自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

好恐怖,街坊見到都應該好難過

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

好慘...

男爵府

Ononluk 發表於 24-3-12 10:20
點禁?佢哋情願唔煮飯都唔肯轉電磁爐?

吼佢唔喺屋企,直接幫佢換過雙頭電磁爐,老人家節儉,只有一個爐,焗住用

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呢個真,家有長者,唔好貪咩鑊氣,盡快換電磁爐。唔駛老人家同意,強行換咗佢,慢慢就會習慣。
一過70 歲 ...

Agree
仲貪乜鬼鑊氣

我d媽d家姐 阿妹 裝修時我都幫佢地揀晒電磁爐
安全緊要

男爵府

回覆樓主:

好難過,衹是六十幾歲

侯爵府

呢個真,家有長者,唔好貪咩鑊氣,盡快換電磁爐。唔駛老人家同意,強行換咗佢,慢慢就會習慣。
一過70 歲 ...

你講得啱,我換咗電爐都覺得安全好多。

伯爵府

Ryanma 發表於 24-3-12 09:30
都係電磁爐穩陣d
RIP

我睇完新聞都係諗再老啲要轉電磁爐
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我屋企70+歲老人家裝修完都堅持用煤氣爐,話煮野無鑊氣,佢成日煮咗野唔記得熄火,咁勁鑊氣周圍油煙又要清潔

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我而家度想轉電磁爐好耐, 但好多時無電, 連lift都停, 外賣唔上樓梯。 若忽然無電, 水都無得㷛。

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

RIP.

珍珠宮

我係小貓咪 發表於 24-3-12 11:00
我屋企70+歲老人家裝修完都堅持用煤氣爐,話煮野無鑊氣,佢成日煮咗野唔記得熄火,咁勁鑊氣周圍油煙又要清 ...

如果已經試過忘記關火,唔駛諗,逼佢換,無得揀,佢唔換就直接拆咗個媒氣爐等佢無得煮。
其實電磁爐可以好高火數,用啱爐具傳熱快仲好鑊氣過明火。唯一缺點係用唔到無金屬底嘅例如瓦煲、玻璃。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

慘...RIP

大宅

回覆樓主:

RIP

大宅

屋企都轉左電磁爐好耐,有兩個小朋友,電磁爐安全啲

男爵府

Ononluk 發表於 24-3-12 11:39
如果已經試過忘記關火,唔駛諗,逼佢換,無得揀,佢唔換就直接拆咗個媒氣爐等佢無得煮。
其實電磁爐可以好 ...

電磁爐大路牌子Panasonic/ Rasonic火力已經好大,講緊係正式廚房用的雙頭電磁爐,唔係打邊爐果種,話無鑊氣果d一係無用過,一係用的電磁爐太渣

男爵府

Ononluk 發表於 24-3-12 11:39
其實電磁爐可以好 ...

我都想幫99 換左佢,因為始終兩老年紀唔細,亦都試過忘記熄火,但佢地係堅持唔肯換

伯爵府

RIP
真不幸,60幾一點不老

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

尼單新聞好恐怖

大宅

好慘

子爵府

回覆樓主:

慘,已經有人幫都救唔返

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊