自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

上校車 發表於 24-3-28 12:56
係講緊煮熟左而又長期放雪櫃先會產生毒素, 未煮既, 放雪櫃只要唔發霉應該無事
其實煮過既菜都唔可以雪太耐 ...

煮熟左長期放雪櫃會產生毒素, 仲以為放雪櫃就安全添, 其實以前好多窮人都會雪好耐都照食, 點解又冇事既

子爵府

星洲炒米 發表於 24-3-28 09:27
台灣著名素食餐廳「寶林茶室」集體食物中毒事件,造成11人身體不適,其中2人死亡,4人仍在深切治療部搶救中 ...

把米發酵做成護膚品嗰啲系唔係米酵菌酸?

象牙宮

台灣著名素食餐廳「寶林茶室」集體食物中毒事件,造成11人身體不適,其中2人死亡,4人仍在深切治療部搶救中 ...

粿條或河粉
印尼、莫三比克及中國大陸都曾發生「米酵菌酸」中毒案例
39歲男死者,在餐廳食用素食炒粿條和香蘭葉果汁後,出現嘔吐、腹瀉、心悸至休克等症狀,翌日送院治療後情況惡化,延至周日不治。
40歲女食客,出現肝腎衰竭和休克狀況,需緊急插喉以呼吸器搶救,其家人已決定要捐肝救命。
66歲男食客,在餐廳食用素食炒粿條,回家後感到不適,出現腹瀉、倦怠、虛弱等症狀,未料周三再出現症狀,但最終在昨因多重器官衰竭不治。

寶林茶室連肉食主義也愛的美味異國蔬食料理~,全台首創馬來西亞口味炒煮,
經典大馬美食炒粿條/沙爹串炸物拼盤/咖哩仁當牛肉/肉骨茶...等,還有香蘭葉特色甜點飲料!

米酵菌酸可能出現在腸粉、河粉、米線、濕米粉、濕冬粉、久泡木耳、久泡銀耳、涼皮、發酵玉米(粟米)麵等9種食物,無臭、無味且耐高溫,沒辦法藉外觀或聞的方式,來分辨食物是否遭污染。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

大聲公 發表於 24-3-28 13:03
煮熟左長期放雪櫃會產生毒素, 仲以為放雪櫃就安全添, 其實以前好多窮人都會雪好耐都照食, 點解又冇事既:un ...

我好耐之前因為腸胃炎去睇醫生, 醫生解釋話, 雪櫃唔係一個殺菌裝置, 只係會延長細菌生長既時間, 另微波爐都唔係會殺菌, 只係將食物裡面的份子撞擊產生熱力.......etc, 所以隔夜食物係唔可以架太耐, 以前窮人無雪櫃, 以前天氣無而家咁熱, 而家以前食物中毒係咪個個case 都好似而家咁check 得咁清楚呢 ?

大宅

回覆樓主:

嘩,好得人驚。河粉,米粉成日食,唉好難唔食

大宅

fasola 發表於 24-3-28 12:41
煮得濃口味遮曬

所以發覺唔到

公爵府

即係無色無味無嗅.,好難辨認.,老闆同食客都慘.

子爵府

2024年龍年勳章

saladhk 發表於 24-3-28 12:25
從冇諗過食物中毒會死人咁嚴重,諗住至多肚屙啫

係喎

子爵府

2024年龍年勳章

Bibibut 發表於 24-3-28 16:22

咁真係好難知道有冇問題

珍珠宮

回覆樓主:

以為食素會健康
RIP

男爵府

如何預防米酵菌酸中毒

預防米酵菌酸中毒,可以注意以下幾點:

1. 購買濕河粉、濕米粉、粿條和涼皮等食品時注意看保質期和貯存條件,如超過保質期則不要購買、不要食用;看外觀,注意有無霉變或色澤改變等;每次少量購買,盡快食用,如暫不食用或有剩餘應放冰箱貯存,但不得超過48小時。

2. 家庭自制穀類發酵食品,不要使用霉變穀類原料如霉變玉米、大米等;製作時要勤換水以防止微生物大量繁殖,保持衛生,保證食物無異味;貯存穀類食物時應注意防潮,防止霉變。

3. 不食用變質、發霉的木耳和銀耳;乾木耳和銀耳泡發時應使用乾淨的水和容器;現泡現吃,泡發時間不能超過24小時。

4. 做好食物處理和烹調衛生。用乾淨的廚具和台面,將不同類型的食物分開處理,充分煮熟食物尤其是肉類。

子爵府

Bibibut 發表於 24-3-28 16:22

無色無味?我買過河粉放雪櫃,擺得耐都聞到少少酸叔味,用手攞質感都滑滑地

伯爵府

育兒性格勳章

moto1357 發表於 24-3-28 18:08
無色無味?我買過河粉放雪櫃,擺得耐都聞到少少酸叔味,用手攞質感都滑滑地
...

係喎,我醒起都試過河粉放耐咗,打開個膠袋有聞酸酸哋嘅味。

子爵府

死者會唔會本身有病
唔係真係食錯一餐飯就死下話

子爵府

vincielau 發表於 24-3-28 18:39
係喎,我醒起都試過河粉放耐咗,打開個膠袋有聞酸酸哋嘅味。

就係嗰次之後我無再買過河粉回家煮,寧願街外食河粉

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

上校車 發表於 24-3-28 11:57
我聽過話D 米呀, 米粉呀, 唔可以長時間放入雪櫃, 會產生一種毒素

下?我長期將未煮既生米放係雪櫃架喎

水晶宮

Rainy 發表於 24-3-28 19:37
下?我長期將未煮既生米放係雪櫃架喎

煮熟果D 先易呀

珍珠宮

moto1357 發表於 24-3-28 18:08
...

好得人驚!素食食物中毒居然可以搞出幾條人命!

商家應該謹慎為原材料把關,變質食材應該棄置不要。其實係咪靠重口味來掩蓋唔太新鮮的食材?

珍珠宮

ic310 發表於 24-3-28 18:45
死者會唔會本身有病
唔係真係食錯一餐飯就死下話

客人應該係隨機。

二人死,四人入左ICU,當中有一男一女係四十歲左右,臺灣呢間餐廳食物中毒都好嚴重!想知點解會咁毒?

珍珠宮

2023年兔年勳章

Lm

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊