自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

LoveCorgi2 發表於 24-3-2 10:02
唔記得嘢,有啲不知是否叫幻想/妄想,令身邊人困擾。

智敏捷飲品,可以減慢退化,中大個教授有份做研究,萬寧屈臣氏有得賣

子爵府

腦退化可以不同成因,要睇醫生同做化驗先知。

333s    發表於 24-3-3 09:25

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

anteater 發表於 24-3-2 11:19
若是要促進記憶、振奮大腦活化、提振精神的話,建議可用迷迭香、檸檬精油。可在午前嗅聞 2 小時,或是每小 ...

Tks for sharing!

伯爵府

_candy_ 發表於 24-3-2 21:20
智敏捷飲品,可以減慢退化,中大個教授有份做研究,萬寧屈臣氏有得賣
...

好,睇睇,謝謝。

另外,之前爬文有一隻叫腦再生,萬寧有售,話含海藻成份,唔知好唔好。

伯爵府

elbar 發表於 24-3-2 18:25

有識人食過嗎?
GNC都易買到,謝謝

大宅

朋友家中長者有日半夜出左門口(銀包電話外套全部無拎⋯只着睡衣⋯好彩搵得番)
原本以為未係好嚴重(又係唔肯去睇醫生⋯話自己無事)
自此之後家人幫佢喺頸帶左air tag⋯雖然好似唔多好⋯但起碼有gps
帶喺頸原因⋯因為買過錶⋯佢自己識除

男爵府

yywong200 發表於 24-3-2 23:07
朋友家中長者有日半夜出左門口(銀包電話外套全部無拎⋯只着睡衣⋯好彩搵得番)
原本以為未係好嚴重(又係 ...

想問點樣係頸到帶air tag?

珍珠宮

LoveCorgi2 發表於 24-3-2 22:55
好,睇睇,謝謝。

另外,之前爬文有一隻叫腦再生,萬寧有售,話含海藻成份,唔知好唔好。

呢隻我冇畀屋企人試過,頭先講嗰隻就有飲開,我諗算係最早期個批?2015年開始飲嘅

珍珠宮

LoveCorgi2 發表於 24-3-2 22:55
好,睇睇,謝謝。

呢隻我冇畀屋企人試過,頭先講嗰隻就有飲開,我諗算係最早期個批?2015年開始飲嘅

男爵府

家人都有呢個需要,有冇醫生介紹?

伯爵府

若有睇開政府門診,可以經醫生轉介去老人科。
再由老人科評估,之後定期見醫生、職業治療師、打B12及或藥物治療。

大宅

kikil001 發表於 24-3-2 23:11
想問點樣係頸到帶air tag?

以我所知係頸錬(難聽啲講好似幫寵物帶咁⋯條錬係死扣⋯唔可以自行除低)

子爵府

好多腦退化病人,都有情緒問題,要醫生評估左屬於邊類,缺乏B12、甲狀腺失調或腦血管問題,都會導致腦退化。你都係想辦法同佢睇醫生先

伯爵府

_candy_ 發表於 24-3-2 23:30
...

飲前及飲咗之後行為認知有沒有變化?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yywong200 發表於 24-3-2 23:07
原本以為未係好嚴重(又係 ...

身邊好多人的家人有腦退化,夜晚試過開門出左去冇人知,警察/管理員工打比佢地才發現

我家人試過2次話聽到有人敲門/開門,嚇得我加多個鎖(高過佢好好多),及同醫生講,開左精神科藥,等佢瞓好d,暫再冇幻覺/幻聽

Air tag好多人講好準,不過我地冇用iphone
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 24-3-3 06:52
身邊好多人的家人有腦退化,夜晚試過開門出左去冇人知,警察/管理員工打比佢地才發現

我家人試過2次話聽 ...

老人家腦退化⋯真係可以半夜開門出左出而家人唔知
我朋友阿媽衣衫單薄咁出去⋯當日半夜十度左右⋯⋯今次好彩管業處班人出去搵到帶番上去(已過左一條街有多)⋯下次未必有咁好彩
淨係管理員去左廁所⋯唔知老人家出左去⋯遲左搵巳難
Air tag 唔用iPhone都可以配對
attach1/tmp/phpmQUNG1

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yywong200 發表於 24-3-3 07:16
老人家腦退化⋯真係可以半夜開門出左出而家人唔知
我朋友阿媽衣衫單薄咁出去⋯當日半夜十度左右⋯⋯今次好 ...

多謝資訊,我睇下先
thanks

而家我每晚鎖大門架
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

日常如有時間,多啲同佢哋傾計,可幫助減緩腦退化

象牙宮

腦退化症知識 - 賽馬會耆智園 | 一站式腦退化症服務中心 腦退化症是一個統稱,包括約十多種腦部退化病症。.
腦退化症人士會在注意力、執行能力、記憶力、語言能力、感覺及動作整合、社交能力等方面出現明顯的退化該退化程度對生 …

腦退化有的治療。(90% 人老了腦會退化。我高學歷哥, 吾知/ 不想知多D)
方法:
1. 自己/家人求醫生 精神料 : 測試+評估。
2. 等醫生來判斷。 太遲了。

腦退化症的治療方法
藥物能控制腦退化症人士的情緒及行為問題,其他治療亦能減少問題行為的發生。
高達97%以上的腦退化症人士會出現情緒及行為問題,大部份會持續一年,被害妄想 …

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊