自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

giagia 發表於 24-3-1 18:42
成長係咪多數經過負面?會唔會影響人際?

我。成長係負面多,批評多,又嚴,做成令自己好玻璃心之餘,好敏感多疑,要改變有一定困難

伯爵府

sasa615 發表於 24-3-1 18:49
有,成長經歷簡直係災難
就算長大左,透過自省,明白自己,都要費一番努力去生活,每秒鐘都要同內心說話同 ...

好認同,而家學會同自己對話,變相會抽離左自己身份,無咁執著痛苦

大宅

Liuvyn 發表於 24-3-2 20:10
可能我都係高敏,係好易唔開心。而家年紀大左,會成日提自己咩都唔好理,唔知,唔去諗。 ...

我都係,好易比人地一句說話,一個反應影響,可能人地只係無心快語
但我就會做好多嘢諗好多嘢,睇下點樣補救,唔想人地失望,唔想件事唔好

其實可能真係多餘左,因為人地根本無當一回事,人地貶眼過左

男爵府

我都會,由細到大都係咁,我以為係同安全感不足同天生比較悲觀有關

男爵府

回覆樓主:

我懷疑我都係,我可以感應到親人出意外
、小小的味道已經聞到、我要戴耳塞眼罩瞓覺、小小的光已可以叫醒我。細個時已經成日係度傷春悲秋,所以小時候無乜知心友。

但高敏感係唔係=多疑/多愁善感。因為另一半成日話我多疑。

子爵府

減齡達人勳章

唔講都唔知, 原來我都係有高敏感. 所以成日攪到自己好唔開心, 明明幫左人, 但好心無好報, 還會被人講, D人成日話好想多左. 所以人大了, 唔想自己唔開心, 所以令願獨自一個.

珍珠宮

Sebastian@ 發表於 24-3-3 10:19
我懷疑我都係,我可以感應到親人出意外
、小小的味道已經聞到、我要戴耳塞眼罩瞓覺、小小的光已可以叫醒我 ...

你9 x 9似係

珍珠宮

2024年龍年勳章

原來呢啲叫高敏感,唔怪得我鍾意自己一個人。咁講,相反嘅咪叫自閉!
Minniemouse:-P

男爵府

ayako 發表於 24-3-2 12:24
Exactly, 成長過程好痛苦好多唔開心,成日會諗人地諗咩,不停內耗,社交特別消磨精力。
而家人大左識得心 ...

對,好悲觀,覺得自己特別無童真,同其他同齡小朋友唔夾,無人明白自己。不過長大左之後,就覺得高敏都係一種天賦,我地係一個善良嘅人,只要好好利用就可以。
「換個角度,自然有出路。」

大宅

回覆樓主:

我應該都係高敏人,嗅覺勁,對噪音也敏感。
跟我相處多既老公唔會覺得我多疑,反而覺得我直覺很準,想法合理,什麼都逃不過我既眼。

大宅

原來由小到現在,我都是高敏感人士。

子爵府

靜初 發表於 24-3-1 22:05
我係高敏人, 好多自己嘅對話。 以前細個係負面好多, 年紀大左放開晒, 要每日開心生活為我目標。
...

係咪自問自答?我細個都係咁,但大左就冇

子爵府

jasprincess 發表於 24-3-3 12:59
係咪自問自答?我細個都係咁,但大左就冇

我係。 但係係內心入面自問自答

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

zstb 發表於 24-3-3 12:12
對,好悲觀,覺得自己特別無童真,同其他同齡小朋友唔夾,無人明白自己。不過長大左之後,就覺得高敏都係 ...

明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

珍珠宮

靜初 發表於 24-3-3 14:37
我係。 但係係內心入面自問自答

我又係自細就係咁…

珍珠宮

zstb 發表於 24-3-3 12:12
對,好悲觀,覺得自己特別無童真,同其他同齡小朋友唔夾,無人明白自己。不過長大左之後,就覺得高敏都係 ...

點樣天賦法?我覺得自己做乜都失敗,又覺得自己好Q煩!問心比個我咁樣嘅人喺我隔離我都會嫌佢煩!我好討厭自己!

男爵府

redhot 發表於 24-3-3 15:52
點樣天賦法?我覺得自己做乜都失敗,又覺得自己好Q煩!問心比個我咁樣嘅人喺我隔離我都會嫌佢煩!我好討厭 ...

雖然有時我都會討厭自己,但就係因為我哋高敏,我會利用自己嘅觀察力喺職場上避免地雷;就係因為我嗅覺聽覺敏感,生活上都會用到去避免更大嘅問題發生;就係因為我同理心強,我會容易代入人地角度去分析事情,朋友都會中意搵我做聆聲者。只要好好利用,唔好用錯地方,就會負面變正面。
「換個角度,自然有出路。」

珍珠宮

zstb 發表於 24-3-3 17:58
雖然有時我都會討厭自己,但就係因為我哋高敏,我會利用自己嘅觀察力喺職場上避免地雷;就係因為我嗅覺聽 ...

請問你細個時已經咁正面?定係奇個之後先識得正面思考?個轉捩點係點出現?抑或是點樣培養自己?

子爵府

redhot 發表於 24-3-2 10:47
請問點樣後天補救?點樣去發展自己會對日後更有利?
到一日,自己都唔鍾意自己性格,就決心唔做一個咁樣既人,刻意改變思想,改變態度。以前我好無安全感,做咩都要有伴,改變後,獨立思想獨立人格,時時問自己想點,忠於自己,唔會friend 做咩我做咩。久而久之,唔洗再依賴人,性格就會更明朗更正向,遇到壞事都可以安然面對。但唯獨係感情事,我好快就會跌返去原本既性格,無安全感,無自信,唔夠理智。呢個同童年與媽相處有關,我仲努力緊

大宅

回覆樓主:

我見bk有啲人,唔止在意,好似日日嘥時間背晒所有人留言,然後一路記住

我真心覺得好痴線

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊