望就無失望,之前唔想佢派又走去派,政府而家係唔會理你班納稅人,佢鍾意點就點,無眼睇派飽佢囉。

水晶宮

回覆樓主:

如果政府派錢,自己一定支持

水晶宮

mongng 發表於 24-2-27 08:58
派錢,之後又係其他野加返唔該唔好派

派吾派都加

珍珠宮

DorothyTsang 發表於 24-2-27 08:57
希望減稅,因為香港班中產家庭咁努力工作,但冇任何福利,點會有心機再留喺香港拼搏。
...

減稅最公平

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-27 08:19
由亂派錢到生仔又派,福利頃斜去養班懶人,努力工作交稅呢班又無人理已經無期望,自求多福啦 !

...
努力交稅依一班有些已被裁員或減人工了
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

DorothyTsang 發表於 24-2-27 08:57
...

??外面中伏多,税重,交通遠,重要是難揾工,網上見護士,去到外國要重新考牌現做藍領。。。現潮流興回流

子爵府

回覆樓主:

千萬不要派錢,其他乜都冇所謂

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-27 08:01
唔支持減辣,成本低衹會助長炒風,貧者越貧富者越富
咪係囉,好多已經話一撤辣就會入手第二層樓放租,放得租都要 5 成首期,另外你睇吓「D」字車牌都賣 $2000 幾萬,香港幾多有錢人

洋蔥頭媽咪    發表於 24-2-27 09:17
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

唔好再派錢,我地納稅人,交足稅,啲錢又派出去就話無錢,減差餉電費仲好

esmehouse    發表於 24-2-27 09:20

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊