自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

小菜豆 發表於 24-2-29 09:43
應該計個人負擔能力
不過我都覺得條數誇張咗,
倫敦,東京等大城市一樣高樓價,

其實外國入息是否稅後收入?佢哋咁高稅,個比率都吾知點得來?

星加坡5.3,同香港相差咁遠, 開玩笑吧!

根本依家哋機構對香港…….

男爵府

bdrom 發表於 24-2-28 18:55
https://www.hk01.com/%E5%9C%B0%E ... D%E4%B8%8A%E8%BB%8A
國際公共政策顧問機構Demographia最新公布「國 ...

伯爵府

好貴咩?!

西北區3百幾萬嘅筍盤,我地啲年薪幾百萬嘅高官一年買一層都仲有找喎。議員一個任期都唔只買一層樓啦,hea下hea下無所事事,不知幾繽紛。

男爵府

2024勳章

bdrom 發表於 24-2-28 18:55
https://www.hk01.com/%E5%9C%B0%E ... D%E4%B8%8A%E8%BB%8A
國際公共政策顧問機構Demographia最新公布「國 ...

一直都係

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 大力大力 的帖子

轉型談何容易, 硬件本身又無, 大圍因素又唔好~
都係食下老本, 再搵出路

侯爵府

2024年龍年勳章

KenChung_FB 發表於 24-2-29 08:50
九七前啱,咁九七後呢?己經多少年?冇改變?

你認真問我認真答
(1)早年港英土地政策影響深遠,現在的居住土地都是受制於早年土地框架。
(2)地產霸權大到足以主導香港經濟,甚至首富身家(2823億)同政府儲備(7332億)可媲,幾個地產富豪加埋把聲都一定大過政府。
要削弱樓市主導經濟,就要削弱地產霸權,可能要幾個十年。至少今日仍未

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

連續幾十年最難頂城市就真

男爵府

連續13年,即2011年時是第二,最近樓價只跌到2016年水平,但地產佬同炒家叫撤辣!

象牙宮

回覆樓主:

又貴又細,同住酒店無分別,點叫生活

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

這些機構報告睇下就算,認真你會覺得自己是傻仔,香港樓係貴但不是唯一,地產霸權的後遺症,香港轉營事在必行,去地產化亦是必然,當然當中需要一個過程,但阿爺係後面支持住,目標必達。

別墅

414928 發表於 24-2-29 16:32
這些機構報告睇下就算,認真你會覺得自己是傻仔,香港樓係貴但不是唯一,地產霸權的後遺症,香港轉營事在必 ...

房市稍弱,政府便急急撤辣、連串政策催谷房市,已走回深層次矛盾回頭路,用毒藥續命

大宅

大力大力 發表於 24-2-29 09:23
對於以前的香港、絕對可以這樣說!

之前是地產、金融、免稅港、撐起香港這個經濟體、金融漸漸被中國上海 ...

唔少港人收埋嘅Cash已夠過成世,唔冼勒緊褲腰帶過日子。
我地冇上一輩助力,都已上岸。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

Doriki 發表於 24-2-29 16:55
房市稍弱,政府便急急撤辣、連串政策催谷房市,已走回深層次矛盾回頭路,用毒藥續命
...

都唔明點解大家覺得撒辣樓價會升?當初出招樓價無視繼續升,現在撒招樓價又會升?大家中地產商口號毒太深,樓價升跌同辣招沒有太多關係,香港樓價唔跌跟本不能向前行,撒招係地產商要求好耐政府先做,政府不會急於提高樓價,香港樓價還有排跌,撒招只係比地產商一個走貨機會,誰入市都沒有好結果。

男爵府

倫敦zone 1 直頭離地價, zone 2 頭就類似香港價,英國咁大,香港咁細,所以唔能夠拉平均比,報導有偏頗

複式洋房

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

特登鬆綁比人再炒過,換咗個財爺先

禁止訪問

男爵府

仲要係全世界最低出生率

大宅

sisilui 發表於 24-2-29 17:07
倫敦zone 1 直頭離地價, zone 2 頭就類似香港價,英國咁大,香港咁細,所以唔能夠拉平均比,報導有偏頗 ...

你講得好岩!用一個集中城市去同唔同國家比,就好似用李嘉誠人工同全國平均工資比較一樣效果

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊