自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

好心痛你仔,佢自己打自己頭,應該好壓抑好悔疚(或好嬲),跟住佢又諗到飯錢,似乎佢好驚爸爸會嬲到唔再畀飯錢佢 沖涼好小事,俾啲空間佢啦

爸爸發嬲未必直接因為仔唔沖涼,而係因為佢好憎家嘈屋閉嘅環境,忍受唔到以致失控

夾住喺佢地2個中間,你唯有忍氣吞聲,忍到好辛苦時諗吓可以制造家庭和諧,咁就會堅持落去
正義或會遲來但不會缺席

男爵府

ming01 發表於 24-3-30 00:48
小朋友係a,我頭先叫仔沖涼佢唔沖,死都要做到完為止但十幾都唔停,點叫都係唔沖,我叫多兩叫,佢爸爸出黎 ...

情緒病是有遺傳。你老公咁,怎怪得個仔?

男爵府

如果係A仔,你愈激動愈鬧佢愈反抗
唔沖涼無咩大不了,呢一刻唔沖咪由得佢
有時大人都想hea吓,試吓用另一個方式,例如:
媽媽知道你呢刻好攰/好想繼續玩,暫時唔想沖住,不如你計劃下幾點會沖? 沖完涼個人會好舒服㗎
比佢自己決定,講啲對佢有切身關係的好處

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

叫你c6睇醫生

大宅

wasabikingdom 發表於 24-3-30 01:56
阿仔思想混亂,因為佢好驚,無咗對父母嘅安全感

對! 仔好慌,大人勿動手。
大人要忍忍忍。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實知大家性格係咁,咪做完功課先沖涼囉,有幾大件事係呢?打機就話啫
天朗氣清

珍珠宮

回覆樓主:

明知係A,係無得逼,佢哋有佢哋嘅規率,唔輕易改變,否則都唔會係A.
大人就要去明白佢哋的思維模式

公爵府

2024年龍年勳章

我聽講A仔需要好固定嘅生活時間表,編排下次安排佢沖涼後先做功課,唔好中間未做完又要佢做另一樣野,父母要去了解下,唔好吓吓大吵大鬧。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我老公都係好衝動既人
好多時冇了解咩事就直接沖出黎鬧左個仔先
所以我而家經常提佢唔好理個仔d野,我會自己處理。有時佢一時忍唔住,我事後會訓話佢,個仔大啦又青春期,你靠惡係冇用。叫佢唔好理留返啖氣仲好,我會處理(根據經驗仔聽我講多過老豆,老豆講反而會有叛逆心態玩作對)。當然呢d唔可以當個仔面咁同老豆講,唔係個仔會變得唔尊重個老豆。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

小朋友係a,我頭先叫仔沖涼佢唔沖,死都要做到完為止但十幾都唔停,點叫都係唔沖,我叫多兩叫,佢爸爸出黎 ...

個爸爸要先去學控制自己情緒,之後至好去教仔,佢係咪都有ADHD?大人都可以食藥的

ADHD多數遺傳,照你描述爸爸似都有

象牙宮

控制唔到自己情緒.... 超多人都會。

情緒菅理, 很重要。並要學習。

情緒控制障礙是一種情緒障礙, 是病。情緒很亂。
情緒無法自控?試試呼吸技巧 可以提一提, 深呼吸, 平靜 。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

redhot 發表於 24-3-30 06:46
唔好再咁樣對個小朋友!佢生出嚟係A仔佢都唔想架,做父母生佢出嚟都唔體諒包容佢,你叫佢何去何從?唔係話 ...

講得好

水晶宮

BK Milk勳章

spikenard 發表於 24-3-30 07:59
其實,唔沖涼唔會死,佢又唔係做緊d犯法野,細路都話做完先沖,明知佢a,點解唔彈性處理。大人要學會唔好控 ...

媽媽係咁講,引致爸爸都激動

侯爵府

2024年龍年勳章

你知佢兩父子會咁,第日阿爸喝第一句,你就好走上前化解,例如拉老公入房,控制場面

大宅

bongbongpatty 發表於 24-3-30 20:08
媽媽係咁講,引致爸爸都激動

其實係因為佢之前掛住同人玩狼人殺,跟住又同人玩ig,一路做路玩,明明可以早啲做完,成日搞到11,12點幾先做完功課,以前都唔係咁,已經同佢講清楚一係玩完先,一係做完功課先,但佢都係咁,仲要電話同ipad雙開

子爵府

唔知work唔work,下次可試下先比個時間佢,eg 十分鐘後沖涼,再8分 6分鐘咁提佢,小朋友知道自己要沖涼,有心理準備會較容易接受,唔駛硬碰

唔知在你身上work唔work,但我小朋友就work

複式洋房

A係ASD?ADHD?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

A仔激動情緒的情況下係會咁。

複式洋房

子爵府

回覆樓主:

樓主仔仔幾多歲?講得飯錢可能係讀緊中學?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊