自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

耐唔耐上去玩下無妨
但購物我就真係一般
啲衫,褲,鞋,襪我完全冇興趣

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

去咗一次咁多

伯爵府

147741 發表於 24-3-31 17:23
認同樓主
我無住酒店,但之後1個月會上深圳2次
我好鍾意食中式嘢,一開始覺得啲嘢好好食,水煮酸菜牛肉炒

同感
街邊D野我都唔敢食
有買到D平靚正的家品和文具,casual年輕人衫$2000買了10幾件,平過Zara, 算有收矱。但shopping 覺得買衫都係韓國啲款多啲choice.
另外稍欠文化活動,例如音樂會musical呢啲(我認我九唔搭八)
間中上去不錯,但真係唔明點解有啲人話個個星期要舟居勞動上去。

珍珠宮

annie133 發表於 24-3-31 18:21
同感
街邊D野我都唔敢食
有買到D平靚正的家品和文具,casual年輕人衫$2000買了10幾件,平過Zara, 算有收矱 ...

喜好嘅嘢,有乜明唔明,又唔係是非題

珍珠宮

回覆樓主:

我返大陸住酒店都係300左右一晚,按摩137人仔70分鐘,食野就因為咩都食,所以好多野都好岩口味,超市掃埋貨返港,真係唔錯 妳住$2200一晚,夠我一家去玩三日兩夜有多喇

別墅

annie133 發表於 24-3-31 16:40
第一次港燦北上深圳渡假及消費
可能旺季,酒店連早餐稅$2200一晚都不太平
食物唔太啱食,呢度主要中菜,偏 ...

me2

侯爵府

同感
街邊D野我都唔敢食
有買到D平靚正的家品和文具,casual年輕人衫$2000買了10幾件,平過Zara, 算有收矱 ...

其實文化嘅嘢係睇你唔識揾或者有無心去發掘,尋日有jm都貼過廣州博物館嘅相出嚟,上小紅書都揾到好多深圳路演嘅節目,又有唱Live嘅高級餐廳。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cbeyond 發表於 24-3-31 16:52
個人喜好唔同
正如我都唔覺得日本有咩特別, 但大把人當鄉下。
唔鍾意咪唔去囉, 好簡單。

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

公爵府

水晶宮

高達紅色 發表於 24-3-31 17:45
多啲人上咗去嘅香港就幾特別,條街清靜舒服好多,啱啱先睇youtube 上深圳可以2000蚊買架電動單車周圍行人路 ...

有幾痴,唔同地方唔同文化,你估全世界得大陸先會係咁

珍珠宮

annie133 發表於 24-3-31 16:40
第一次港燦北上深圳渡假及消費
可能旺季,酒店連早餐稅$2200一晚都不太平
食物唔太啱食,呢度主要中菜,偏 ...

深圳商場除左食真系無咩好行,食野間中一次都ok, 食得多油多味精多spicy真系好易出事,去深圳勝在近近地可以當個小旅行,有新鮮感,酒店都系幾百,不過d野都貴左好多,我地話香港貴,佢地打工仔出去食個lunch都好貴

公爵府

覺得上去大陸,一定要識食,唔會食大路食物,例如我會去食生炒蛇片,食係山邊生活既淡水蝦,只手一只粗一只幼,哩類蝦因生活環境特別,所以蝦身特別爽甜。。

伯爵府

同感
街邊D野我都唔敢食

我都唔食街边野又唔買衫,但我經常上,上極都唔厭,睇識唔識發掘啫

大宅

幸福花海 發表於 24-3-31 17:30
如果係香港食野按摩兩個人一千多得咩?边度咁平?

依家香港按摩一part3百幾,我地嗰日去深圳食個間蟹粉撈麵記得都要100幾,飲兩杯奈雪的茶5x ,按摩兩個人6百幾,火鍋5百,連埋打的趕去過關返到黎屋企要半夜兩點。even你覺得點都係大陸平呃呃,時間都係返度啦。

大宅

已經5-6年冇返上去了

珊瑚宮

幸福花海 發表於 24-3-31 19:01
我都唔食街边野又唔買衫,但我經常上,上極都唔厭,睇識唔識發掘啫

我都唔食街邊野, 又唔買衫, 疫情前已經成日上。
現在都有每個月去, 唔需要次次食得好特別, 當放假散心啫,我都覺得ok。

大宅

我去過都覺得深圳真係冇乜特別,又多人又迫又無特別,但有d人係鍾意去,各有各選擇吧,起馬香港冇咁多人咁迫

伯爵府

Lilyforest 發表於 24-3-31 18:50
其實文化嘅嘢係睇你唔識揾或者有無心去發掘,尋日有jm都貼過廣州博物館嘅相出嚟,上小紅書都揾到好多深圳 ...

可能我今次第一次去,主要去商場
第日再深度遊發掘下
不過唔洗搭飛機搭船可以去另一個地方玩係好方便的
不過真係唔會覺得好有癮會不停返

伯爵府

JayJayMum 發表於 24-3-31 19:02
依家香港按摩一part3百幾,我地嗰日去深圳食個間蟹粉撈麵記得都要100幾,飲兩杯奈雪的茶5x ,按摩兩個人6 ...

時間係返度
火車又幾百(我地一家四口頭等,否則企到腳軟頂唔順)
一家人飲4杯野都成百蚊,食泰國菜又$600+

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lilyforest 發表於 24-3-31 18:50
其實文化嘅嘢係睇你唔識揾或者有無心去發掘,尋日有jm都貼過廣州博物館嘅相出嚟,上小紅書都揾到好多深圳 ...

微信關注有你圳好,深圳生活寶典,會有好多深圳資訊收到,深圳大把乜乜物物既展覽,演唱會,認同你有心搵一定搵到。
我自己覺得深圳活動真係好多元化,有時閒日靜靜地一條友,就啱時間可以上去慢嘆返個午餐,睇下各種展覽,再買埋外賣回港,超舒服超正

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊