自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

jollyma 發表於 24-3-15 15:42
邊度開戶邊度問

中銀咪香港開囉!都係決定去大陸搞搞啦!

珍珠宮

問了客戶經理,基本二類和一類只有金額嘅分別,二類一日只可以轉帳¥1萬,一年不可以超過¥20萬,只要唔超額,轉帳應該唔會有問題

大宅

無話可說 發表於 24-3-15 15:28
你係香港定大陸開戶

香港開

象牙宮

mizuho 發表於 24-3-15 16:35
問了客戶經理,基本二類和一類只有金額嘅分別,二類一日只可以轉帳¥1萬,一年不可以超過¥20萬,只要唔超 ...

我香港開戶,但轉賬唔到囉!話我$0,我有錢係戶口架
attach0/tmp/phpnQSxt2

象牙宮

Kammui916 發表於 24-3-15 16:48
香港開

我都係疫情期香港開,成功滙款去大陸戶口,但唔比我轉賬

珊瑚宮

BK Milk勳章

無話可說 發表於 24-3-15 16:55
我都係疫情期香港開,成功滙款去大陸戶口,但唔比我轉賬

你係用返大陸中銀app?二類卡唔可以直接轉,真係要經支付寶同微訊轉,同埋二類卡每日櫃檯提款限5000,櫃員機限1000,入錢限1萬提款簡直人都癲試過上去撞著午飯時間,叫你過左午飯先黎,係咪午飯時間會直接關門休息?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

無話可說 發表於 24-3-15 13:18
係呀…中銀滙中銀,自己比自己咋

應該係因為有規定所有外地滙入嘅錢只可以作消費用途,所以你可以過落自己微信或支付寶,再過俾其他人

所以好多人會上大陸開張電話卡,再响大陸開一類,錢係自己帶現金上去入戶口

珍珠宮

無話可說 發表於 24-3-15 16:54

資金入了戶口幾耐,是否大額?
如果大額可能要過審查,解凍戶口就可以用
之前有朋友搬大陸,匯了幾個小朋友學費去大陸戶口就被凍結,要去銀行提供資料解凍

水晶宮

無話可說 發表於 24-3-15 16:54

有無試過用跨境匯款做呀
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

象牙宮

jessica0768 發表於 24-3-15 17:19
你係用返大陸中銀app?二類卡唔可以直接轉,真係要經支付寶同微訊轉,同埋二類卡每日櫃檯提款限5000,櫃員 ...

係呀,用大陸中銀apps,但我香港中銀網睇,又寫轉賬(有圖)!唉…都係返大陸搞搞先
attach0/tmp/phphVw21W

象牙宮

mizuho 發表於 24-3-15 17:39
資金入了戶口幾耐,是否大額?
如果大額可能要過審查,解凍戶口就可以用
之前有朋友搬大陸,匯了幾個小朋 ...

唔係大額,我試$1000之嘛,唔得囉!星期三既事了,搵個星期日去深圳問

象牙宮

琛媽 發表於 24-3-15 17:49
有無試過用跨境匯款做呀

咩跨境滙款?我想大陸中銀既錢轉去大陸工商喎!已經用左中銀跨境滙款啦…亦有用過微信滙款

翡翠宮

回覆樓主:

經香港中銀匯款,應該只可以消費或經微信、支付寶轉(有手續費)。

其實可唔可以喺內地存現金入去?存現金就可以轉賬?

象牙宮

lyh80115 發表於 24-3-15 18:00
經香港中銀匯款,應該只可以消費或經微信、支付寶轉(有手續費)。

其實可唔可以喺內地存現金入去?存現金 ...

但香港中銀網上又唔係咁寫,真係好亂 算啦…都係要去銀行架喇
attach0/tmp/phpLb0RAu

大宅

無話可說 發表於 24-3-15 21:47

...

一向銀行服務都會有“有關條款約束”,要睇埋條款細節,唔好淨係睇宣傳字眼
佢係可轉賬到 支付寶 同 微信

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

無話可說 發表於 24-3-15 17:53
唔係大額,我試$1000之嘛,唔得囉!星期三既事了,搵個星期日去深圳問

唔使問、如果¥1000在網上用左佢、好容易~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

...

你去銀行都冇得攪,呢個係中國政府對外滙嘅規管,你想在內地轉帳要攞現金去大陸嘅入錢機入現金落大陸戶口

無論你邊間香港或其他海外銀行,用什么名堂滙返大陸戶口嘅錢,唔理係咪自己俾返自己或同一個跨國銀行集團,一律當外滙不能轉帳只可消費,明未?

複式洋房

...

你係咪按錯Button?
響「跨境」一欄,要按「開戶易匯款」,而不是「中銀快匯」。辦公時間,即刻到戶。我之前都試過按錯,一直顯示已經匯出,但係內地嗰戶口一直無見到筆錢,最後成4-5日,收到銀行信件話匯款失敗,款項退回account。

attach1_sign/tmp/phpYTnntW

珍珠宮

無話可說 發表於 24-3-15 15:29
但上網睇又話可以轉賬

可以從户口轉去微信或支付宝,再轉出去

翡翠宮

...

到時喺內地櫃員機入現金試驗下,應該就可以直接轉賬去其他銀行。

由香港匯款應該只能消費

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊